EN | RU | FI

Ajan aallot

03.11.2020 - 27.11.2020

Pudasjärven kaupunginkirjasto, Tuulimyllyntie 4, Pudasjärvi

Kulttuuri ja taide

Tarina, jossa nykyisyys kohtaa Kalevalaisen mielenmaiseman.

Näyttely on avoinna kirjaston aukioloaikoina.

Avajaiset ja runotapahtuma tiistaina 3.11. klo 17.00.
Vapaa pääsy, tervetuloa!

Järj. Pudasjärven kaupunginkirjasto ja Veeran Verstas

Tulethan terveenä ja huomioit koronan!


Kalevalaan on kerätty maailman synty ja ihmisen osa siinä. Mutta minne kalevalaiset tarinat meistä ovat lähteneet ja mitä ne meihin ovat jättäneet? Kun maailma lakkaa kertomasta jotain tarinaa, tarinan sankarit vetäytyvät sinne mistä tulivatkin, mutta jättävät kuitenkin jälkensä uuden tarinan liepeille. - Kuin aallot rannalle seuraavaa aaltoa vastaan.

Siksi tarinan voi kutsua takaisin ja silloin sen voi myös ymmärtää eri tavalla. Ehkä ihmiset ovat unohtaneet, mistä ovat tulleet ja miksi täällä ollaan olemassa. Ehkä ihmiset ovat unohtaneet tässä elämässä, millä on oikeasti väliä. Siksi kutsun nämä tarinat takaisin.

Minuun kalevalaiset tarinat ovat jättäneet tällaiset jäljet. Jäljen siitä, miten maailmaan syntyi iloa, ymmärrystä ja anteeksiantoa. Tarinaa kivun merkityksestä ja sen hyväksymisestä. Olen kysynyt itseltäni, mistä Väinämöinen syntyi ja mistä hänen viisautensa on peräisin ja mitä siitä on maailmaan syntynyt. Ja entä jos Väinämöinen olikin tyttö: Vienatar. Ja mitä Kalevalan vahvat naiset oikein kantoivat mukanaan?

Alkuperäinen Kalevala syntyi siitä kun runonlaulajat lauloivat säkeitään Elias Lönnrotille, joka kokosi niistä tarinan. Minä olen kertonut omaa kalevalaista tarinaani Meri Lähteenoksalle ja kirjoittanut ajatuksiani runoiksi. Meri on auttanut syntytarinoiden kalevalaiseen mittaan työstämisessä ja muiden runojen hiomisessa. Pääkertomukset on saateltu kalevalaiseen poljentoon laulettaviksi ja muut hieman modernimpaan muotoon luettaviksi - kuitenkin vanhanaikaiseksi niiden ajassa kelluvan luonteen takia.

Kuvitin tarinat sillä mitä osaan parhaiten eli mangalla.

Marianne Komulainen, tarinoiden kertoja

Marianne Komulainen on Pudasjärveltä kotoisin oleva moderni runonlaulaja, tarinoitsija ja kuvan tekijä.
Rakkaita asioita hänen elämässään ovat eläimet ja tarinat.

pudasjarvi  Lapland - The North of Finland