Kyläkierroksella Siurualla, Yli-Siuruan Metsästysseuran hirvipirtissä – Tarinoita takkatulen loimussa, mustikkasoppaa ja muusia masussa

15.5.2022

Saimme upean auringonpaisteen saattelemana kokoontua Hirvipirtin lämpöön. Pirttiin oli kokoontunut noin 30 henkilöä mukavaan jutusteluun. Koutaniemen Jukka kertoi aluksi Arctic Food Lab AFL-hankkeesta, jonka kautta voi kylän elintarvikkeita markkinoida ja myydä vaikka oman kylän logolla varustetuissa pusseissa. Syötteen digimarkkinoinnissa on otettu isoja askeleita uudistamalla syote.fi nettisivusto, jonka kautta erilaisia matkailijoita kiinnostavia tuotteita ja palveluita voi tuoda esille. Näin on tehtykin kertomalla uudella DataHub-nettialustalla esim. Siuruan kylän ylpeydestä eli Euroopan vanhimmasta kalliosta, joka löytyy kylän alueelta. Tykkyläisen Karin ideoimana kalliota voisi tuotteistaa, vaikka huumorimielessä korostamalla alueen parantavaa tai jopa nuorentavaa voimaa.

Sinikka kertoi suunnitteilla olevasta kyläsuunnitelmapohjasta, johon kylät voivat laatia useammalle vuodelle tavoitteellisen suunnitelman. Myös kylien turvallisuuteen tullaan työstämään yhteinen suunnittelupohja.

Kaupunki tulee keräämään kyliltä perinnereseptejä syksyllä. Niistä saatiinkin maistiaisia, kun tilaisuuden alkuun syötiin perunamuusia mustikkasopalla. Olihan se hyvää! Lisäksi saatiin maistaa Siuruan rinkeleitä, jotka makunsa puolesta kuulostivat olevan kyläkierroksen väen suosikki. Toivottavasti näitä saadaan ostaa markkinoilla kaupungin teltalta.

Siuruan kylä on jo aikaisemmin lähtenyt mukaan Voimaa vanhuuteen sekä Ryhmäystävätoimintaan. Todella erinomaista yhteistyötä oman kylän hyödyksi.

Peikkopolun tapahtuma sai aikoinaan alkunsa Siuruan kylän ideasta ja sitä ollaan nyt jatkamassa ensi syksynä 3. syyskuuta. Kaupunki, Kehitysyhtiö ja kaikki Pudasjärven kylät tulevat toivottavasti mukaan. Neulekilpailu on myös menossa tulevana kesänä ja siihen voivat kaikki osallistua. Kilpailuaika on elokuun loppuun saakka ja neuleista valitaan noin kymmenen edustavinta yleisöäänestykseen, jonka voittaja valitaan vuoden lopulla. Tykkyläisen Kari muisteli, että joskus on kylällä kudottu ”maailman pisin villasukka”, jota edelleen voisi esitellä. Laitammekin sen nyt etsintäkuulutukseen. Jospa se löytyisi, niin sekin saataisiin esille uudelleen! Sukan nykyisen olinpaikan voi ilmoittaa Sinikalle kaupungille.

Siuruan kylällä on tarjolla helatorstain aikoihin naisille kohdennettu veistoskurssi, jossa Tykkyläinen opettaa moottorisahan avulla veistämistä. Tykkyläinen antaa tarkemmat ohjeet, kun ilmoittautuu kurssille. Näin pienillä ponnisteluilla saadaan kokeiltua erilaisia kylätapahtumia, joista voi sitten tulla ihan laajemminkin kiinnostavia tapahtumia ”korkokenkäkukkamekkosuohiihdon” tapaan. Lisäksi Tykkyläinen kertoi lähtevänsä kesän alussa Ouluun pitämään nuorille kierrätysmateriaaleista taidetta –kurssia Kiertokaaren kutsumana.

Kylä aluetta voisi markkinoida myös tapahtumien ja elämysten kautta. Kansainväliset matkailijat ovat valmiita maksamaan Live-Like-a-Local elämyksistä, jossa matkailijat otetaan kylän asukkaiden touhuihin mukaan. Voi käydä verkoilla ja tehdä ruokaa tai muita normaaleja askareita. Tai aamukahveja voi juoda videoyhteyden kautta seuraten samalla lampureiden aamutouhuja ja jutella heidän kanssaan. Myös katiskan kokemisesta on tuotteistettu omanlaisensa elämys ja kuulemma kuumille kiville menee nekin palvelut. Asiakas ostaa palvelun netin kautta ja saa vastineeksi linkin, jota kautta voi osallistua elämykseen etänä. Kaikkia matkailijoita ei siis tarvitse saada paikkakunnalle, kun voi etänäkin osallistua.

KOHOTA-hankkeesta Auvo Turpeinen kertoi miten kyläyhdistyksetkin voivat päästä erilaisiin digikoulutuksiin mukaan. Tuotteistamiseen ja palveluiden esille tuomiseen on tarjolla maksutonta koulutusta niin yrityksille, kuin heidän työntekijöillekin. Yhdistyksille etenkin viestintään liittyvät koulutukset tulevat tarpeeseen, samoin eri digi- ja sosiaalisen median kanavien käyttöön.

Kalatalouden kehittämiseen on nyt tarjolla Kainuun ja Koillismaan Kalaleaderin kautta myös tukea kalastusvälineiden investointeihin sekä koulutuksia. Kalastusmatkailuun on käynnistymässä Iijoen lumo –

hanke, jossa kartoitetaan koko Pudasjärven alueen vesireittejä sekä erilaisia matkailuun liittyviä paikkoja. Oulu2026-hankkeissa tullaan kartoittamaan myös vesistöreittejä, joita pitkin aikaisemmin on kuljetettu niin puita, kuin tervaakin. Tällaiset kulttuuriin liittyvät asiat ovat tärkeitä nostoja myös Siuruan kylän osalta.

Sointu Veivo ja Siuruan kyläyhdistyksen puheenjohtaja Christa van der Vegt olivat kyläillassa mukana Pudasjärven kaupungin yhteisövaliokunnasta, kertomassa millaisia toimia kaupungilta halutaan. Sointu kertoi myös asumisen politiikasta, jossa on keskusteltu vakituisen asumisen edellytyksistä eri kylillä sekä siitä, löytyykö kyläalueilta vapaa-ajan asukkaille tontteja. Jos jollain on tontteja myytävänä, niin sellaiset kuulemma kiinnostavat paluumuuttajia.

Siurualaiset kokevat tärkeänä saada nuoret mukaan kylätoimintaan. Nuoria on osallistunut Munkkiakatemiaan ja olemme saaneet kahdelle nuorelle kesätöitä – Kesäduuni OP:n piikkiin.

Siuruan Ryhmäystävätoiminta yhteistyössä Pudasjärven SPR:n kanssa on jo vakiintunut toiminta kyläalueella. Sen tarkoituksena on ollut luoda matalan kynnyksen kohtaamisia. Tavoitteena on tuottaa iloa arkeen, lisätä osallisuutta, sosiaalisuutta, hyvinvointia, sekä turvallisuutta.

Siuruan Ryhmäystävä kohtaamisissa on saatu jo opastusta; Turvallinen kotona asuminen ja harjoiteltu ensiavullisia taitoja. Sekä pohdittu aivoterveyttä, muistiasioita, ruokavalion merkitystä, kokonaisvaltaista hyvinvointia, liikunta suosituksia, jumpattu ja pelattu bingoa.

Siuruan Kylä ry on mukana Pudasjärven Voimaa Vanhuuteen ohjelman työryhmässä suunnittelemassa ja toteuttamassa koko kaupungin alueelle toimivaa mallia liikuntatoimintaan, kuntosaliharjoitteluun ja ulkoiluun. Tavoitteena on muun muassa tukea kotona asumista, luoda uudenlaista verkostoitumista, sivukylien pysymistä elinvoimaisena, sekä tukea yhdistystoimintaa. Me kehotamme muitakin kyliä lähtemään mukaan näihin toimintoihin.

Kyläillassa olivat mukana Asmuntin maa- ja kotitalousseura, Yli-Siuruan Metsästysseura ry, Siuruan kylä ry sekä Liekokylän ja Siuruan vesiosuuskunnat.

Sydämelliset kiitokset Siuruan kylän väelle todella ikimuistoisesta illasta – kyläkierroksen porukka

Last modified: 14.2.2023

Comments are closed.