Virkistävää elinvoimaa nuorissamme ja nuoriltamme

Pari konkreettista kokemusta ja useat paikallislehdissämme olleet jutut Pudasjärven nuorten aktiivisuudesta herättivät suuren mielihyvän ja ylpeyden tunteen. Kymmenien lasten ja nuorten voimistelu-, leikki- ja tanssiesitysryhmien esiintyminen Pudasjärven Urheilijoiden voimistelu- ja liikuntanäytöksessä vakuutti siitä, että kunnassamme on yllättävän suuri määrä liikunnasta ja liikkumisesta innostunutta nuorta väkeä. Näiden liikunnallisten esiintyjien lisäksi nuoria liikuttavat muut urheilujaostot, toiset urheilujärjestöt ja erilaiset yhdistykset. Mainiota tässä nuorten liikuntainnokkuudessa on se, että monet aikuiset innostuvat liikunnan riemullisuudesta seuratessaan elinvoimaisia ja sitoutuneita nuoria harrastajia.

valtuustoseminaari

Monenlaiset kulttuuriharrastukset ovat osa nuortemme arkipäivää. Kansalaisopiston musiikkipiireissä ja –opetuksessa kuhisee mukava määrä innokkaita nuoria soittajia ja laulajia. Onpa sattunut niinkin, että oman lapsen aloittaminen musiikkiharrastuksen kansalaisopistossa, kiinnostui lapsen vanhempi verestämään uinumassa ollutta musikaalisuuttaan ja ilmoittautui itsekin musiikin opiskelijaksi. Tämä on väkevä esimerkki nuoren jakamasta elinvoimasta aikuiselle. Teatteri- ja näytelmäharrastus on imaissut mukaansa hienon lapsi- ja nuorisojoukon. Energiset ja luovat nuoret tekevät itse ja ohjaajiensa avustuksella kepeitä ja/tai syvällisiä pohdiskeluja herättäviä esityksiä meidän aikuisten ajatusten uudistamiseksi. Toki ohjelmistoihin mahtuu valmiitakin näytelmiä, mutta usein nuoret ovat ”käsitelleet” niitä omalle ryhmälleen ja sanomalleen sopiviksi.

Seurakunnan lapsi- ja nuorisotyössä on päivästä ja illasta toiseen monenlaista osallistumis- ja harrastustoimintaa ja säpinää tarjolla. Rönö nuorten kokoontumispaikkana on vallan suuren suosion saanut yhdessäolo- ja toimimispaikka. Tuon tuostakin saamme kirkonmenoissa ihastella lasten esityksiä ja nuorten hienostuneita musiikkinäytteitä. 4H- yhdistys on perinteisesti tarjonnut lapsille ja nuorille kerho- ja kurssitoimintaa sekä taajamassa että sivukylillä. Nykyään lisäksi kesätyön järjestämistä ja kesäyrittäjyysopiskelua. Yhdistyksen kerhoihin kokoontuu viikoittain noin kuusikymmentä lasta ja nuorta opiskelemaan ja harjoittamaan erilaisia käden ja muitakin taitoja. Oli hämmästyttävää ja rohkaisevaa kuunnella äskettäin parin yläkoulun nuoren kertomia tarinoita ja kokemuksia 4H-kerhossa tehdyistä viljely- ja muista kokeiluista ja tehdyistä projekteista. Tällainen toiminta ja innostuneisuus on osoitus nuortemme yrittäjyyskiinnostuksesta.

Kunnallinen nuorisotyö on areena, jossa nuoret ovat päässeet näyttäytymään ja vaikuttamaan mainiosti. Parin viikon takainen Vuoden hyvinvointiteko-palkinnon pokkaaminen Rokualla oli viiden kuntamme nuoren mallikas esimerkki rohkeudesta ja ennakkoluulottomuudesta lähteä kokeilemaan taitojaan, näyttämään niitä muillekin ja kannustamaan lähiruuan käyttöön. Edellisviikolla lasten- ja nuorten valtuustot järjestivät kaupungin valtuustolle ja viranhaltioille silmiä ja ajatuksia avaavan valtuustoseminaarin. Nuoret kertoivat asiantuntevasti ja mukaansatempaavasti tekemisistään toisten välittämisessä, Pudasjärvi-tiedon levittämisestä pitkin Suomenmaata, Hyvinvointikioskin upeasta toiminnasta ja monista muista elinvoimaa uhkuvista toimista.

Edellä kuvatut lastemme ja nuortemme tekemiset ja toimimiset ovat muistutus ja kannustava näyttö siitä, että Pudasjärvellä on ja kasvaa elinvoimaista uskoa tulevaisuuteen yhtä varmasti kuin hirsirakennusten kohoaminen kuntamaisemaamme.

Sointu Veivo
KM, HM
Elinvoimavaliokunnan puheenjohtaja

Kuvia valtuustoseminaarista 21.4.2016, jossa mukana Pudasjärven nuoret