Kyläkierroksella Korpisen kylätalolla – Korpisella on toimintaa ja tapahtumia sekä nähtävää

25.4.2022

Upean kevätsään saattelemana saimme lämpimän vastaanoton Korpisen kylän väen toimesta. Koolle oli kutsuttu yhdistystoimijoita ja asukkaita, joiden kanssa on juteltu aikaisempinakin vuosina. Nyt uusina aiheina oli mm. ruoanlaittoon liittyvä reseptikilpailu sekä kylä omien nimikkotuotteiden etsintä. Korpisen kylän tuotteille voi hanke Arctic Food Lab –leimalla varustettuja pusseja esim. Pudasjärven markkinoille myytäväksi.

Korpisen kylän ylpeys on Kupson Kutsun retkeilypolku, joka vuoden 2021 myrskyssä koki hieman tuhoja kaatuneiden puiden alla. Raivaustyö on tuottanut uudenlaiset näkymät polulle, mutta käveltävässä kunnossa se on ollut jo talvella. Retkeilyreitin varrelta löytyy sellainen harvinaisuus, kun sauna. Siellä voi kyläläisten hankkimia puita poltella ja saunoa ihan rauhassa. Korpisen kyläyhdistyksellä olisi nyt hieno tilaisuus tuotteistaa saunaretkeilystä maankuulu matkailutuote. Myös UKK-polku kulkee Korpisen kylällä.

Sinikka kertoi kyläläisille tarjolla olevista liikuntamahdollisuuksista eli Sampo Laakkosen vetämästä hankkeesta +75 ikäisille. Samoin on tulossa perinnereseptikilpailu, jonne kerätään kesän aikana ilmoitettuja reseptejä syksyllä julkaistavaan kirjaseen.

Kyläsuunnitelmien pohjaksi on tulossa yhteinen malli, johon kaikki kylät voivat täyttää useammalle vuodelle eteenpäin toimintasuunnitelmia, jolloin kylällä on itselläänkin näkymiä tuleville vuosille. Sinikka lähettää kyläsuunnitelman mallipohjan kaikille kylille.

Korpisen kylälle on tulossa uudet nettisivut entisten tilalle, jotta yhdistykset, yritykset ja tapahtumat saataisiin paremmin esille. Siinä työssä kannattaa olla yhteydessä KOHOTA-hankkeen toimijoihin, Leo Siiraan ja Auvo Turpeiseen. Myös kaupungin nettisivut on uudistettu ja kylät tulevat nyt entistä paremmin esille, myös tapahtumien osalta. Kyläyhdistyksillä on maksuton mahdollisuus ilmoitella omista tapahtumista kaupungin tapahtumakalenterin kautta. Myös palautteen antaminen on kaupungin nettisivuilla mahdollista esim. tiestön kunnosta tai muista asioista, joihin kaupunki voisi vaikuttaa tai jotka ovat kaupungin vastuulla. Jopa katuvalojen rikkoontumisesta on ilmoitettu ja asia korjattiin lähipäivien aikana.

Korpisen järven rannalle kaivattaisiin yleistä veneenlaskupaikkaa ja laituri sekä mahdollisesti myös uimaranta. Kylältä löytyy myös muinainen kuparikaivos, jonka malmia on omien seppien toimesta jalostettu.

Iijoen Lumo –hanke on käynnistymässä Iin Micropolksen toimesta ja Lauri Rantala on siinä ollut puuhamiehenä. Pudasjärvi on keskeisenä paikkana Iijoen hankkeessa mukana.

Jukka kertoi Oulu2026-kulttuuripääkaupunkihankkeesta, jonka kautta etsitään eri kyliltä tervanpoltto- ja uittohistoriaa. Näytelmiä on Korpisella ollut ennen ja tanssejakin aikaisempina vuosikymmeninä.

Vesistökunnostusinfo on tulossa 11.5. ProAgrialta asiantuntijoita sekä Lauri Rantala (Iijoen Lumo).

Jukka kertoi yksityisteille tulevista ohjeistuksista ja tilaisuuksista, kunhan Taivalkoskelle ja Pudasjärvelle kaavailtu hanke pääsee alkuun. Routamap Oy tulee informoimaan asiasta enemmän. Kyläillassa jaettiin myös yksityistiekunnille esitteitä, joten tietoa on tarjolla.

Sinikka kertoi myös kaupungin kyselystä, joka on juuri nyt meneillään. Siinä kysellään asumisen politiikan teemalla kylien toiveita ja tarpeita tuleville vuosille. Kyselyä jaetaan kaikille kylille ja nyt on todellinen paikka vaikuttaa kaupungin suunnitelmiin.

Tapahtumia Korpisen kylätalolla on koronasta huolimatta järjestetty lähes 30 vuosittain eli aktiivinen kylä kaikin puolin. Kylän nuorille heitettiin ideaksi kesäkahvilan pitämistä, jolloin nuoret pääsisivät pienellä vaivalla mukaan kyläyhdistyksen toimintaan sekä mökkiläisille ja muille kulkijoille olisi palveluita tarjolla.

Suuret kiitokset Korpiselle vieraanvaraisuudestanne – kyläkierroksen väen puolesta Sinikka ja Jukka

Last modified: 14.2.2023

Comments are closed.