Pudasjärven kotiseutumuseo
Yksi parhaista - ellei paras
Pudasjärven kotiseutumuseo
Yksi parhaista - ellei paras
Pudasjärven kotiseutumuseo
Yksi parhaista - ellei paras

Pudasjärven kotiseutumuseo on lajissaan yksi maamme arvostetuimpia sen laajuuden, monipuolisen kokoelmansa ja hyvän hoitonsa ansiosta.  Tarjolla on museo-opastuksia niin ryhmille kuin yksittäisille vieraillekin. Lisäksi alueella järjestetään erilaisia tapahtumia.

Museo sijaitsee noin 10 km Pudasjärven keskustasta tie 855 (Siuruantie) varrella, aivan Pudasjärven kirkon välittömässä läheisyydessä. Alueen sivuitse kulkeekin vanha kirkkotie.

Pudasjärven kirkkomaisema on osa valtakunnallisesti arvokasta Aittojärvi-Kynkään maisema-aluetta. Yhdessä vanhan puukirkon, kellotapulin ja harvinaisen katetun hirsiaidan kanssa kotiseutumuseo muodostaa historiallisesti arvokkaan yhtenäisen alueen, joka tarjoaa vierailleen tutustumismatkan menneeseen aikaan laajan esineistön ja rakennusten saattelemana.

Museo avattiin 19.6.1960 vuonna 1859 valmistuneeseen entiseen viljamakasiinirakennukseen. Esinekeräys aloitettiin jo 1957 ja se jatkuu edelleen. Esineistö onkin erittäin laaja, pelkästään rakennuksia on yli kaksikymmentä: esinemuseon sisältävä viljamakasiini, Niemelän talo, jonka pirtti on entinen savupirtti 1700-luvulta, metsämuseo, paja, ruotusotamiehen torppa, riihi, tuulimylly, puoji, pakoaittoja ym. Tuorein rakennushankinta, räätäli ja valokuvaaja Paavo Räisäsen tupa, kohosi Niemelän pirtin ja viljamakasiinin väliin syksyllä 2013. Museoalueen pinta-ala on n. kolme hehtaaria.

Hinnat

Maksu käteisellä tai verkkomaksulla.

Aikuiset: 5 €
Lapset ja nuoret (6-17 -vuotiaat): 3 €
Opiskelijat, työttömät, eläkeläiset, kriisinhallintaveteraanit: 3 €
Lapset (alle 6-vuotiaat): ilmaiseksi
Perhemaksu: 15 € (2 aikuista ja 2-4 lasta)
Ryhmät: 45 € (10-15 hlöä), 65 € (16-20 hlöä), 80 € (yli 20 hlöä)
Ryhmäliput voi hankkia myös verkkokaupastamme.
Opastuskierros: 35 € / opastuskierros
Opastuskierroksen voi varata myös verkkokaupassamme.
Avausmaksu varsinaiset aukioloaikojen ulkopuolelle: 50 € + pääsymaksu

Museolla voi tilauksesta vierailla kesällä myös varsinaisten aukioloaikojen ulkopuolella sopimuksen mukaan, kysy puh. 040 585 6224 tai 040 585 6229.

Kotiseutumuseo opetuskäytössä

Lasten ja nuorten kotiseutuopetusohjelma on vuosina 2007–2008 koottu peruskoulujen opetusta täydentävä paikallishistoriapaketti. Peruspakettiin kuuluvat Pudasjärven historia, kylien pääpiirteet, museon kokoelmat ja pihapiiri sekä koululaisten museovierailut. Sen pohjalta on valmisteltu vuonna 2015 Osaava-hankkeen kanssa laajempi kotiseutuopetuskokonaisuus koulujen käyttöön. Tutustu pakettiin kaupungin intranetissa, Pelkassa (pdf).

Pudasjärven kotiseutumuseo

Siuruantie 225
Puh. 040 585 6224

Vastuuviranhaltija

Henna Hiltunen
kulttuurisuunnittelija

Tutustu Niemelän pirttiin virtuaalisesti