EN | RU | FI

Siurua

Siurua on Pudasjärven kaupungin luoteisosassa sijaitseva, pinta-alaltaan varsin laaja kylä. Kylän asutus on keskittynyt suurelta osin  sen läpi virtaavan Siuruanjoen rantatörmille, joskin oman osansa asujaimistosta ovat keränneet sotien jälkeen perustetut asutusalueet Kalliosuo, Asmunti ja Liekokylä. Siurua jakaantuu Yli-Siuruaan ja Ala-Siuruaan, jotka nimensä mukaisesti sijaitsevat joen ylä- ja alajuoksuilla sekä Ranuantien varrella sijaitsevaan Kokkokylään.

Aittojärven ja Kipinän kylien ohella Siurua on ensimmäisiä suomalaisasutusta keränneitä kyliä Pudasjärvellä. Siuruan nimen alkuperästä ollaan montaa mieltä, mutta vahvimpana ehdokkaana pidetään muinais-skandinaavista sanaa sior, joka merkitsee 'järveä, vettä'. Toinen varteenotettava vaihtoehto on sanan saamelainen alkuperä, jolloin nimi juontaa juurensa sanasta tsievra ’karkea sora, rantakivikko’ tai sanasta tjeures ’saukko’.

Siuruan pohjoislaidalla sijaitsee yksi Euroopan suurimpia soidensuojelualueita, Litokaira. Kylä on muutoinkin hyvin suovaltainen, joka taas tuo kylään kesäisin suuret määrät hillastajia (suomuurain, lakka)  ja syksyisin hanhia saalistavia metsästäjiä. Kylän korkein kohta on reilusti suolakeuksien yläpuolelle kohoava Puolakkavaara aivan Litokairan eteläosassa. Vaara on ollut aikoinaan saari jääkauden jälkeen mudostuneessa makeavetisessä Litorinameressä. Siurualla sijaitsee myös EU:n vanhin kallioperä sekä taiteilijan, mediapersoonan Kari "Tykylevits" Tykkyläisen ja hänen perheensä ateljeekoti.

ala-siuruan kyläyhdistys ry

Siuruan alueella toimivien erillisten kyläseurojen yhdistyttyä yhdistys jatkaa toimintaansa vanhalla nimellä, mutta tulee ottamaan käyttöönsä nimen Siuruan kylä ry. rekisteröintibyrokratian rattaiden pyörähdettyä täyden kierroksen.

Kyläyhdistyksen päämajana toimii Siuruan työväentalo osoitteessa Siuruantie 2941.

Facebook

Kaupunki-info

pudasjarvi  Lapland - The North of Finland