Kyläkierroksella Kurenalla – Taajaman touhuista mallia muillekin kylille

1.6.2022

Jukka avasi illan kertomalla Pudasjärven olevan kyliensä näköinen kaupunki, jonka vahvuuksina ovat elämyksellinen luontomatkailu sekä elinvoimaiset kylät. Näiden teemojen puitteissa ollaan kierretty lähes jokaisella kylällä ja nyt kierros päättyy taajamaan. Kyläyhdistyksistä on saatu hyviä vinkkejä ja malleja, mutta myös toisinpäin mallia voi ottaa, kun Kurenaluksen kyläyhdistys on aktiivisella toiminnallaan saanut toteuttaa mm. torilla ja uimarannalla monipuolista kesätoimintaa.

Sinikka kertoi kyläsuunnitelmien teosta, jonka myötä tullaan keräämään jokaiselta kylältä useamman vuoden tavoitteella olevia suunnitelmia. Myös turvallisuuteen kannattaa kiinnittää huomiota ja siitä tullaankin pyytämään jokaiselle kylälle omia suunnitelmia.

Sinikka muistutti myös Peikkohaasteesta. Kurenaluksen porukka suositteli Karhupajan toimijoille omanlaisen peikon tekemistä. Nuoret voisivat kesän aikana tehdä luonnonmateriaaleista oman näköisiä peikkoja, jotka sitten viedään 3. syyskuuta Kelosyötteen Peikkopolulle koko perheen tapahtumassa.

Kaupungilla on menossa myös neulekilpailu, jonne voi lähettää ehdotuksia omien neuleiden malleista.

Voimaa vanhuuteen –hanke toimii myös taajamassa, jossa henkilö onkin jo mukana koulutuksessa. Muiltakin kyliltä ehtii vielä toimintaan mukaan eli kannattaa ilmoittautua Sampo Laakkoselle.

Vesistöjen kunnostuksesta ollaan oltu kovasti kiinnostuneita ja siihen aiheeseen saatiin 11.5. järjestettyä oman infotilaisuus. Panuman kylältä on hyviä esimerkkejä vuosikymmeniä jatkuneesta suunnitelmallisesta vesienkunnostustyöstä.

Kerttu ja Hannu Simu, Maria Laurilan kanssa pitivät oikein puheen kyläillassa, jossa he kertoivat mitä kyläyhdistykselle kuuluu. Kyläyhdistys on perustettu 2013 Kertun ja Hannun aloitteesta. Erilaisia tapahtumia on tarkoitus järjestää myös tulevana kesänä peräkärrykirppiksestä, eri soittajien säestämistä lauluilloista kahvittelutilaisuuksiin. Monissa tapahtumissa on suunnittelussa mukana kaupungin kulttuuritoimesta Birgit Tolonen. Kahvila tietopiste torilla on tarjolla eri yhdistyksille käyttöön, aina viikoksi kerrallaan. Kannattaa olla ajoissa yhteydessä Simun Kerttuun.

Kyläyhdistyksen toimiin kuuluu myös Pudasjärven museon lähellä olevan Riviera-uimarannan ylläpitäminen. Pudasjärven torille pääsee myymään maksuttomasti koko kesän ajan, myös peräkärrykirppikselle. Torialueen kehittämisestä tuli puheeksi torin paikan muuttaminen, kun nykyinen paikka on ahdas sekä hieman vaikea löytää, varsinkin ohikulkeville matkailijoille. Voisiko uusi paikka löytyä jostain lähempää Oulu-Kuusamon tietä?

Monenlaista ohjelmaa on useille illoille luvassa, niin musiikin, kuin muunlaistenkin toimintojen muodossa. Osuuspankin kesätyörahoituksella on saatu pari reipasta poikaa töihin kyläyhdistykselle. Tulevana kesänä on tarkoitus vielä kasvattaa salaattia ja perunoita laatikoissa.

Voisiko Kurenalle saada myös oman asukastuvan? Oulussa on monilla kaupungin alueilla omia asukastupia, joissa on monenlaista toimintaa. Pudasjärven keskustassa voisi olla myös mahdollista kokoontua kaupungin omistamissa kiinteistöissä, kunhan siitä vain sovitaan yhteisesti ja vastuuhenkilöiden ohjauksessa. Oulun kaupungin edustaja Pasi Laukka voi tulla Pudasjärvelle kertomaan heidän toiminnastaan ja malleistaan.

Kaupungin nettisivuilta katsottiin miten palautteita voi antaa kaupungin suuntaan nettisivujen kaavakkeen kautta. Kyläillassa tuli heti mieleen, että koiranjätösten keruuseen pitää saada parannusta lisäämällä niille tarkoitettuja roskiksia.

Leo Siira kertoi kyläillassa KOHOTA-hankkeesta, jossa yrityksille ja henkilöstölle järjestetään digikoulutuksia. Myös yhdistyksille on tulossa koulutuksia ja niistä kerrotaan myöhemmin, kun koulutukset tulevat tarjolle.

Digitaalinen näkyvyys on tärkeää kaikille toimijoille, joiden pitää näkyä netissä, somessa tai muissa kanavissa.

Lämpimät kiitokset Kurenaluksen kyläyhdistykselle keskusteluista – kyläkierroksen väki; Sointu, Sinikka, Leo ja Jukka

Last modified: 1.6.2022

Comments are closed.