Kartanokulttuuria Hirvaskosken kyläillassa

10.4.2022

Kyläkierroksen 4.4. väkeä odotti Hirvaskoskella upea kartano. Historiallista kartanokulttuuria löytyy Pudasjärveltä parinkymmenen minuutin ajomatkan päästä keskustaajamasta. Joutsenet juhlistivat kyläiltaa kaartelemalla pitkin kartanon pihapiirin jokivartta. Ihailtavaa riitti sekä rakennetussa kulttuurissa että luontokulttuurissa. Hirvaskosken kartanoon kokoontui 13 kylien elämästä kiinnostunutta henkilöä. Pudasjärven kuntastrategian teema ”Pudasjärvi on kyliensä kaupunki” sai jatkoa kuudennen kyläillan osalta.

Palvelusuunnittelija Sinikka Mosorin avasi tilaisuuden kertomalla, että olemme kokoontuneet vapaamuotoiseen iltaan, jossa keskitymme kuulemaan ja keskustelemaan kylien elämästä ja ajankohtaisista teemoista. Yhteisöllisyysvaliokunnan varapuheenjohtaja Sointu Veivo kertoi, että olemme erittäin kiinnostuneita kylistä ja kierrämme sen vuoksi kaikki Pudasjärvellä olevat kylät.

Kylien tuotteet ja palvelut esille

Syötteen matkailualue kehittyy hyvää vauhtia. Auvo Turpeinen kehitysyhtiöstä kertoi Syötteen ja Oulu2026 kulttuuripääkaupungin tarpeista löytää alueilta vastuullisia palveluita. Esimerkiksi ruoka, käsityöt, käyntikohteet, tapahtumat ja kaiken tuotteistaminen kiinnostaa lähellä tuotettuna. Kylien palvelut löytyvät helpoiten digitaalisesti Googlen kautta. Pudasjärvellä toimii KOHOTA -hanke, joka auttaa yritysten ja yhdistysten digitaalisten palveluiden kehittämisessä tarjoten kaikille käytännönläheisiä työpajoja. Kaikki kiinnostuneet toivotetaan tulemaan mukaan. Tavoitteena on saada myös kylien tuotteet ja palvelut esille. Lisäksi kylillä olevat tontit ja rakennukset kiinnostavat kaupunkilaisia yhä enemmän. Hirvaskoskella eletään hyvin saavutetulla kylällä.

Leo Siira Kohota-hankkeesta avasi somessa olemista ja näkyvyyttä sekä työllistymistä haluaville henkilöille sekä kyläyhdistyksille.

-Järjestämme hankkeessa käytännönläheisiä ja maksuttomia digitilaisuuksia. Monesti ei tule ajateltuakaan, mitä kaikkea digitaalisuus mahdollistaa. Iijoen verkostoitumishankkeen myötä tehdään tuotteistamista ja tähdätään uusien kohteiden saamiseen näkyväksi.

Elisa Laakso kertoi Hirvaskosken Kartano Oy:n toiminnasta yhdessä Soili Kortetjärven kanssa, joka on mukana kartanon toiminnassa. Kartano toimii tilaisuuksien järjestämispaikkana ja siellä onkin pidetty mm. häitä ja ristiäisiä. Kartanossa voi yöpyä ja varauksen voi tehdä Booking.comin tai Facebookin kautta. Tiloja vuokrataan ympäri vuoden tapahtumille ja lisäksi tilalla on peltoviljelyä. Kartanon mailla oli myös kulttuuripäivä ennen koronaa. Puitteet ovat nyt valmiina uusille tapahtumille. Lähellä on lammastiloja, joiden lampaat hoitavat alueen kulttuurimaisemaa.

Lampuritila esittäytyi

Anne Holmström pitää Kosken Lampurit -lammastilaa yhdessä siskonsa Kaisan kanssa. Tilan lampaat hoitavat koskenvartta ja perinnemaisema saadaan pidettyä elinvoimaisena. Asiakkaita kiinnostavat myös virtuaaliset tapahtumat, jolloin lampaiden elämään voi tutustua. Digitaalisuus tarjoaa uusia mahdollisuuksia netin tai somen kautta tarjottavaksi. Lampaan villalle on kysyntää ja keväällä saataville tulee oman tilan villaa.

Tilan päälampuri Antti Holmström ihmetteli haastavaa lainsäädäntöä, koska tilalla ei voida teurastaa. Viime kevättalvella oli jo päätetty, että aiheeseen on luvattu päätös ministeriön kautta. Mitään ei ole kuulunut. Asia on menossa vuosikertomukseen, ettei kansallisella päätöksenteolla voida asialle mitään. Maa- ja metsätalousministeriössä ollaan ihmetelty tilannetta. Kreikassa on kuulemma tehty poikkeus, jossa pienissä saariyhteisöissä voidaan toimia poikkeussäännöillä. Tämä olisi suuri asia kylien elinvoimalle ja toiminnalle. Jokivarret pysyvät elävänä ja hoidettuna, kun alueella on vahva lammastalous.

– Maisemanhoitoa tarvitaan, mutta nykyisessä tilanteessa on haastavaa toimia. Maisemanhoitoa tarvitaan vähintään 50 hehtaarille. Nyt kun puhutaan lähiruoasta ja omavaraisuudesta, asialla on kiire. Mitä voidaan tehdä, että asiaan voidaan vaikuttaa? Nyt on tarve edunvalvonnalle. Toimialalle voidaan tehdä paljon, jos halutaan. Yhteisellä asialla saadaan tulevaisuuden uskoa. Lammastalous on huoltovarmuutta ja lampaasta saatava liha on vastuullisesti tuotettua. Ympäristön hoito lisää arvoa, totesi Holmström.

Kylällä vaikuttava historia

Hirvaskoskella asuva liikuntaohjaaja Sampo Laakkonen kertoi kylän mahdollisista ohjelmista; porotalous, kartanon historia, rautamalmin nosto ja kuljetus sekä myllyn tarinat sekä urheilutapahtumat. Kiinnostavat tuotteet kannattaa paketoida ja tarjota rohkeasti. Kylällä on kartanonlatu ja jääkiekkokaukalo, kaupungin ylläpitämänä oman kylän koulun läheisyydessä. Tämä on hyvä etappi myös vettä pitkin kulkeville melojille. Syöte – Iinattijärvi – Hirvaskoski -reitti voi olla tulevaisuuden hitti. Kylän kohdalla on koskiosuus ja sen turvallisuus pitää tarkastaa joka kevät.

Tulitauko on hyvä mainospaikka koko kylälle. Retkieväätkin voi hankkia suoraa Tulitauosta. Laakkonen kertoi myös Voimaa vanhuuteen – hankkeesta, jossa kartoitetaan, millaisia liikuntapalveluita on kylille tarjolla. Aiheen ympärille kootaan raati, joka valmistelee ikäihmisen ympärille tarvittavia palveluita. Kylille muodostuu verkosto ikäihmisten palveluille ja Laakkonen toimii siinä yhteyshenkilönä.

Hirvaskosken koulun opettaja Mirja Laakkonen kertoi kylän kulttuurista ja kyläkoulun arjesta. Kylältä löytyy monia käyntikohteita ja kylän asukkaille on tarjolla paljon kuntoliikuntaa. Iinattijärvi, Puhos ja Pintamo ovat Hirvaskosken koulualueena ja kyläkoululla on peräti 72 koululaista. Kyläläiset ovat ylpeitä omasta koulusta ja sen mahdollistamasta elämästä. Paikallinen kulttuuri toimii monien kouluaiheiden innoittajana.

Aktiivi kyläläinen Vesa Holmström kertoi, että koulunkäynti on aloitettu täältä ja nyt hän on vapaaehtoisena erityisesti kylän vesistöön ja kalastukseen liittyvissä tapahtumissa. Luonto ja kulttuuri ovat hienosti läsnä. Iijokisoutuun tarjotaan etappipysähdys ja järjestämme kartanon ja kylän esittelyä. Kylällä on paljon historiaa ja kerrottavaa sekä esiteltävää vieraille. Kylä on iso, kun Sotkajärvi, Hirvaskoski ja Ervasti muodostavat yhteisen kyläalueen. Alueella voisi olla edelleen yhteinen yhdistys, koska alueella on vahva yhteisöllisyys. Ervastin kylän porukkaa kannattaa haastatella mukaan.

Antin haukipihvit

Illassa tuli esille, että vuosien saatossa esimerkiksi latujen ylläpito muodostuu työllistäväksi, mutta onko mahdollisuutta saada työllistettyä henkilö vapaaehtoisvoiman tilalle? Tulitauosta Ohtoselle hiihtolatu on hieno retki. Veteraanityötä riittää paljon. Livokas ry on mallintanut työllistämisen mallia. Yhteyttä kannattaa ottaa Anni-Inkeri Törmäselle. Kaikki paperityö hoituvat yhdistyksen kautta. Kylän alueella voisi olla työtä esimerkiksi kylätalkkarille.

Hirvaskoski voitti aikoinaan Kylä kokkaa -tapahtuman kolmeen kertaan. Kaupunki kerää perinnereseptejä. Onko Hirvaskosken alueella kylien omia reseptejä? Antin haukipihvit ja Käpylän Jaskan piimäkakku mainittiin heti saman tien. Kylien arki kiinnostaa matkailijoita kaukaa ja läheltä. Paikallisille herkuille on kysyntää.

Pudasjärvi -aiheinen neulekilpailu on myös juuri avattu. Ideoita haetaan elokuulle ja kilpailu päättyy valmiiden töiden palautuksella myöhään syksyllä. Neulekilpailua ei ole rajattu mihinkään tiettyyn tuotteeseen.

Mikä olisi tahtotila kyläyhdistykselle? Mukaan Ervastin yhdistykseen vai oma uudestaan? Alueella on urheiluseuraa ja metsästysseuraa, mutta jotain tuntuu puuttuvan, kun kyläyhdistystä ei ole enää. Porukka on kaikissa sama. Kyläyhdistyksellä oli aaltoilua historian aikana. Tämmöisille kyläkierroksille on tarvetta, mutta voisiko niitä olla enemmän? Digitaalisuus on nuorten juttu saada asiat kiinnostavaksi. Kyläneuvosto kokoontuu kaksi- kolme kertaa vuodessa ja siellä käydään läpi kylän tärkeimmät asiat.

Lämpimät kiitokset Hirvaskosken kartanon ja kylän väelle!

Pudasjärven kyläkierroksen porukka

Last modified: 14.2.2023

Comments are closed.