EN | RU | FI

Iinattijärvi

Iinattijärvi on Pudasjärven kaupungin keskiosissa sijaitseva kylä, jonka asutus on keskittynyt samannimisen järven ympärille. Pohjoisessa kylä rajoittuu Syötekylään, idässä Pintamoon, lännessä Pärjänsuohon ja etelässä Hirvaskoskeen. Järvi itsessään on kauniiden vaaramaisemien ympäröimä, jotka antavat kontrastia rannoilla lepäileville pelloille. Kylällä on poikkeuksellisen voimakas porotalouden keskittymä. Kylän alueella sijaitsi 1700-luvulla myös kuparikaivos.

Helpoimmin kylään voi saapua etelästä päin valtatieltä 20 Rytinkisalmentielle, jota pitkin voi myös jatkaa Iso-Syötteelle. Tältä tieltä voi kääntyä kahdesta risteyksestä, sillä tie kiertää järven. Iinattijärven osakyliä ovat valtatie 20:n varteen sijoittuva Poijula ja sen eteläpuolella sijaitseva Haisuvaara.

Iinattijärven entinen koulu sijaitsee Iinattijärven rannassa ja sen pihassa on myös veneiden vesillelaskupaikka. Koulun vierestä kulkeekin melontareitti, joka lähtee Syötteeltä Naamankajärvestä ja päättyy keskustaan Iijoen rantaan. Koulun tiloja vuokrataan myös yksityiskäyttöön.

Aivan Iinattijärven lähietäisyydellä sijaitsee Hampusvaara, jonka huipulta avautuvat hienot näköalat yli järven ja sen ympärille levittäytyvän kylän. Hampusvaaran jyrkkiä kallioseiniä käyttävät kalliokiipeilyn harrastajat harjoittelupaikkanaan. Vaaran juurella sijaitsee Hampushalli, kesäisten lauantai-iltojen suosittu tanssipaikka. Vaaran kupeitse kulkee myös Kannonnousu-retkeilyreitti.

Kaupunki-info

pudasjarvi  Lapland - The North of Finland