EN | RU | FI

Riemastuttavaa lasten yrittäjyyttä ja elinvoimaa torilla

Uudenlaista ja virkistävää markkinameininkiä sai kokea viime perjantaina, kun kymmenet lapset olivat levittäytyneet myyntipaikkoineen torille. Lapset myivät tarpeettomiksi käyneitä tavaroitaan uusille käyttäjille. Lelut, kirjat, levyt, pienet aurinkotuolit ja monet muut lasten elämään kuuluvat tärkeät tavarat vaihtoivat näppärästi omistajaa pienten myyjien niitä innokkaasti asiakkailleen esitellessä.

Myyntikäytöstä ja kohteliasta asiakaspalvelua oli myyjien mukaan harjoiteltu edellisinä päivinä kotona vanhempien kanssa. Rohkeasta yrittäjyydestä ja esiintymisestä kertoi se, että monet lapset hoitivat myyntitoimintaansa joko yksin tai kaverinsa kanssa ilman vanhemman välitöntä näkymistä kauppapaikalla.

Ihastuttava elinvoimaisuus, yrittäjyys ja asiakkaan alttiuden tunnistaminen onnistuneeseen kaupantekoon näyttäytyi monen lapsen toiminnassa. Emma ja Ida osasivat myydä houkuttelevasti kissaomistajalle kissan lepotuolia ja naapurimyyjät satuikäisen lapsen äidille hienoa satukasettia ja -kirjaa. Ennustajatytöt lähestyivät pelottomasti torilla seisovia asiakkaita kysymällä haluavatko nämä tietää tulevaisuudestaan. Reippaat tytöt tulivat asiakkaan luokse eivätkä jääneet turhan vaatimattomasti odottamaan asiakkaan saapumista ennustajan luokse. Arvanheittopaikan pojilla oli samantyyppiset keinot käytössä. Asiakasta lähestyttiin lumoavilla houkutuksilla. Saat heittää yhtä aikaa kahdella arvalla ja joka heitolla voitat palkinnon. Jos oikein hyvä tuuri käy ja heität arvat niin että saat vain yhden silmän arvan näkyviin, niin palkinnoksi saat antaa suukon toiselle pojista. Mahdoton tulos saavuttaa, mutta menetelmä kertoi poikien mainiosta huumorintajusta ja orastavasta liikemiesälystä.

Tällaiset tapahtumat ovat kauaskatseista ennakkotyötä yrittäjyyteen rohkaisemisessa, elinvoiman monimuotoisuuteen ohjaamisessa ja lasten reilussa kannustamisessa omatoimisuuteen. Pudasjärven seurakunnan ja kaupungin päiväleiritoiminnan yhteistyönä järjestetty tapahtuma oli ennakkoluuloton, lapsia huomioiva ja kiitoksen arvoinen teko.

Sointu Veivo
Elinvoimavaliokunnan puheenjohtaja

 

Blogit ja kolumnit

pudasjarvi  Lapland - The North of Finland