EN | RU | FI

Räpsää kuva hirsikaupungista!

- Hienoa, että edes yksi paikkakunta Suomessa näyttää tunnistettavalta! Melkein kaikki keskustat näyttää samalta, jos räpsää kuvan.

Näin kommentoitiin Facebookissa hirsikampuksen kuvaa. Pienten kaupunkien keskustat näyttävätkin erehdyttävän samanlaisilta. Kauppojen arkkitehtuuri on samasta legolaatikosta, samat kylpylät ja golfkentät keksitään eri kunnissa yhtä aikaa. Viimeisimpänä villityksenä isommat kaupungit koettavat erottautua toisistaan samanlaisilla korkeilla kerrostaloilla. Antaako omaa leimaa piirre, joka tekee paikasta entistä enemmän naapurin näköisen? 

Pudasjärvi erottuu. Hirsirakentamisella onkin hyvä erottua, sillä siihen on vain hyviä syitä käyttäjän, kunnan ja ympäristön näkökulmasta. Täällä on monta hirsimaailman ykköskohdetta: maailman suurimmat hirsikampus, päiväkoti ja pian valmistuva palvelukoti, maailman suurin hirsitalotehdas ja maailman pisin katettu hirsiaita satojen vuosien takaa. Voisikohan muuten koulun viereisen betonisillan kattaa hirrellä? Ulkonäön lisäksi hirsi akustoisi liikennemelua. 

- Tosin, jos tarkkoja ollaan, ei hirsikampus ydinkeskustassa ole, mutta hyväksytään ohikulkijan näkökulma.

 

Räpsää sinäkin kuva tunnistettavasta hirsikaupunki Pudasjärvestä ja laita vaikka Facebookiin!

 

 

#hirsikaupunki 

 

Aila Ryhänen, projektipäällikkö, Moderni hirsikaupunki -hanke 

pudasjarvi  Lapland - The North of Finland