EN | RU | FI

Pudasjärven kirjaston suuri Muumi-päivä

perjantai, 18. toukokuu 2018, 10:00 - 19:00
Pudasjärven kirjasto, Tuulimyllyntie 4

muumipaiva

Klo 10 – 15 Muumi-puhvetti (S)

Katso Muumeja niin paljon kuin jaksat! Näytämme Muumilaakson tarinoita tv-sarjoja kirjaston isolta valkokankaalta koko päivän ajan.

Klo 16.00 Jari Lehtisen Muumi-luento

Muumipeikko on seikkaillut animaatioissa ja elävissä kuvissa 1950-luvun lopulta alkaen. Eri maissa on tehty enemmän ja uskollisia animaatioversioita. Surkuhupaisimmat tapaukset ovat peräisin Neuvostoliitosta, mikä herättää kysymyksen, tunnettiinko siellä alkuteosta lainkaan, muutoin kuin nimeltä. Kaupallisesti menestyneimmät versiot ovat tulleet Japanista, sen jälkeen kun Tove Jansson kävi itse paikan päällä suuttumassa heidän aikaansaannoksilleen. Puolalainen Muumi yritti olla 3D-animaatio ennen kuin 3D-animaatiota oli olemassa. Suomessa puolestaan tehtiin Ruotsin TV:lle suomalaisin voimin näytelty Muumi, joka on syyttä unohtunut.

Esitykseen sisältyy näytteitä kaikista tiedossa olevista muumisovituksista, joiden jälkeen voi pohtia, mikä niistä olisi oikea Muumi – vai onko sellaista olemassakaan.

Jari Lehtinen on lahtelainen tietokirjailija, joka on päätoimittanut Anime- ja Japan Pop –lehtiä. Hänen julkaisujaan ovat mm. Animen aika (2013) ja Animaation historia (2014).

Klo 17.00 Muumipeikko ja pyrstötähti -elokuvanäytös (S) kesto 75 min

Ensimmäinen täyspitkä Muumielokuva nyt restauroituna ja alkuperäisäänillä. Elokuva perustuu Tove Janssonin 1946 julkaistuun samannimiseen kirjaan.

Muumitaloon saapunut filosofi Piisamirotta povaa katastrofia maapallolle. Muumipeikko, Nipsu ja Pikku Myy lähtevät Yksinäisille vuorille selvittämään, pitääkö Piisamirotan väite paikkaansa. Pian ystävykset saavat tietää, että jättimäinen pyrstötähti lähestyy Muumilaaksoa! Nyt pitää kiirehtiä koriin varoittamaan muita! Matkalla he tutustuvat muun muassa Niiskuun ja Niiskuneitiin, sekä postimerkkeilijä-Hemuliin.

MUUMIPÄIVÄN KAIKKI NÄYTÖKSET OVAT SALLITTUJA KAIKENIKÄISILLE JA NIIHIN ON VAPAA PÄÄSY TERVETULOA!

Tapahtuman järjestävät yhteistyössä Oulun Elokuvakeskus ry, Pudasjärven nuorisotoimi ja kirjasto.

-

pudasjarvi  Lapland - The North of Finland