EN | RU | FI

Harrastamisen Pudasjärven malli

Lakarin koulun 4A-luokan kuorokerho tutkii nuotteja

Pudasjärven kaupunki sai Opetus- ja kulttuuriministeriöltä myönteisen rahoituspäätöksen kevääksi 2021 ”Harrastamisen Suomen malli” -pilottihankkeeseen. Hankkeen päätavoitteena on lasten ja nuorten hyvinvoinnin lisääminen. Harrastamisen Suomen mallissa yhdistyvät lasten ja nuorten harrastustoiveiden kuuleminen, olemassa olevien hyvien käytäntöjen ja toimintatapojen koordinoiminen sekä koulun ja harrastustoimijoiden yhteistyö. Mukana ovat kaikki harrastukset, kuten liikunta ja urheilu, taide ja kulttuuri, nuorisoala, tiede, luonto ja kädentaidot. Pudasjärven kaupunki sai toiminnan toteuttamiseen ja koordinointiin sekä kalustoinvestointiin 60 000€. Opetus- ja kulttuuriministeriö tukee avustuksilla Harrastamisen Suomen mallin juurruttamista pysyväksi toiminnaksi kunnissa.

Harrastamisen Pudasjärven mallissa rakennetaan oma toimintamalli omiin tarpeisiin sopivaksi. Tammikuussa alkavassa toiminnassa ovat mukana Hirsikampuksen ja Lakarin koulun 1.-9. luokkien sekä lisäopetuksen oppilaat. Harrastusmalli koskee siis 708 oppilasta. Mallia on tarkoitus laajentaa kaikille Pudasjärven kouluille lukuvuodelle 2021-2022, jolloin mukaan tulisivat myös Hirvaskosken, Kipinän, Sarakylän ja Syötteen koulut. Tavoitteena on, että toiminta vakiinnutetaan kiinteäksi osaksi koulutyötä.

Harrastustoiminnan toteuttamisen pohjana on Opetus- ja kulttuuriministeriön harrastustoimintaan liittyvää koululaiskysely. Kyselyn tulosten perusteella Hirsikampuksen ja Lakarin koulun oppilaiden suosituimpia harrastuksia olivat kuvataide, arkkitehtuuri, valokuvaus, bändi, pelisuunnittelu, ruoan valmistus, sirkus, parkour, ratsastus, lumilautailu, lentopallo, kuntosali ja mopon korjaus. Muihinkin harrastuksiin oli toiveita.

Ohjattujen harrastusmahdollisuuksien luomisessa on mukana koulujen ja kansalaisopiston opettajia, koulunkäynninohjaajia, kaupungin vapaa-aikapalvelujen toimijoita sekä eri yhdistyksiä ja yhteistyökumppaneita.

Toiminnan toteuttamista varten laaditaan harrastuslukujärjestys, joka täydentyy sitä mukaan, kun halukkaita toimijoita ilmoittautuu. Hirsikampuksen alaluokilla ja Lakarin koululla harrastekerhoja on aamuisin klo 8-9, pitkillä välitunneilla sekä koulupäivän jälkeen. Yläluokilla harrastekerhoja on pitkillä välitunneilla klo 10.30-11.00 ja 13.00-13.30 sekä koulupäivän jälkeen. Harrastustoiminta on käynnistynyt 21.1.2021 Tällä hetkellä kerhoja tarjotaan niiltä osin, kun koronarajoituksen sallivat ja pääosin koulujen oman henkilökunnan voimin. Kun rajoituksia poistetaan, mukaan tulevat myös ulkopuoliset harrastuksia tarjoavat toimijat.

Projektikoordinaattori

Anne Väyrynen
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
Puh. 040 357 2037

pudasjarvi  Lapland - The North of Finland