Kyläkierros Iinattijärvellä – Hampushallilla useita tansseja ensi kesänä

6.4.2022

Pudasjärvellä toteutettava kyläkierros jatkui kyläillan pitämisellä maanantaina 28.3. Koivukartanon tiloissa Iinattijärvellä. Nuorisoseura ja kyläyhdistys touhuavat yhdessä koko kylän kehittämisen eteen. Iinattijärven tutustuminen aloitettiin Hampusvaaran juurella olevalta Hampushallilta, jonne on ensi kesäksi suunnitteilla useampiakin tanssitapahtumia vasta remontoituihin tiloihin. Kyläläisiä oli saapunut paikalle mukavasti. Iinattijärven kyläyhdistys osallistuu Kylien maisemahelmet -hankkeeseen ja maisemanhoitoa on suunnitteilla tulevalle kesälle. Hanketta hallinnoi ProAgria Oulu, Oulun Maa- ja kotitalousnaiset.

Palvelusuunnittelija Sinikka Mosorin kertoi kyläläisille kyläkortista, jossa on tarkoitus useamman vuoden ajalta tarkoitus kerätä asukkailta ja mökkiläisiltä ideoita, joita toimintasuunnitelman avulla vuosittain voi toteuttaa. Kaupungin tuet ja mahdollisesti muutkin tuet ovat sitten haettavissa toteutusta varten ja tavoitteiden saavuttamiseksi.

Aikaisemmassa Kylä lähtee-kampanjassa suunniteltu kylien omat logot ovat myös kaikkien kylien vapaasti käytettävissä.

Peikkopolulle toivotaan myös Iinattijärveltä omanlaisia luonnonmateriaaleista tehtyjä peikkoja, jotka viedään syksyllä 3.9. Kelosyötteen Peikkopolulle. Peikkojen tekoa kylä lähtikin heti suunnittelemaan mm. kesän kylätapahtuman ohjelmanumeroksi, jolloin lapset ja nuoretkin saadaan touhuihin mukaan.

Sinikka kertoi myös neulekilpailusta, Pudasjärven omista aiheista. Yleisö tulee lopulta päättämään kuka saa 200 euron lahjakortin.

Reseptien kerääminen oman kylän alueelta kiinnostaa myös ja niitä on tarkoitus kerätä kaupungin nettisivuille, yksi resepti jokaiselta kylältä.

Digikoulutushanke ajankohtaisena

Leo Siira kertoi KOHOTA-digikoulutushankkeesta, jonne toivotaan myös yhdistyksistä osallistujia. Koulutukset alkavat lähipäivinä ja tarkoituksena maksuttomissa koulutuksissa on saada uusia digikanavia yritysten ja yhdistysten käyttöön. Ottakaahan yhteyttä ja ilmoittautukaa mukaan. Hankkeessa mukana kaupungin ja kehitysyhtiön lisäksi OSAO.

Kylätalon läheisyyteen Iinattijärven rantaan on joskus suunniteltu saunaa tai uintipaikkaa / laituria.

Tulevan kesän tansseihin toivotaan koronan jälkeen uutta potkua. Markkinointiin voi pyytää sosiaalisen median kautta apuja myös KOHOTA-hankkeesta. Hyvin suunniteltuna tapahtumien markkinointi voi tuoda moninkertaisesti kävijöitä.

Vesireitit kiinnostavat matkailijoita

Vesireittien hyödyntäminen kiinnostaa myös Iinattijärvellä, kunhan tulevien kesien jokien kunto ja turvallinen vesiretkeily on varmistettu. Kanoottien ja kajakkien kanssa vesillä kulkeminen kiinnostaa yhä useampaa kesämatkailijaa. Todettiin, että Syötteeltä laskeva kanoottireitti pitäisi turvalaskea ammattilaisten toimesta, jotta mahdollisesti reitille kaatuneet puut eivät aiheuta turvariskiä. Kyläyhdistys voisi olla yhteydessä Syötteen eräpalveluihin ja/tai Taigavireeseen, jotka järjestävät melontaretkiä ammattimaisesti ja ohjatusti. Koivukartanon mailla on vapaasti käytettävissä laavu, jossa olisi hyvä huoltopiste pidemmällekin vesireitille. Ideoitiin myös useamman kylän kautta kulkevaa vesireittiä. Iinattijärveltä tulisi hyvä pätkä esimerkiksi Hirvaskosken kartanolle.

Kyläyhdistys ja nuorisoseura voisi hyödyntää Koivukartanon tiloja ja piha-aluetta myös matkailijoille tarjottaviin palveluihin. Monilla kylätaloilla on kesäisin Matkaparkki-sovelluksen kautta asuntovaunu- ja autopaikkoja ohikulkijoille. Mm. Pintamon kylätalon kentälle on tehty lisää asuntovaunupaikkoja Oulun seudun leaderin tuella eli sieltä kannattaa kysellä käytännön neuvoja, miten lähteä liikkeelle ja mitä suunnittelussa tulee ottaa huomioon.

Hyvää huolta maisemista ja järven kunnosta

Kyläläisiltä tuli hyviä ideoita myös metsästysmatkailuun ja esimerkiksi Hampusvaaran Pirunluolan hyödyntämiseen. Mökkiläiset ja kyläläiset haluavat pitää huolta niin maisemista, kuin myös Iinattijärven kunnosta. Sinikka kertoi, että Pudasjärvellä Panumajärven ja -ojan kunnostuksesta voisi kysyä Aili Jussilalta Panumajärvi ry:stä. Käytiin keskustelua myös kortteen niittokoneesta. Sellainenkin löytyy Panumalta ja se on aikakaan hankittu Oulun seudun leaderin tuella.

Marraskuun kyläneuvostossa vieraili Riina Rahkila Pro Agrialta. Häneltä kannattaa kysyä lisäneuvoja vesistön kunnostukseen ja rahoitusmahdollisuuksiin liittyvistä asioista.

Kyläyhdistyksiä on pyydetty nostamaan esille oman kylä asumisen järjestelyitä mm. ikäihmisten tarpeisiin liittyen. Siihen toivotaan jokaiselta kylältä näkymiä tulevaisuuteen, millaisia tarpeita asujilla on jonkun ajan päästä, voisiko kyläkouluilla tai kyläyhdistysten tiloissa olla tarjolla ruokapalveluita tai jopa asumisen mahdollisuuksia.

Kyläkierroksen väki kiittää Iinattijärven porukkaa tuoreista pullakahveista ja aktiivisista keskusteluista sekä esittelyistä!

Tämä juttu on osa kaupungin ja Pudasjärven Kehitys Oy:n kyläkierros-sarjaa

Last modified: 14.2.2023

Comments are closed.