Kaikkien aikojen paras yhteiskuntaopin tunti!

28.3.2018

Pudasjärven lukion 1. vsk:n opiskelijoiden joukko osallistui EuropeMatters -konferenssiin 20. – 21.3.2018 Brysselissä. Yhdeksän Euroopan maan nuorten ääntä haluttiin kuulla ajankohtaisista, yhteiseurooppalaisista aiheista, kuten kyberturvallisuudesta sekä nuorten työllistymisestä ja koulutuksesta.

Suomea edustaneet Miro Junna, Sakari Jokikokko, Juho Lumme, Aapo Ekdahl ja Jere Räisänen pohtivat ryhmätöissä toisten nuorten kanssa ratkaisukeinoja eri ongelmiin ja esittelivät ne lopuksi Eu-komission konferenssisalissa arvovaltaiselle jurylle, joka koostui lähinnä eri maiden mepeistä ja yritysjohtajista. He ja muu salintäyteinen yleisö kuuntelivat nuorten esityksiä kiinnostuneina, kommentoivat asiantuntevasti ja tekivät tarkentavia kysymyksiä. Tarkoituksena oli hyödyntää esitysten näkökulmia ja konkreettisia ratkaisumalleja myös nuorten elämänpiiriin liittyvien asioiden käsittelyssä ja jopa päätöksenteossa. Kukaan ei voinut välttyä myöskään englannin kielitaidon kohentumiselta!

Matka huipentui lukion opiskelijajoukon vierailuun Eu-komission varapuheenjohtaja Jyrki Kataisen kabinetissa. Kiireinen Katainen ehti antaa aikaansa tapaamiseen ja evästi nuoria rohkeasti hankkiutumaan vaihto-opiskelijaksi jossain opintojensa vaiheessa, hankkimaan ja hyödyntämään kielitaitoa sekä verkostoitumaan myös Suomen rajojen ulkopuolelle. Rohkaisuksi kielitaidon käyttämisestä hän totesi, että ”Eu-parlamentissakin yleisin puhuttu kieli on huono englanti, jolla virkamiehet hyvin pärjäävät ja tulevat ymmärretyksi”.

Vierailuun kuului myös kabinetin jäsenen Antti Timosen kattava selostus mm. Eu-organisaation toiminnasta ja tavoitteista, maidenvälisestä yhteistyöstä, eri virkamiesten toimenkuvista, Jyrki Kataisen vastuualueista ja hänen omasta urapolustaan Kempeleestä Ranskan kautta Brysseliin. Nuoret saivat häneltä rautaisannoksen kiinnostavaa Eu-tietoa sekä innostavaa asennetta myös omaa opiskelu- ja työelämää varten. Hänen esityksensä oli mitä parhain yhteiskuntaopin ja opinto-ohjauksen oppitunti!

Tapahtumasta lisää oheisessa linkissä: www.whyeuropematters.eu

Last modified: 14.2.2023

Comments are closed.