Elintarvikeseminaarista aineksia pudasjärveläiseen ruokatarinaan

Keskiviikkona 25.4. pidettiin Pudasjärven kaupungintalolla elintarvikeseminaari, jonka järjestivät yhteistyössä Pudasjärven kaupungin elinvoimavaliokunta, Pudasjärven Yrittäjät, MTK-Pudasjärvi ja Pudasjärven merkkipiiri.

Runsas osanotto osoitti selvästi, että ruokaan liittyvät asiat kiinnostavat ihmisiä. Ohjelma oli koottu kolmesta eri osa-alueesta: liha, kala, keruutuotteet. Jokaisen osion kohdalla avattiin asiaa toimijan näkökulmasta ja paikallinen kauppias kommentoi videon kautta asiaa omasta näkökulmasta. Lisäksi eläinlääkäri kävi läpi direktiivejä ja lakiasioita.

Elintarvikeseminaarin yksi tavoitteista oli kuunnella herkällä korvalla mahdollisuuksista paikallisen ruoan käyttämiseksi niin julkisessa ruokahuollossa kuin kaupoissa, ravintoloissa ja majoitusliikkeissä. Halusimme myös ideoita ja työkaluja syksyllä haettavaksi aiotulle lähiruokahankkeelle. Hankkeessa tulee näkyä vahvasti paikallisuus ja siitä kumpuavat mahdollisuudet.

Mielestäni saimme työkalupakkiin monta hyvää ideaa, esimerkiksi kalan käytön mahdollisuus nousi vahvasti esille. Nautateurastuksen kannattavuutta teurastamolla on vielä selvitettävä, niin että luvat on järkevä hakea. Poronlihalla on valmiiksi jo kysyntää, mutta toivottavasti saamme sitä paikallisten elintarvikeliikkeiden lisäksi myös keskuskeittiölle. Teurastamolla tapahtuvan jatkojalostuksen kehittäminen ja käytön lisääminen on myös yksi lähiajan hoidettava asia.

Täytyy muistaa, että keittiömme on nykyaikainen komponenttikeittiö, mihin tuotteet on toimitettava aika pitkälle jalostettuina ja tähän tarvitsemme lisää jatkojalostustiloja nykyisten toiminnassa olevien lisäksi. Kuluja tulee tuottajalle kohtuuttomasti, mikäli pitää kovin kauas kuljettaa raaka-ainetta laitettavaksi.

Keruutuotteiden trendikkyyttä korostettiin ja kysyntää tuotteille riittää. Meillä on tutkitusti puhdas luonto, joten tuotteita voi hyvillä mielin kerätä, tuotteistaa ja myydä!

Lienee luontevaa, että tulevaisuudessa marjan ja muiden luonnonantimien ostoon vaikkapa keskuskeittiölle panostetaan vahvasti. En näe yhtään hyvää syytä sille, että tuotteita ostetaan tukusta ja ajatetaan ympäri Suomen edes takaisin, mikäli sitä on paikkakunnalta saatavilla. Toki esimerkiksi marjojen suhteen on ensin saatava kunnon säilytystilat ja logistiikka kuntoon. Sama ajatus koskee lihaa ja muita tuotteita. Meillä kuluttajilla on vastuu ajatella eettisesti ja miettiä myös, mistä hiilijalanjälki muodostuu.

Paikallisen ruoan ohella koko ruokaketjulla on suuri alueellinen merkitys maataloustuotannossa ja koko maaseudulle, sillä valtaosa syömämme ruoan raaka-aineista on Suomessa tuotettua.

Ruoan maistuessa hyvältä ja siihen liittyviä tarinoita kertoessa ruoka tarjoaa elämyksellisyyttä. Kuluttaja haluaa aidosti tietää, mistä ruoka tulee, kuka sen on tehnyt ja miten se on tehty. Ruoalle halutaan juuret, silloin se tuntuu tutulta ja turvalliselta. Olisikin hienoa, että myös julkisessa ruokahuollossa ruokalistoissa näkyisi se mistä tilalta tai kylältä tuote on lähtöisin. Paikallista tuotetta käyttävät ravintolat jo näin paljolti toimivatkin.

Lähiruoka (paikallinen ruoka) sopii paitsi arkeen ja juhlaan, se tuo myös lisäarvoa matkailuun. Ruoka paikallisine erikoisuuksineen tulee matkailijoille tutuksi kierrettäessä eri puolilla maata. Matkailija toivoo yllätyksiä ja kokemuksia mutta kuitenkin tietty tuttuus luo turvallisuutta.

Pienillä yrityksillä onkin merkittävä rooli suomalaisen ruokakulttuurin ylläpitäjinä ja kehittäjinä. Niiden päämarkkina-alue on pääosin paikallinen markkina ja ne ovatkin lähiruokayrityksiä aidoimmillaan.

Mikäli syksyllä saamme tämän ison hankkeen pystyyn, niin se hyödyttää monin tavoin paikallisia yrittäjiä ja keskuskeittiöitä sekä tuottajia.

Tiedän, että hankkeen aikana tulee monia esteitä tielle, mutta ne ratkotaan ja joskus voidaan joutua myös toteamaan, että tämä juttu ei kerta kaikkiaan onnistu. Uskon vahvasti tähän asiaan. Muuallakin on tässä onnistuttu, miksi ei siis meillä.

Uskon, että eri toimijat Pudasjärvellä haluavat olla mukana luomassa Pudasjärveläistä ruokatarinaa!

Kesää kohti hyvillä mielin,

Mari Kälkäjä
Pudasjärven kaupunginvaltuuston puheenjohtaja

Seminaaritaltiointi