Työt alkoivat lämpimissä tunnelmissa

Aloitin kaupunginjohtajan työt viime viikolla oikein lämpimissä tunnelmissa, ihan sanan varsinaisessa merkityksessä. Tunnetta vahvisti toki helteinen sää, mutta ennen kaikkea se, että sain nyt vajaan kahdenkymmenen vuoden opinto- ja työreissun jälkeen palata synnyinkuntaani tähän haasteelliseen tehtävään. Lämmin kiitos siitä vielä kerran valtuutetuille!

Toimin nyt viransijaisena elokuun loppuun ja aloitan vakinaisen kaupunginjohtajapestin syyskuun alusta. Ensimmäisellä työviikolla pääsin heti tarttumaan tosissaan toimeen, kun ensimmäinen kaupunginhallituksen kokous oli tiistaina. Tuolloin kaupunginhallitus hyväksyi kaupunginjohtajasopimukseni, jossa muun muassa tulevia tehtäviäni ja painopistealueita linjataan. Sopimuksen ensimmäisellä sivulla luetellaan tärkeimmät painopistealueet kuluvalle valtuustokaudelle, jotka hyvin kertovat lähivuosien haasteista ja toisaalta Pudasjärven kaupungin myönteisestä tekemisen meiningistä.

Lue lisää...

Asukkaan opas

Asunnon vastaanottamisessa on monta asiaa muistettavana

Avaimet vapautuneeseen asuntoon saat pääsääntöisesti asuntotoimistosta tai erikseen sovittaessa edelliseltä vuokralaiselta. Avaimet saat esittämällä asuntotoimistoon kuitin rahapantin maksamisesta ja takaajien on allekirjoitettava takaus ennen avainten antamista, mikäli vakuutena on kokonaan rahavakuus siitä on myös esitettävä kuitti ennen muuttoa.

Asuntoon muutettuasi tutki paikat tarkasti, sillä sinulla on 7 päivää aikaa ilmoittaa havaitsemistasi vioista tai puutteista. Mikäli viat jäävät ilmoittamatta, voi käydä niin, että ne katsotaan sinun aiheuttamiksi ja niistä tullaan vaatimaan korvausta. Sellaiset viat, jotka häiritsevät asumista, korjataan mahdollisimman pian. Muut viat korjataan seuraavien vuosikorjausten yhteydessä.

Olet maksanut rahapantin ja huolehtinut vakuuden asuntoon muuttaessasi. Rahapanttijvakuus on otettu käyttöön, jotta ylimääräiset korjauskustannukset ja siivouskulut tulevat oikean henkilön maksettavaksi.
Kun muutat asunnosta pois, palautetaan rahapantti tililIesi, jos olet luovuttanut asuntosi asiallisessa kunnossa ja hyvin siivottuna eikä sinulla ole vuokrarästejä.

Vuokran maksu erääntyy kuukauden 19. pnä. Kotiisi lähetetään kuukausittain viitesiirrot. Muista käyttää viitettä maksaessasi. Vuokran maksussa kannattaa olla tarkkana, sillä maksamattomasta vuokrasta joudumme hakemaan häätö- ja perintäpäätöksen Oulun käräjäoikeudesta. Sen lisäksi nimesi tulee luottotietolistoille. Myöhästyvästä vuokrasuorituksesta kannattaa soittaa vuokraperinnästä vastaavalle henkilölle tai toimitusjohtajalle. Myöhästyneestä vuokrasta perimme viivästyskoron.

Asumistuesta saat tietoa Kansaneläkelaitokselta.

Vuokralaisen kannattaa ottaa kotivakuutus aina. Vakuutus ei vähennä vuokralaisen lainmukaista oikeutta vahingonkorvaukseen.

Asunnon vaihto

Jos nykyinen asuntosi käy liian ahtaaksi tai suureksi, voit hakea vaihtoa sopivampaan asuntoon jättämällä asuntotoimistoon asuntohakemuksen.

Viihtyisää asumista!

Yhtiön vuokra-asunnoissa on turvallista asua. Kun hoidat velvoitteesi vuokralaisena, saat pitää asuntosi niin kauan kuin sitä tarvitset. Se, miten tulet viihtymään, riippuu paljolti siitä, miten tulet toimeen itsesi ja naapureittesi kanssa. Jokaisen tulee ottaa huomioon omassa asumisessaan myös naapurit.

Yhteiset piha-alueet luovat perustan viihtyvyydelle. Piha-alueilla on omat paikoitus- jäte-, kuivaus-, leikki-, peli ja istutusalueet. Suojele puita, pensaita ja istutuksia. Neuvo lapsiasi ja lasten kavereita pihan oikeassa käytössä.

Talossa vallitsee yörauha klo 22.00 - 07.00, jolloin häiritsevää toimintaa ei sallita.

Autot parkkeerataan vain niille varatuilie paikoille. Ovien eteen sekä muualle piha-alueille ei saa jättää autoja!

Huoneistojen, huoneistokohtaisten pihojen ja porrasalueiden siisteydestä ja hoidosta tulee asukkaiden huolehtia.

Pyörät pidetään niille varatuissa paikoissa.

Parvekkeet (2-krs talot) on tarkoitettu oleskelua varten. Älä puistele mattoja omalta parvekkeelta, sillä roskat lentelevät naapureiden niskaan. Vuodevaatteet voit tuulettaa parvekkeelta.

Häiriköinti

Mitä tehdä, jos naapuri häiritsee? Paras tapa on ensin ystävällisesti keskustellen huomauttaa häiriöstä. Jos keskustelu ei auta ja häiriö on jatkuvaa, voit kirjallisesti tai puhelinsoitolla valittaa isännöitsijälie.
Asiasta olisi hyvä kirjoittaa muistiin häiriköinnin luonne, ajankohta, jne. Isännöitsijä lähettää tämän jälkeen kirjallisen huomautuksen. Häiriköinnin edelleen jatkuessa, voidaan tehdä kirjallinen varoitus ja asia voidaan viedä käräjäoikeuteen häätöasiana. On syytä muistaa, että vuokralainen on vastuussa omien vieraittensa aiheuttamasta häiriöstä. Jos olet itse järjestämässä juhlia, joista saattaa aiheutua häiriötä, kerro asiasta naapureilIesi.

Kiinteistön tahallisesta turmelemisesta tai rikkomisesta peritään vahingontekijäitä tai vastuuvelvolliselta täysi korvaus.

Siisteys, jätteet ja remontointi

Pese ilmastointi venttiilit ulkopuolisin osin. Niissä taloissa, joissa on huoneistokohtainen lämmön talteenottojärjestelmä, on asukkaan itse huolehdittava suodattimen pesusta 3 kk: n välein. Asunnon tuuletuksen teet nopeasti ja tehokkaasti kunnollisella ristivedolla. Ikkunoiden pitäminen jatkuvasti raollaan tai avoimena lisää huomattavasti lämmityskustannuksia.

Opettele lajittelemaan jätteet. Muista, että biojäteastiaan viedessäsi jätteitä, on ne oltava esim. paperipussissa tai vaikka sanomalehtipaperiin käärittynä.

Talot, joissa on pesula. Varaukset tehdään varaustauluun. Muista poistaa varauksesi taulusta käytön jälkeen. Pesukone toimii kolikoilla. Älä jätä tyhjiä pesuainepurkkeja pesulaan lähdettyäsi. Siisti omat jälkesi!

Kotisi remontoinnista vastaa yhtiö, joten huoneistossa ei saa tehdä remonttia ilman isännöitsijän lupaa. Jos sinulla on halua ja taitoa esim. maalausremontin tekemiseen, voit sopia asiasta isännöitsijän kanssa.
Kysy ennen kuin korjaat, ettei siitä aiheutuisi lisäkustannuksia.

Viat vesi- ja viemärilaitteissa on ilmoitettava välittömästi kiinteistönhoitajalle, sillä ne voivat aiheuttaa suurta vahinkoa koko talolle. Kosteiden tilojen (kylpyhuoneiden) seinäpintojen viat on syytä ilmoittaa heti.

Asunnon sähkölaitteiden korjauksia ja asennuksia saa tehdä vain valtuutettu asentaja.

Kotieläimet, kissat ja koirat

Jos sinulla on kotieläin, huolehdi siitä, ettet anna niiden juosta vapaasti piha-alueella, häiritä muita asukkaita tai sotkea lasten leikkipaikkoja tai muita yhteisiä tiloja.

Oven aukaisumaksut

Ovien aukaisusta peritään työaikana klo 7.00-16.00 10 € Ikerta ja päivystysaikana klo 16.00-7.00 30 € / kerta. Aukaisumaksu on maksettava oven aukaisun yhteydessä avaajalle. Kannattaa siis pitää avaimet mukana ja tallessa.

Irtisanominen

Toistaiseksi voimassa oleva vuokrasopimus päättyy irtisanomisen perusteella irtisanomisajan kuluttua. Irtisanomisilmoitus on tehtävä kirjallisesti. Irtisanomisaika lasketaan sen kalenteri kuukauden viimeisestä päivästä, jona irtisanominen on suoritettu. Jätä irtisanomisilmoitus mahdollisimman ajoissa, älä jätä viimeiseen päivään!

Kun muutat asunnosta pois...

Siivoa asunto ja varastotilasi kunnolla. Jos olet tehnyt asuntoon muutoksia tai jotain on rikkoontunut, korjaa ne tai sovi niistä isännöitsijän kanssa. Palovaroittimen pitää olla toimintakunnossa. Sovi tarvittaessa huoneistokatselrnus isännöitsijän kanssa. Palauta kaikki avaimet toimitoon. Mikäli muuttopäiväsi on viikonloppu, palauta ainakin yksi avain ed. arkipäivänä tai sovi asiasta isännöitsijän kanssa.

Muuttoilmoitus pyydetään jättämään viimeistään viikon kuluessa muutosta Postiin. Muuttoilmoituksen voi tehdä myös puhelimitse 0203 456 456, internetissä www.vaestorekisterikeskus.fi, www.maistraatti.fi tai www.posti.fi.

Lemmikkieläinten pidosta vuokra-asunnoissa

Tavallisten kotieläinten pitäminen on sallittua, elleivät ne tuota häiriötä tai vahingoita asuntoa.

Kotieläinten aiheuttamat jäljet (raapimis- ja puremisjäljet) asunnossa tulee vuokralaisen korvata. (AHV Laki 25 §)

Koira ja kissa (myös muut kotieläimet) on pidettävä kytkettynä yleisellä alueella, myös talon pihamaalla. Omistajan on huolehdittava siitä, etteivät ne tee tarpeitaan talon pihamaalle (myös rivitaloasunnon omalle takapihalle).

Eläinten ulkoiluttaminen on kielletty lasten leikkeihin varatuilla paikoilla. Ammattimainen koirien, kissojen tai muiden eläinten kasvattaminen tai hoitaminen ei ole sallittua. Jos huoneistoa käytetään tällaiseen toimintaan, se voi aiheuttaa vuokrasopimuksen purkamisen. (AHV Laki 61 §)

Omistajan täytyy huolehtia siitä, etteivät eläimet pääse säikyttelemään tai puremaan ihmisiä tai aiheuttamaan muuta vaaraa tai vahinkoa. Koira ei myöskään saa toistuvalla haukunnallaan tai ulvonnallaan häiritä ympäristöä tai talon asukkaita.

Muuttajan muistilista

Loppusiivous

Muistathan tehdä loppusiivouksen, ennen kuin muutat asunnosta pois!

Muuttajan on huolehdittava siitä, että:

 • lattiat on pesty
 • kylpyhuone (lattia, seinät, wc-pönttöjlavuaari + saunan lauteet) on pesty ja lattiakaivo puhdistettu
 • ikkunoiden sisäpinta on pesty
 • jääkaappi/pakastin on sulatettu ja puhdistettu
 • liesituulettimen suodatin on puhdistettava
 • liesi taustoineen, uuni, uuni pellit ja ritilät, on puhdistettu
 • kattorasiat ja palovaroitin ovat ehjät ja toimivat, (Veloitamme kattorasiasta 39 €, jos se puuttuu)
 • varasto on tyhjennetty ja puhdistettu

Mikäli siivousta ei ole tehty tai se on puutteellinen, perimme kulut takuuvuokrasta.

Huom! Roskakatoksiin ei saa viedä kodin irtaimistoa, huonekaluja ym. tavaroita. Ne on vietävä kaatopaikalle.

Huoneiston tarkastuslomake

Täytä ja palauta oheinen huoneiston tarkastuslomake (tulossa)

Enimmäkseen pilvistä

8°C

Pudasjärven sää

Enimmäkseen pilvistä

Ilmankosteus: 89%

Tuulen nopeus: 11.27 km/h

 • 2 Syys 2014

  Enimmäkseen pilvistä 16°C 7°C

 • 3 Syys 2014

  AM Fog/PM Clouds 18°C 10°C

Livon kylä jälleen palkintopallilla!

Suomen Kylätoiminta ry:n jo 30. kerran jakama valtakunnallinen Vuoden kylä -palkinto ja siihen liittyvät kunniamaininnat toivat lisää mainetta ja kunniaa Livon kylälle sunnuntaina 31.8.2014 Hankasalmella pidetyssä tilaisuudessa. Edellinen kunnianosoitus kylälle tuli marraskuussa 2013, kun se palkittiin toistamiseen Pohjois-Pohjanmaan vuoden kylänä.

Kylän edustajat kävivät pokkaamassa tilaisuudesta 1. kunniamaininnan, jota raati perusteli seuraavasti:

Lue lisää...

Puikkarin aukioloajat 1.9.2014 alkaen

ma 12.00 - 20.00
ti    06.15 - 20.00
ke  12.00 - 20.00
to   06.15 - 20.00
pe  12.00 - 18.00
la   12.00 - 18.00
su  12.00 - 18.00

Vauvauinti la 6.9 alkaen klo 11.00 -12.00!

Tervetuloa!

OuluOn Only In Lapland