EN | RU | FI

Työt alkoivat lämpimissä tunnelmissa

Aloitin kaupunginjohtajan työt viime viikolla oikein lämpimissä tunnelmissa, ihan sanan varsinaisessa merkityksessä. Tunnetta vahvisti toki helteinen sää, mutta ennen kaikkea se, että sain nyt vajaan kahdenkymmenen vuoden opinto- ja työreissun jälkeen palata synnyinkuntaani tähän haasteelliseen tehtävään. Lämmin kiitos siitä vielä kerran valtuutetuille!

Toimin nyt viransijaisena elokuun loppuun ja aloitan vakinaisen kaupunginjohtajapestin syyskuun alusta. Ensimmäisellä työviikolla pääsin heti tarttumaan tosissaan toimeen, kun ensimmäinen kaupunginhallituksen kokous oli tiistaina. Tuolloin kaupunginhallitus hyväksyi kaupunginjohtajasopimukseni, jossa muun muassa tulevia tehtäviäni ja painopistealueita linjataan. Sopimuksen ensimmäisellä sivulla luetellaan tärkeimmät painopistealueet kuluvalle valtuustokaudelle, jotka hyvin kertovat lähivuosien haasteista ja toisaalta Pudasjärven kaupungin myönteisestä tekemisen meiningistä.

Kaupungin taloustilanne on tällä hetkellä vakaa, mutta tulevien vuosien haasteet ovat mittavia. Ikäsidonnaisten palvelujen palvelutarve lisääntyy ja samaan aikaan valtionosuuksiamme leikataan liki kolmella miljoonalla eurolla vuoteen 2020 mennessä. Verotuloissakaan ei liene odotettavissa tässä maailmantalouden myllerryksessä mitään kovin myönteistä kehitystä. Talouden haasteeseen vastaamme parhaiten ennakoimalla tulevaa ja tekemällä tiukat päätökset mieluummin etukäteen. Talouden tasapainottamisohjelman päivittäminen on osa tätä työtä ja siihen palaamme jo kuluvan syksyn aikana. Tasapainoinen kuntatalous on kunnan elinvoiman ja palvelujen kehittämisen paras tae.

Muita ihan yhtä tärkeitä johtajasopimuksessa mainittuja painopistealueita ovat aktiivisen ja luottamuksellisen ilmapiirin luominen elinkeinoelämän toimijoihin, kaupungin yhdyskuntarakenteen kehittäminen ja kaavoituksen ohjaaminen, Pudasjärven kaupungin tunnettavuuden kehittäminen ja myönteisen kuntakuvan ylläpitäminen ja kehittäminen, yhteistyö kuntien ja kuntayhtyminen kanssa, henkilöstöorganisaation johtaminen ja henkilöstön hyvinvoinnin kehittäminen ja valiokuntajärjestelmän toiminnan tukeminen ja kehittäminen.

Lisäksi sopimuksessa mainitaan seuraavat konkreettiset hankkeet; hirsirakentamisen kehittämisen ja tukemisen jatkaminen, Pudasjärven uusi koulukampus –hanke, laajakaistahanke, Kollaja-työryhmä ja Syötteen alueen kehittämissuunnitelma.

Kaikkien edellä mainittujen ja tulevina vuosina vastaantulevien haasteiden ja mahdollisuuksien parissa sitoudun tekemään lujasti töitä ja hakemaan asioihin kaupungin kannalta parhaan mahdollisen ratkaisun yhteistyössä kaupungin luottamushenkilöiden, henkilöstön, elinkeinoelämän ja kuntalaisten kanssa. Tulen järjestämään syyskuun aikana kuntalaisille avoimen kahvitilaisuuden, jossa kuntalaisilla ja sidosryhmäkumppaneilla on mahdollisuus kertoa rennon jutustelun merkeissä tuoreelle kaupunginjohtajalle mielipiteitään, huoliaan ja kehittämisehdotuksia. Oikein mukavaa syksyä!

timonen-tomiTomi Timonen

Blogit ja kolumnit

pudasjarvi  Lapland - The North of Finland