Kaupungin kyläkierros Puhoksella

12.4.2022

Kaupungin kyläkierros jatkui 11.4.22 Puhokselle, Möykkälän tiloihin. Helinä Koski oli laittanut monenlaista kahvileipää pöytään. Matkailun yrityskehittäjä Jukka Koutaniemi Pudasjärven Kehitys Oy:sta aloitti illan esittelemällä kaupungin järjestöyhdyshenkilö Sinikka Mosorin. Hän osallistui kyläiltaan videoyhteyden avulla.

– Pudasjärvi on kylien kaupunki. Puhokseltakin löytyy sitä omaleimaisuutta, mitä ihmiset tulevat tänne katsomaan ja kokemaan. Kun puhumme Syötteen matkailualueen markkinoinnista se tarkoittaa koko Pudasjärveä. Uudistetut Syote.fi- sivut avattiin 31.3. Sivuilta löytyy yritysten tuotteita ja palveluita sekä retkeilyreittejä. Syote.fi ja kaupungin nettisivuilta löytyvät tapahtumakalenterit, jonne yhdistyksen saavat maksutta laittaa ilmoituksia tapahtumista. Esimerkiksi Syötteelle tulevat matkailijat etsivät päiväkäyntikohteita. Digitaalinen markkinoinnin näkyvyys auttaa kyliä pysymään elinvoimaisina, kun matkailija löytää kylien tarjoamat palvelut internetistä, sanoi Koutaniemi.

– Oulun kulttuuripääkaupunkihanke toteutuu vuonna 2026. Hankkeeseen on sitoutunut kaikki Pohjois-Pohjanmaan kunnat sekä Kemi ja Tornio. Teidän ”sikamissikruunu”-logoa voidaan käyttää Puhoksen kylän elintarviketuotteissa, vaikkapa leipäpusseissa. Kulttuuripääkaupunkihankkeen yhteyteen on luotu Artic Food Lap-hanke. Se tähtää arktisten raaka-aineiden löytämiseen, kehittämiseen ja arvostuksen nostamiseen. Jos teidän kylältä löytyy tämän hankkeen alle sopivia lähituotteita, niin ne voivat saada Artic Food Lap-leiman, kertoi Koutaniemi.

– Kaupungin ruokahuoltopäällikkö  Heidi Timonen kaipaa paikallisia tuotteita eri kouluille. Tässä on yksi ansaitsemisen keino kyläyhdistyksille. Pudasjärven markkinoilla 8-9.7 on kaupungilla oma teltta teemalla: ”Elävät kylät”. Me toivomme, että kylät tulisivat mukaan ja kertoisivat omista tapahtumistaan. Te voisitte mainostaa Sikajuhlia, ideoi Mosorin.

Koutaniemi jatkoi kertomalla perinneruokareseptien keräämisestä eri kyliltä. Kyläläiset kertoivat heti oman kylän perinneruuasta eli Puhosjärven muikusta valmistetusta muikkukukosta. Koutaniemi haastoi puhoslaisia osallistumaan Peikko-haasteeseen. Tarkoituksena on, että joka kylällä valmistettaisiin vähintään yksi peikko Kelosyötteen Peikkopolulle. Peikko tulee tehdä maatuvista materiaaleista. Syyskuun kolmantena päivänä  järjestämme Peikkopolulla aiheeseen liittyvän tapahtuman. Mosorin kertoi neulekilpailusta. Neule voi olla mikä vain, kunhan teema liittyy pudasjärveläisyyteen. Raati valitsee 10 neuletta, josta yleisö päättää lopulta kilpailun voittajan. Palkintona on 200 euron lahjakortti.

Leo Siira kertoi KOHOTA-hankkeesta, jossa pyritään auttamaan yrittäjiä, työllisyyspalvelun asiakkaita ja yhdistyksiä hyödyntämään paremmin digiosaamistaan. Meillä on tarjota ilmainen kahdeksan moduulin koulutuspaketti edellä mainituille tahoille. Hankkeessa on mukana kaupungin ja kehitysyhtiön lisäksi OSAO. Seuraavaan koulutukseen 13.4 on ilmoittautunut yli kaksikymmentä yrittäjää.

KOHOTA-hankkeen toinen puuhamies Auvo Turpeinen kertoi uunituoreet terveiset. Pudasjärvi on hyväksytty Kainuun ja Koillismaan Kalaleader-hankkeeseen. Hankkeen budjetti on 1.1 miljoonaa euroa. Mukana hankkeessa ovat Ranua, Pudasjärvi, Taivalkoski, Kuusamo ja Kainuun maakunta. Kohdealueina ovat kalatalous, -kasvatus ja -jalostus.

– Hanke sisältää investointi ja –hanketukia, joista tulemme myöhemmin informoimaan.

Nuorisoleaderin kautta voi hakea 100-500 euron suurusta pientukea. Se edellyttää kolmea nuorta, jotka ovat iältään 13-25-vuotiaita. Tukea voi saada esimerkiksi johonkin tapahtumaa tai vaikkapa harrastusvälineiden hankintaan, kertoi Turpeinen.

Kyläläiset kertoivat, että ovat saaneet järjestettyä parturipalvelut ja kuinka ihmiset auttavat kylällä naapureitaan. Puhosjärveä ja sen muikkuja kehuttiin. Kylällä on runsaasti mökkiläisiä, jotka tuovat elinvoimaisuutta. Jokavuotiset Sikajuhlat vetävät vieraita kauempaakin. Kyläläiset pohtivat, kuinka he voisivat rantakalailtoja ja nuotanvetonäytöksiä hyödyntää paremmin. Moottorikelkkareitin avaaminen Syötteeltä toisi lisää mahdollisuuksia yrittäjille.

Yhteisövaliokunnan varapuheenjohtaja Sointu Veivo toi terveisiä yhteisövaliokunnalta. Hän muistutti, kuinka kylillä väki vanhenee ja vähenee. Pystyykö iäkäs ihminen asumaan omassa kodissaan omalla kylällään? Nämä ovat niitä asumisenpolitiikan kipeitä kysymyksiä. Yhteisövaliokunnan jäsenenä hän halusi kuunnella kyläläisiä ja viedä asioita eteenpäin.

– Kaupunki on lähettänyt asumisenpolitiikasta kyläpäälliköille kyselyn. Pointtina oli, että kyläläiset nostaisivat kolme asumiseen liittyvää pääteemaa. Vanhus- ja vammaisneuvosto tulee järjestämään korjausrakentamiseen liittyvän infotilaisuuden ikäihmisille. Mitä ennakoivaa korjaamista voisi tehdä, jotta oma koti pysyisi mahdollisimman pitkään asuttavana. Tukeakin on mahdollista saada.

Yhdistyksillä on mahdollisuus päästä mukaan valtakunnalliseen ”Voimaa vanhuuteen”-hankkeeseen. Ikäinstituutti tarjoaa monipuolista tietoa ja neuvontaa +75-vuotiaiden liikuntaan. Yhteyshenkilönä toimii Sampo Laakkonen, kertoi Mosorin.

Hyvinvointivaliokunnan jäsen Ari-Pekka Nieminen kertoi hyvinvointivaliokunnan kuulumiset. Pääteemoiksi valiokunta on valinnut nuoret, perheet ja vanhukset. Koutaniemi kertoi illan lopuksi tulevasta koulutuksesta, joka liittyy yksityisteiden hallinnoimiseen. Rovaniemeläinen Routamap Oy (www.routamap.fi) on valittu koulutuspalvelujen tuottajaksi. Puhelin numero 050-5012349.

– Hyvä mieli jäi illasta. Kannatti tulla. Oli mielenkiintoista kuulla valiokuntien toiminnasta. Se on totta, että vanhukset jäävät omikseen. Minua eniten kiinnosti se korjausrakentaminen. Näissä illoissa saa paljon hyvää tietoa, esimerkiksi yksityistie asioista ja muusta, totesi Erkki Turpeinen.

Ape Nieminen

Last modified: 19.5.2022

Comments are closed.