Jongunkylälle pääsee seitsemää eri reittiä

11.4.2022

Jongun alueen Kyläyhdistys ry:n kylätalolle, Paukkerinharjun entiselle kyläkoululle oli kokoontunut 13 aikuista ja 6 lasta. Paulamyrskyn jäljet puhuttivat kyläläisiä heti alkuun. Jolkivarren maisemia hallitsivat komeat hirsirakennukset ja kaatuneiden puiden juurakot. Menee oma aikansa, että maisemat saadaan korjattua. Kylällä on ollut Pudasjärven ensimmäinen pappila, mutta se poistettiin käytöstä, kun kirkkomatka oli pitkä ja työläs kulkea. Vesireitti toimi kulkureittinä sulan aikana ja muutoin kuljettiin jokivarren polkuja pitkin. Jongun kyläalueella on pitäjän suurimmat vesialueet ja sinne pääsee peräti seitsemän reitin kautta.

Jukka Koutaniemi toivotti kaikki tervetulleeksi kyläiltaan. Kylien kehittäminen on meidän kuntastrategian kärkeä ”Pudasjärvi on kyliensä kaupunki.” Tässä on syy, miksi kierrämme kyliä. Kylillä olevia asioita viedään eteenpäin kaupungin ja Pudasjärven Kehitys Oy:n kanssa. Olemme kiinnostuneita, millaisia toiveita teillä on niin yrityksissä, kuin yhdistyksissäkin.

Syötteen matkailualue kattaa koko Pudasjärven alueen. Kylät ovat tärkeä osa paikallista kulttuuria, matkailijat ovat kiinnostuneita alueen palveluista. Oulu2026 kulttuuripääkaupunkihanke tulee nostamaan kylien elämää entistä vahvemmin, mm. jokireitit, hirsirakentaminen ja tervanpoltto on kirjoitettu ohjelmaan jo aiemmin. Ruoka-aiheisiin teemoihin pääsee hyvin mukaan Arctic Food Lab –toiminnan kautta.

Pudasjärven kyliä yhdistäviä tapahtumia on tulossa. Kelosyötteen Peikkopolulle saadaan kaikki kiinnostuneet kylät 3.9. Jongun kylältä mukaan tulevat lapset, jotka tekevät peikkojaan kesän aikana.

Kaupunki on julistanut neulekilpailun, kyliltä toivotaan omia ideoita. Tuote voi olla mikä tahansa neulomalla tehty tuote. Jokaiselta kylältä kerätään myös perinnereseptejä, mitkä ovat teidän kylälle erityisiä? Jongulla on ollut oma leipäjuusto ja metsistä sekä maalta saadut herkut. Pannukakku on myös suosittu, lisäksi ohrarieska, lauantairuokana kylällä on perunamuusi mustikkasopalla. Kahvin kanssa saatettiin syödä suolamuikkuja. Omaleimaisinta ovat leipämaito, pottumaito ja naurisvelli ja tokora, joka oli kuivista pullista tehtyä maitokeittoa kahvilla höystettynä. Maitovelliin saatettiin laittaa myös kuivattuja pikkukaloja ja kiiskiä. Oulu2026 ja ArcticFood Lab kokoaa kyliltä paikallisia herkkuja. Paikallisia herkkuja kysytään myös Pudasjärven ruokapalveluissa, yhteydenottoja suoraa Heidi Timoselle. Esimerkiksi tuoreelle leivälle on runsaasti kysyntää.

Jongun kylällä kiinnostaisi järjestää Jongun ympäriajo, sorateitä pitkin pyörällä ja koko matka olisi 70km. Kosken yläpuolella on Yläkitusen laavu, alapuolella Alakitusen kota. Järvellä on laavu Karvosenrannassa. Vesistöaiheisia tapahtuma-ajatuksia on aikaisemmin järjestetty erilaisia. On myös vanha lossiranta. Myös kirkkoveneellä soutaminen kiinnostaisi ja siinä järjestämisessä voisi olla apuna esim. Elävä Iijoki ry.

Sointu Veivo kiertää kyliä yhteisövaliokunnan valtuuttamana. Kylät ovat Pudasjärven voimavara ja haluamme kuulla mitkä asiat ovat nyt tärkeitä ja mitä on aikaisemmin tehty hyvin. Asumisasioita on selvitetty. Tiedämme, että yksin asuvia henkilöitä on enemmäkseen kylillä. Talojen ikä on jo reilusti 50 vuotta, korjaustarpeita löytyy paljon. Pudasjärvellä on nyt mahdollisuus miettiä uusia asumismuotoja. Millainen kylillä asuminen kiinnostaa tulevaisuudessa?

Aktiivista liikuntaa kaivataan, koska liikkuminen pitää mielen virkeänä. Fyysinen rasitus tekee hyvää. Työllistämistoiminta on isossa roolissa kylien kehittämisessä. Työtä riittää, jos meille vain saadaan osaavia tekijöitä. Pudasjärven kunta voisi olla pilottikuntana liikunnan ja työllistämisen mallintajana.

Hankkeilla voidaan tehdä paljon arvokkaita asioita monenlaisiin tarpeisiin. Pudasjärven Kehitys Oy on mukana Kainuun ja Koillismaan Kalaleaderissä. Tavoitteena on edistää sinistä biotaloutta, johon kuuluvat aiheet kalastuksesta, ravustuksesta ja vesien kestävästä käytöstä alkaen. Heidän kautta voidaan saada tarvittavia tilaisuuksia ja avustuksia yritystoimintaan.

Jongunkylän omia tapahtumia ovat olleet puintipäivät, pilkkikisat ja vetouistelukisat. Reittejä löytyy myös, mutta ne vaativat merkintöjä. Vesireittien osalta Iijoen Lumo -hanke käynnistyy kesällä 2022. Kaikki kiinnostuneet voivat saada pysähdyspaikat ja palvelut mukaan digitaaliseen palvelukarttaan. Jonkulaiset ovat erittäin ahkeria tekemään tapahtumia, mutta korona-aika on muuttanut ihmisten käyttäytymistä. Kaikissa tilaisuuksissa alkaa olla samat toimijat, joten uusia kylätoimijoita kaivataan kipeästi. Teiden auraus on ollut kylällä haasteena, samoin pihojen auraaminen lumesta. Yksityisteiden osalta pitää järjestäytyä tiekuntiin, jotta korjaus- ja hoitorahoitusta voidaan hakea ja saada. Lisätietoa löytyy Suomen Tieyhdistys ry:n kotisivuilta sekä tienhoito.fi nettisivuilta.

Tapahtumia saadaan hyvin esille digitaalisten kanavien kautta. Digitaitoja saadaan lisättyä keskittymällä itselle kiinnostavien aiheiden kautta. Kyliltä kannattaa tulla mukaan ja nostaa puintipäivät ja kylän palvelut esille. KOHOTA-hankkeessa järjestetään koulutuksia eli lisäoppia saa, kun vain tulee mukaan. Maksuttomat digitilaisuudet ovat iltaisin, osallistua voi myös netin kautta. Lisätietoja voi kysellä Leo Siiralta ja Auvo Turpeiselta.

Kiitokset Jonkulaisille mukavasta kyläillasta!

Pudasjärven kyläkierroksen väki (Riikka, Sointu, Sinikka, Jukka, Auvo ja Leo)

Last modified: 19.5.2022

Comments are closed.