EN | RU | FI

Siurua

Siuruanjokivartta

Siurua on Pudasjärven kaupungin luoteisosassa sijaitseva, pinta-alaltaan varsin laaja kylä. Kylän asutus on keskittynyt suurelta osin  sen läpi virtaavan Siuruanjoen rantatörmille, joskin oman osansa asujaimistosta on kerännyt myös syrjäinen Liekokylä sekä sotien jälkeen perustetut asutusalueet Kalliosuo ja Asmunti. Siurua jakaantuu Yli-Siuruaan ja Ala-Siuruaan, jotka nimensä mukaisesti sijaitsevat joen ylä- ja alajuoksuilla sekä Ranuantien varrella sijaitsevaan Kokkokylään.

Aittojärven ja Kipinän kylien ohella Siurua on ensimmäisiä suomalaisasutusta keränneitä kyliä Pudasjärvellä. Siuruan nimen alkuperästä ollaan montaa mieltä, mutta vahvimpana ehdokkaana pidetään muinais-skandinaavista sanaa sior, joka merkitsee 'järveä, vettä'. Toinen varteenotettava vaihtoehto on sanan saamelainen alkuperä, jolloin nimi juontaa juurensa sanasta tsievra ’karkea sora, rantakivikko’ tai sanasta tjeures ’saukko’.

Siuruan pohjoislaidalla sijaitsee yksi Euroopan suurimpia soidensuojelualueita, Litokaira. Kylä on muutoinkin hyvin suovaltainen, joka taas tuo kylään kesäisin suuret määrät hillastajia (suomuurain, lakka). Kylän korkein kohta on reilusti suolakeuksien yläpuolelle kohoava Puolakkavaara aivan Litokairan eteläosassa. Vaara on ollut aikoinaan saari jääkauden jälkeen mudostuneessa makeavetisessä Litorinameressä. Siurualla sijaitsee myös EU:n vanhin kallioperä sekä taiteilijan, mediapersoonan Kari "Tykylevits" Tykkyläisen ja hänen perheensä ateljeekoti.

siuruan kylä ry

Siuruan Kylä ry pyrkii järjestämään tapahtumia asukkaille ja kesämökkiläisille sekä edistämään kylän yleistä viihtyvyyttä ja yhteishenkeä.

Mikäli sinulla on ideoita tai haluaisit olla toiminnassa mukana, sähköpostia voi laittaa osoitteeseen Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Kaikille kylän touhuista kiinnostuneille on yhteinen ryhmä Facebookissa

Kaupunki-info

pudasjarvi  Lapland - The North of Finland