Kukkahatut ja karvalakit evunvalavonnassa

Perjantaina 4.4.2014 pistettiin Helsingissä maaliman kirjat sekasi, kun Kainuun naiskunnanjohtajat keräsivät voimasa ja kuhtuivat Putasjärven kolleekasa joukkovaan vahvistammaan. Lähettiin Helsinkiin kertomaan tottuuksia valtionosuussuuvistuksesta ja voimalaitosten kiinteistöveron ryöstöhommasta. Ei ollut mikkään perinteinen karvalakkilähetystö, melekeen voisi hattuhommista puhuva!

Lue lisää...

Asukkaan opas

Asunnon vastaanottamisessa on monta asiaa muistettavana

Avaimet vapautuneeseen asuntoon saat pääsääntöisesti asuntotoimistosta tai erikseen sovittaessa edelliseltä vuokralaiselta. Avaimet saat esittämällä asuntotoimistoon kuitin rahapantin maksamisesta ja takaajien on allekirjoitettava takaus ennen avainten antamista, mikäli vakuutena on kokonaan rahavakuus siitä on myös esitettävä kuitti ennen muuttoa.

Asuntoon muutettuasi tutki paikat tarkasti, sillä sinulla on 7 päivää aikaa ilmoittaa havaitsemistasi vioista tai puutteista. Mikäli viat jäävät ilmoittamatta, voi käydä niin, että ne katsotaan sinun aiheuttamiksi ja niistä tullaan vaatimaan korvausta. Sellaiset viat, jotka häiritsevät asumista, korjataan mahdollisimman pian. Muut viat korjataan seuraavien vuosikorjausten yhteydessä.

Olet maksanut rahapantin ja huolehtinut vakuuden asuntoon muuttaessasi. Rahapanttijvakuus on otettu käyttöön, jotta ylimääräiset korjauskustannukset ja siivouskulut tulevat oikean henkilön maksettavaksi.
Kun muutat asunnosta pois, palautetaan rahapantti tililIesi, jos olet luovuttanut asuntosi asiallisessa kunnossa ja hyvin siivottuna eikä sinulla ole vuokrarästejä.

Vuokran maksu erääntyy kuukauden 19. pnä. Kotiisi lähetetään kuukausittain viitesiirrot. Muista käyttää viitettä maksaessasi. Vuokran maksussa kannattaa olla tarkkana, sillä maksamattomasta vuokrasta joudumme hakemaan häätö- ja perintäpäätöksen Oulun käräjäoikeudesta. Sen lisäksi nimesi tulee luottotietolistoille. Myöhästyvästä vuokrasuorituksesta kannattaa soittaa vuokraperinnästä vastaavalle henkilölle tai toimitusjohtajalle. Myöhästyneestä vuokrasta perimme viivästyskoron.

Asumistuesta saat tietoa Kansaneläkelaitokselta.

Vuokralaisen kannattaa ottaa kotivakuutus aina. Vakuutus ei vähennä vuokralaisen lainmukaista oikeutta vahingonkorvaukseen.

Asunnon vaihto

Jos nykyinen asuntosi käy liian ahtaaksi tai suureksi, voit hakea vaihtoa sopivampaan asuntoon jättämällä asuntotoimistoon asuntohakemuksen.

Viihtyisää asumista!

Yhtiön vuokra-asunnoissa on turvallista asua. Kun hoidat velvoitteesi vuokralaisena, saat pitää asuntosi niin kauan kuin sitä tarvitset. Se, miten tulet viihtymään, riippuu paljolti siitä, miten tulet toimeen itsesi ja naapureittesi kanssa. Jokaisen tulee ottaa huomioon omassa asumisessaan myös naapurit.

Yhteiset piha-alueet luovat perustan viihtyvyydelle. Piha-alueilla on omat paikoitus- jäte-, kuivaus-, leikki-, peli ja istutusalueet. Suojele puita, pensaita ja istutuksia. Neuvo lapsiasi ja lasten kavereita pihan oikeassa käytössä.

Talossa vallitsee yörauha klo 22.00 - 07.00, jolloin häiritsevää toimintaa ei sallita.

Autot parkkeerataan vain niille varatuilie paikoille. Ovien eteen sekä muualle piha-alueille ei saa jättää autoja!

Huoneistojen, huoneistokohtaisten pihojen ja porrasalueiden siisteydestä ja hoidosta tulee asukkaiden huolehtia.

Pyörät pidetään niille varatuissa paikoissa.

Parvekkeet (2-krs talot) on tarkoitettu oleskelua varten. Älä puistele mattoja omalta parvekkeelta, sillä roskat lentelevät naapureiden niskaan. Vuodevaatteet voit tuulettaa parvekkeelta.

Häiriköinti

Mitä tehdä, jos naapuri häiritsee? Paras tapa on ensin ystävällisesti keskustellen huomauttaa häiriöstä. Jos keskustelu ei auta ja häiriö on jatkuvaa, voit kirjallisesti tai puhelinsoitolla valittaa isännöitsijälie.
Asiasta olisi hyvä kirjoittaa muistiin häiriköinnin luonne, ajankohta, jne. Isännöitsijä lähettää tämän jälkeen kirjallisen huomautuksen. Häiriköinnin edelleen jatkuessa, voidaan tehdä kirjallinen varoitus ja asia voidaan viedä käräjäoikeuteen häätöasiana. On syytä muistaa, että vuokralainen on vastuussa omien vieraittensa aiheuttamasta häiriöstä. Jos olet itse järjestämässä juhlia, joista saattaa aiheutua häiriötä, kerro asiasta naapureilIesi.

Kiinteistön tahallisesta turmelemisesta tai rikkomisesta peritään vahingontekijäitä tai vastuuvelvolliselta täysi korvaus.

Siisteys, jätteet ja remontointi

Pese ilmastointi venttiilit ulkopuolisin osin. Niissä taloissa, joissa on huoneistokohtainen lämmön talteenottojärjestelmä, on asukkaan itse huolehdittava suodattimen pesusta 3 kk: n välein. Asunnon tuuletuksen teet nopeasti ja tehokkaasti kunnollisella ristivedolla. Ikkunoiden pitäminen jatkuvasti raollaan tai avoimena lisää huomattavasti lämmityskustannuksia.

Opettele lajittelemaan jätteet. Muista, että biojäteastiaan viedessäsi jätteitä, on ne oltava esim. paperipussissa tai vaikka sanomalehtipaperiin käärittynä.

Talot, joissa on pesula. Varaukset tehdään varaustauluun. Muista poistaa varauksesi taulusta käytön jälkeen. Pesukone toimii kolikoilla. Älä jätä tyhjiä pesuainepurkkeja pesulaan lähdettyäsi. Siisti omat jälkesi!

Kotisi remontoinnista vastaa yhtiö, joten huoneistossa ei saa tehdä remonttia ilman isännöitsijän lupaa. Jos sinulla on halua ja taitoa esim. maalausremontin tekemiseen, voit sopia asiasta isännöitsijän kanssa.
Kysy ennen kuin korjaat, ettei siitä aiheutuisi lisäkustannuksia.

Viat vesi- ja viemärilaitteissa on ilmoitettava välittömästi kiinteistönhoitajalle, sillä ne voivat aiheuttaa suurta vahinkoa koko talolle. Kosteiden tilojen (kylpyhuoneiden) seinäpintojen viat on syytä ilmoittaa heti.

Asunnon sähkölaitteiden korjauksia ja asennuksia saa tehdä vain valtuutettu asentaja.

Kotieläimet, kissat ja koirat

Jos sinulla on kotieläin, huolehdi siitä, ettet anna niiden juosta vapaasti piha-alueella, häiritä muita asukkaita tai sotkea lasten leikkipaikkoja tai muita yhteisiä tiloja.

Oven aukaisumaksut

Ovien aukaisusta peritään työaikana klo 7.00-16.00 10 € Ikerta ja päivystysaikana klo 16.00-7.00 30 € / kerta. Aukaisumaksu on maksettava oven aukaisun yhteydessä avaajalle. Kannattaa siis pitää avaimet mukana ja tallessa.

Irtisanominen

Toistaiseksi voimassa oleva vuokrasopimus päättyy irtisanomisen perusteella irtisanomisajan kuluttua. Irtisanomisilmoitus on tehtävä kirjallisesti. Irtisanomisaika lasketaan sen kalenteri kuukauden viimeisestä päivästä, jona irtisanominen on suoritettu. Jätä irtisanomisilmoitus mahdollisimman ajoissa, älä jätä viimeiseen päivään!

Kun muutat asunnosta pois...

Siivoa asunto ja varastotilasi kunnolla. Jos olet tehnyt asuntoon muutoksia tai jotain on rikkoontunut, korjaa ne tai sovi niistä isännöitsijän kanssa. Palovaroittimen pitää olla toimintakunnossa. Sovi tarvittaessa huoneistokatselrnus isännöitsijän kanssa. Palauta kaikki avaimet toimitoon. Mikäli muuttopäiväsi on viikonloppu, palauta ainakin yksi avain ed. arkipäivänä tai sovi asiasta isännöitsijän kanssa.

Muuttoilmoitus pyydetään jättämään viimeistään viikon kuluessa muutosta Postiin. Muuttoilmoituksen voi tehdä myös puhelimitse 0203 456 456, internetissä www.vaestorekisterikeskus.fi, www.maistraatti.fi tai www.posti.fi.

Lemmikkieläinten pidosta vuokra-asunnoissa

Tavallisten kotieläinten pitäminen on sallittua, elleivät ne tuota häiriötä tai vahingoita asuntoa.

Kotieläinten aiheuttamat jäljet (raapimis- ja puremisjäljet) asunnossa tulee vuokralaisen korvata. (AHV Laki 25 §)

Koira ja kissa (myös muut kotieläimet) on pidettävä kytkettynä yleisellä alueella, myös talon pihamaalla. Omistajan on huolehdittava siitä, etteivät ne tee tarpeitaan talon pihamaalle (myös rivitaloasunnon omalle takapihalle).

Eläinten ulkoiluttaminen on kielletty lasten leikkeihin varatuilla paikoilla. Ammattimainen koirien, kissojen tai muiden eläinten kasvattaminen tai hoitaminen ei ole sallittua. Jos huoneistoa käytetään tällaiseen toimintaan, se voi aiheuttaa vuokrasopimuksen purkamisen. (AHV Laki 61 §)

Omistajan täytyy huolehtia siitä, etteivät eläimet pääse säikyttelemään tai puremaan ihmisiä tai aiheuttamaan muuta vaaraa tai vahinkoa. Koira ei myöskään saa toistuvalla haukunnallaan tai ulvonnallaan häiritä ympäristöä tai talon asukkaita.

Muuttajan muistilista

Loppusiivous

Muistathan tehdä loppusiivouksen, ennen kuin muutat asunnosta pois!

Muuttajan on huolehdittava siitä, että:

 • lattiat on pesty
 • kylpyhuone (lattia, seinät, wc-pönttöjlavuaari + saunan lauteet) on pesty ja lattiakaivo puhdistettu
 • ikkunoiden sisäpinta on pesty
 • jääkaappi/pakastin on sulatettu ja puhdistettu
 • liesituulettimen suodatin on puhdistettava
 • liesi taustoineen, uuni, uuni pellit ja ritilät, on puhdistettu
 • kattorasiat ja palovaroitin ovat ehjät ja toimivat, (Veloitamme kattorasiasta 39 €, jos se puuttuu)
 • varasto on tyhjennetty ja puhdistettu

Mikäli siivousta ei ole tehty tai se on puutteellinen, perimme kulut takuuvuokrasta.

Huom! Roskakatoksiin ei saa viedä kodin irtaimistoa, huonekaluja ym. tavaroita. Ne on vietävä kaatopaikalle.

Huoneiston tarkastuslomake

Täytä ja palauta oheinen huoneiston tarkastuslomake (tulossa)

Selkeää

3°C

Pudasjärven sää

Selkeää

Ilmankosteus: 57%

Tuulen nopeus: 14.48 km/h

 • 17 Huhti 2014

  PM Light Rain 8°C 3°C

 • 18 Huhti 2014

  Rain to Snow 4°C -2°C

Kaupunki uudistaa avustuskäytäntöään

Arjen turvaa hankkeeseen liittyen Pudasjärven kaupunki uudistaa avustuskäytäntöään jakamalla vuoden 2014 avustukset kehittämis- ja toimintatukina. Alueyhteystyön ja elinvoimavaliokunta on valmistellut Pudasjärven kaupungin kehittämis- ja toimintatukien myöntämisperusteet vuodelle 2014. Pudasjärven kaupungin myöntämät avustukset jaetaan siten, että osa avustuksista kohdennetaan kehittämiseen ja osa olemassa olevan toiminnan tukemiseen. Avustukset jaetaan kerran vuodessa ja erillisiä kohdeavustuksia ei enää myönnetä. Kehittämis- ja toimintatukien myöntämisen perusteissa huomioidaan elinvoimaisten, viihtyisien ja turvallisten kylien ja taajaman kehittäminen sekä kaiken ikäisten asukkaiden osallisuuden ja vaikuttamisen edistäminen elinympäristöä ja palveluja koskevaan suunnitteluun, toteutukseen ja päätöksentekoon. Tämä on ”ensi askel” osallistuvaan budjetointiin. Kehittämis- ja toimintatukea voivat hakea Pudasjärven kaupungin alueella toimivat rekisteröidyt asukas-, kylä- ja muut yhdistykset ja seurat. Lisäksi toimintatukea voi hakea yksittäinen toimija tai toiminta- tai harrasteryhmä.

Lue lisää...

Valtatien 20 liikennejärjestelyt välillä Varsitie - Poropudas, Pudasjärvi

Pudasjärven kaupunki laatii yhteistyössä Pohjois-Pohjanmaan ELY- keskuksen kanssa tiesuunnitelmaa uuden koulukeskuksen liikennejärjestelyjen parantamiseksi valtatiellä 20 Varsitien ja Ritolantien liittymäalueilla. Samassa yhteydessä kaupunki laatii katusuunnitelmaa Nyynäjäntien ja Karhukunnaantien katu- ja kevyen liikenteen yhteyksistä.

Hankkeiden tavoitteena on kevyen liikenteen liikenneturvallisuuden ja ajoneuvoliikenteen sujuvuuden parantaminen.

Tavoitteiden saavuttamiseksi rakennetaan valtatielle 20 Varsitien pohjoispuolelle uusi kevyen liikenteen alikulkukäytävä (Jussinahon alikulkukäytävä). Nykyistä valtatien suuntaista kevyen liikenteen väylää linjataan uudelleen valtatien länsipuolella.

Ritolantien liittymä valtatielle katkaistaan, uusi Nyynäjäntien liittymä rakennetaan noin 200 metriä Ritolantiestä Kuusamoon päin ja liitetään Peltotiehen. Valtatien kaistajärjestelyt uusitaan liittymäalueella rakentamalla vasemmalle kääntymiskaista sekä uusi saareke. Nyynäjäntien katuyhteys rakennetaan ulottumaan koulun kiinteistölle asti.

Koulun kiinteistön alle jäävä nykyinen kevyen liikenteen yhteys rakennetaan uuteen paikkaan ja yhteydet nykyisille linja-autopysäkeille säilytetään. Koulukeskukseen rakennetaan pohjoisesta päin uuden katuyhteyden suuntaiset kevyen liikenteen yhteydet. Kevyen liikenteen turvallisuutta parannetaan rakentamalla korotetut kevyen liikenteen väyläosuudet Ritolantielle. Oppilaskuljetusten järjestelyjä parannetaan rakentamalla Ritolan alikulkukäytävän läheisyyteen Rahtimiehentieltä yksisuuntainen ajoneuvoyhteys Kunnaantielle.

Tie- ja katusuunnitelmaluonnoksia esitellään yleisötilaisuudessa keskiviikkona 23.4.2014 kello 18.00 Pudasjärven kaupungintalolla osoitteessa Varsitie 7, Pudasjärvi. Tilaisuudessa esitellään laadittuja suunnitelmaluonnoksia ja otetaan vastaan suunnitelmaa koskevaa palautetta ja ehdotuksia. Suunnitelmaluonnokset ovat nähtävänä lisäksi internetissä www.pudasjarvi.fi .

Tiesuunnitelma, joka sisältää uuden Jussinahon alikulkukäytävän kevyen liikenteen yhteyksineen ja Ritolantien liittymän siirron suunnittelun, valmistuu toukokuussa 2014, jonka jälkeen se lähetetään maantielain mukaiseen käsittelyyn. Tässä käsittelyssä tiesuunnitelmasta pyydetään lausunnot eri viranomaisilta sekä Pudasjärven kaupungilta. Ennen lausunnon antamista kaupunki asettaa tiesuunnitelman nähtäväksi, jolloin kansalaisilla on mahdollisuus jättää muistutuksia suunnitelmasta. Lausuntojen ja muistutusten käsittelyn jälkeen Liikennevirasto antaa suunnitelmasta hyväksymispäätöksen. Tiesuunnitelman valmistuttua hankkeesta laaditaan rakennussuunnitelma.

Nyynäjäntien ja Karhukunnaantien katuyhteyksien sekä niihin liittyvien kevyen liikenteen yhteyksien rakennussuunnitelmat valmistuvat kesäkuussa 2014. Katusuunnitelmat pidetään julkisesti nähtävänä, jolloin osallisilla on mahdollisuus tehdä niistä muistutuksia. Lopulliset suunnitelmat hyväksyy kaupunginhallitus.

Rakentamien aloitetaan maisematyöluvalla kunnallistekniikan purku- ja siirtotoimenpiteillä toukokuussa 2014.

Lisätietoja antavat:

Pudasjärven kaupungin vs. tekninen johtaja Eero Talala, puh. 040 587 2275, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen hankevastaava Ari Kuotesaho, puh. 0400 382 327 sekä Destia Oy:n projektipäällikkö Marko Peltomaa, puh. 040 584 2504.

Suunnitelmat

Karhukunnas

suunnitelmakartta (pdf)

ympäristösuunnitelma (pdf)

rakenteelliset poikkileikkaukset (pdf)

katu K6 pituusleikkaus (pdf)

Karhukunnaantie K7 pituusleikkaus (pdf)

jalkakäytävä K10 pituusleikkaus (pdf)

jalkakäytävä K11 pituusleikkaus (pdf)

Rahtimiehentie M1 pituusleikkaus (pdf)

Poropudas

suunnitelmakartta Poropudas (pdf)

ympäristösuunnitelma katualueet Poropudas1 (pdf)

ympäristösuunnitelma katualueet Poropudas2 (pdf)

luiskan reunat (pdf)

Hirsikampus asemapiirros (pdf)

ympäristösuunnitelma katuympäristö (pdf)

katuympäristö poikkileikkaus (pdf)

meluvalli pituusleikkaus (pdf)

koulun jalkakäytävä K8J pituusleikkaus (pdf)

koulun jalkakäytävä K3J pituusleikkaus (pdf)

Nyynäjäntie K1 pituusleikkaus (pdf)

Kallentie K2 pituusleikkaus (pdf)

Peltotie K3 pituusleikkaus (pdf)

Ritolantien jalkakäytävä K9J pituusleikkaus (pdf)

koulun jalkakäytävä K4J pituusleikkaus (pdf)

koulun jalkakäytävä K8J pituusleikkaus (pdf)

Jussinaho

ympäristösuunnitelma Jussinaho alikulku (pdf)

suunnitelmakartta Jussinaho alikulku (pdf)

Jussinahon alikulku J1 pituusleikkaus (pdf)

Jussinahon jalkakäytävä J2 pituusleikkaus (pdf)

tullivalli poikkileikkaus (pdf)

 

 

OuluOn Only In Lapland