EN | RU | FI

Kipinä

Pääosa Pudasjärven länsiosassa sijaitsevan Kipinän nykyisestä asutuksesta on Iijoen varrella Kantolanharjulla ja Kollajanniemellä sekä Kipinän kylässä. Lisäksi asuttuja alueita ovat Ahosen ja Hakulin rannat sekä Vuorman, Konttilan ja Panumajärven alueet.

Aivan kylän "keskustan" tuntumassa sijaitsevat Iijoen suurimmat vapaana virtaavat kuohut, Kipinänkosket ja Varpuvirrat. Heti jäitten lähdön jälkeen kalastajat alkavat suurina joukkoina saapumaan kylälle ja lopettavat harrastuksensa vasta, kun joki alkaa jäätyä. Niinpä kylälle onkin rakennettu kalastajia monin tavon palveleva kalastuskeskus. Kipinän kylän alueella, Ouluntien ja Hetekyläntien risteyksen maastossa ammuttiin 28. syyskuuta 1944 Lapin sodan ensimmäiset laukaukset. Osa Hirvisuon soidensuojelualueesta on Kipinän kylän puolella.

Kipinän kalastuskeskus on Myllysaaren päässä, koskien välittömässä yhteydessä sijaitseva matkailukeskus, jonka päärakennusta, Kalapirttiä, voi varata eri tilaisuuksiin.

Kylällä on vielä oma toimiva koulunsa ja hyvän sijaintinsa ansiosta myös muita palveluja. Ostosmatkoja tehdään paitsi keskustaan, myös Ouluun.

Kaupunki-info

pudasjarvi  Lapland - The North of Finland