EN | RU | FI

Varhaiskasvatus

Lapsia päiväkodissa

Varhaiskasvatus on osa suomalaista koulutusjärjestelmää sekä tärkeä vaihe lapsen kasvun ja oppimisen polulla. Huoltajilla on ensisijainen vastuu lasten kasvatuksesta. Varhaiskasvatus tukee ja täydentää kotien kasvatustehtävää ja vastaa omalta osaltaan lasten hyvinvoinnista.

Varhaiskasvatuksen valtakunnallisen ohjauksen tarkoituksena on luoda yhdenvertaiset edellytykset varhaiskasvatukseen osallistuvien lasten kokonaisvaltaiselle kasvulle, kehitykselle ja oppimiselle.

Tutustu Pudasjärven kaupungin varhaiskasvatussuunnitelmaan tästä linkistä (pdf)

varhaiskasvatuspalveluiden ja palvelusetelin hakeminen

Kaupungin varhaiskasvatuspalveluita sekä yksityisiä varhaiskasvatuspalveluita palvelusetelillä on haettava kahta (2) kuukautta ennen hoidon alkamista. Mikäli varhaiskasvatuksen tarve johtuu äkillisestä työllistymisestä, voidaan hoitopaikka myöntää heti ja viimeistään kahden viikon kuluessa hakemisesta. Mikäli jompikumpi lapsen vanhemmista / huoltajista on työtön, on päivähoitoa haettava neljä (4) kuukautta ennen hoidon alkua.

UUDET ASIAKASPERHEET –palvelut, jotka eivät vaadi tunnistautumista

Asiakkaat, jotka eivät aiemmin ole olleet Pudasjärven kaupungin varhaiskasvatuspalveluissa asiakkaina, hakevat palveluita kohdasta SÄHKÖISET PALVELUT –UUDET ASIAKKAAT (ei tunnistautumista)

AIEMMIN VARHAISKASVATUSPALVELUIDEN ASIAKKAINA OLLEET PERHEET sekä palvelut, jotka vaativat tunnistautumisen

Näihin palveluihin kirjaudutaan pankki –tai mobiilitunnuksilla. Järjestelmä hakee valmiiksi mm. perhe-, osoite –ja yhteystiedot väestörekisteristä.  Pääset tekemään varhaiskasvatushakemuksen, palvelusetelihakemuksen, esiopetushakemuksen, hyväksymään tai hylkäämään tarjotun varhaiskasvatuspaikan, irtisanomaan varhaiskasvatuspaikan tai palvelusetelin yksityiseen palveluun sekä ilmoittamaan tulotiedot liitteineen kohdasta SÄHKÖISET PALVELUT –AIEMMIN ASIAKKAINA OLLEET SEKÄ TUNNISTAUTUMISTA VAATIVAT PALVELUT UUSILLA ASIAKKAILLA

Tunnistautumisen kautta pääset oman perheen sivuille:

 • lapsen nimen kohdalta pääset hyväksymään/hylkäämään lapselle tarjotun varhaiskasvatuspaikan tai irtisanomaan palvelun.
 • Huoltajan nimen kohdalta pääset ilmoittamaan tulotiedot sekä lähettämään tarvittavat liitteet huoltajakohtaisesti. Muista palauttaa myös tuloselvityslomake allekirjoitettuna. (löytyy kohdasta Lomakkeet)
 • Irtisanomaan varhaiskasvatuspaikan tai palvelusetelin. Huomioi, että irtisanomista ei voi tehdä takautuvasti.

Hoitoaikojen ilmoittaminen sähköisesti sekä tiedotteiden vastaanottaminen

Pikku-Paavalin päiväkodin ja Kipinän varhaiskasvatusyksikön lasten huoltajat ilmoittavat hoitoajat TietoEdun kautta. Ilmoittaminen tapahtuu puhelimella maksuttoman sovelluksen kautta. Ohjeet sovelluksen käyttöönotosta sekä hoitoaikojen lukkiutumiskäytänteistä saat lapsen hoitoryhmän henkilökunnalta. TietoEdun kautta on mahdollista myös vastaanottaa varhaiskasvatuksen tiedotteita, sekä muuttaa omia yhteystietoja (ei osoitetta).  Huomioi, että TietoEdun käyttöönotto vaatii, että olet käynyt tunnistautumassa

Lapselle myönnetty varhaiskasvatuspaikka tulee olla hyväksytty tunnistautumisen kautta, että TietoEdun voi ottaa käyttöön.

PALVELUMUODOT

Palvelumuoto valitaan sekä kaupungin että palvelusetelillä ostettavassa varhaiskasvatuksessa vähintään 3 kuukaudeksi kerrallaan. Palvelumuodon vaihtuminen edellyttää uuden hakemuksen toimittamista sähköisesti muutosta edeltävän kalenterikuukauden loppuun mennessä.

 • Kokopäivähoito (100% asiakasmaksu/palvelusetelin omavastuuosuus)
 • Kokopäivähoito 16 pv/kk tai 75 h/2 vkoa (80% asiakasmaksu/palvelusetelin omavastuuosuus)
 • Osapäivähoito 10 pv/kk tai 50 h/2 vkoa (60% asiakasmaksu/palvelusetelin omavastuuosuus)
 • Osapäivähoito 5 pv/2 vkoa tai 40 h/2 vkoa (50% asiakasmaksu/palvelusetelin omavastuuosuus)
 • Tilapäinen osa- tai kokopäivähoito, enintään 5 pv/toimintavuosi (1.8-31.7.)

Kaupungin varhaiskasvatuksen järjestämässä esiopetuksessa valitaan esiopetuksen lisäksi tarvittava palvelumuoto.

 • esiopetus + kokopäivähoito (100% asiakasmaksu/palvelusetelin omavastuuosuus)
 • esiopetus+ 16 pvää/kk tai 75 h/2vkoa (80% asiakasmaksu/palvelusetelin omavastuuosuus)
 • esiopetus+ 10 pvää/kk tai 50 h/2vkoa (60% asiakasmaksu/palvelusetelin omavastuuosuus)

esiopetus + 40 h/2vkoa (50% asiakasmaksu/palvelusetelin omavastuuosuus)

VARHAISKASVATUSTOIMISTO

Käyntiosoite:
Pikku-Paavalin päiväkoti, 2. krs
Puistotie 1
93101 Pudasjärvi

Henkilöstön yhteystiedot

pudasjarvi  Lapland - The North of Finland