Elintarvike- ja terveydensuojelulain mukainen vuosittainen valvonnan perusmaksu tuli voimaan vuoden alusta

14.3.2022

Elintarvike- ja terveydensuojelulain mukainen vuosittainen valvonnan perusmaksu tuli voimaan 1.1.2022 ja se peritään lähes kaikilta kunnan valvonnan piirissä olevilta kohteilta vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana. Perusmaksusta on vapautettu alkutuotanto ja joitakin laissa mainittuja pienempiä toimijoita, kuten kyläkaupat, kauneushoitolat ja pienet vesiosuuskunnat (talousvesiasetus 401/2001). Perusmaksu on 150 euroa ja se on kaikille valvontakohteille samansuuruinen. Mikäli toimipaikassa on sekä elintarvikelain että terveydensuojelulain mukaista toimintaa, perusmaksu peritään molempien lakien mukaisesti. Perusmaksun käyttöönotto ei vaikuta tarkastusmaksuihin vaan ne peritään taksan mukaisesti kuten aiemmin.

Perusmaksulla vahvistetaan elintarvike- ja terveydensuojeluvalvonnan valmentavaa roolia ja mahdollistetaan nykyistä monimuotoisempi yhteistyö viranomaisen kanssa. Ilmoitusten käsittelyt ja tarkastukset ovat vain osa valvonnan kokonaisuutta. Oulunkaaren ympäristöpalveluiden valvonta-alueeseen kuuluvat Iin, Utajärven, Vaalan ja Pudasjärven kohteet.

Valvonnan perusmaksu peritään vuosittain 1.1. valvonnassa olevilta kohteilta. Tämän takia toiminnan loppumisesta kannattaa ilmoittaa ajoissa ja lopetusilmoitus suositellaan tehtäväksi ympäristöterveydenhuollon sähköisessä Ilppa-järjestelmässä. Lopetuksesta voi ilmoittaa myös sähköpostilla alueen valvovalle viranomaiselle. Lisätietoja perusmaksuista saa elintarvikelain 297/2021 72§:stä, terveydensuojelulain 763/1994 50§:stä, Ruokaviraston ja Valviran verkkosivuilta sekä valvovilta viranomaisilta. Oulunkaaren ympäristöpalveluiden valvonta-alueeseen kuuluvat toimijat voivat tänä vuonna tehdä lopetusilmoituksen poikkeuksellisesti 31.3. saakka.

Oulunkaaren ympäristöpalvelut

tuottavat kunnallisen ympäristöterveydenhuollon palvelut Iin, Utajärven ja Vaalan kuntiin sekä Pudasjärven kaupunkiin. Ympäristöterveydenhuolto vastaa alueen elintarvikevalvonnasta, terveydensuojelusta ja tupakkalain mukaisesti valvonnasta.

Ympäristöterveydenhuollon ympäristötarkastajat alueittain:
Ii: Jyrki Mäkelä, jyrki.makela@pudasjarvi.fi, puh. 050 395 0406
Utajärvi ja Vaala: Anita Valkonen, anita.valkonen@pudasjarvi.fi, puh. 0500 802 784
Pudasjärvi: Abdirahman Saleban, abdirahman.saleban@pudasjarvi.fi, puh. 040 656 0398
Alueiden talousvedet: Anu Yli-Elsilä, anu.yli-elsila@pudasjarvi.fi, puh. 040 660 8311

Last modified: 14.3.2022

Comments are closed.