Kipinän kalastusmatkailukeskukseen oli kokoontunut 5.5. tuvan täydeltä väkeä useammalta eri kylältä, kun Kollajanniemeltä, Panumalta sekä Kipinästä oli kyläläisiä saapunut takkatulen lämpöön sekä Niemitalon Pekan tekemien makoisten tarjottavien äärelle.
Matkailun yrityskehittäjä Jukka Koutaniemi aloitti illan kertomalla kaupungin uuden strategian periaatteesta, jossa on määritelty Pudasjärven olevan ”luonnonmukainen kyliensä kaupunki”. Sen vuoksi näitä kyläkierroksia tehdään ja halutaan kuulla mitä kylille kuuluu ja millaisia kehittämisen aiheita kyliltä löytyy. Tietoa kerätään myös erilaisista tapahtumista, joita alueelle tulevat vierailijat tai matkailijat haluaisivat nähdä. Kipinän kylän yksi suurimmista tapahtumista on vuosittaisten soututapahtumien päättyminen kylän rantaan heti Kipinän koskien jälkeen.
Palvelusuunnittelija Sinikka Mosorin kertoi kaupungin Peikkohaasteesta ja kannusti kyliä osallistumaan yhdessä omien kylien omannäköisten peikkojen tekoon. Toiveena on käyttää luonnonmateriaaleja sekä reipasta mielikuvitusta. Peikot viedään sitten yhdessä 3. syyskuuta Kelosyötteen Peikkopolulle, kaikille avoimessa tapahtumassa.
Kyliltä kerätään myös pidemmän tähtäimen kyläsuunnitelmia esimerkiksi kolmeksi vuodeksi kerrallaan ja siihen voi liittää myös kylän turvallisuussuunnitelman. Sinikka lähettää jokaiselle kylälle suunnitelmien pohjia yhdistyksille täytettäväksi.
Roploosia ja Niemitalon leipäjuustoa
Pudasjärven Kehitys Oy:n toimitusjohtaja Riikka Tuomivaara oli ideoinut kyläläisten omille elintarviketuotteille Oulu2026 Arctic Food Labin logoa hyödyntäviä pusseja, joissa on myös oman kylän logo. Niihin voi pakata tuotteita myyntiin. Pudasjärven markkinoilla heinäkuussa on yksi hyvä tapahtuma myydä tuotteita. Kaupungin toimesta kerätään jokaiselta kylältä myös perinnereseptejä, joita julkaistaan sitten loppukesästä siten, että jokaiselta kylältä yksi perinteinen resepti. Kyläläisiä kannustetaan keräämään reseptejä ja ilmoittamaan omalle kylälle ominaisin resepti. Panumalta nousi esille esimerkiksi Roploosi, jossa nykyisin on mm. poron osia ja lanttua. Kollajanniemellä on vuosikymmeniä tehty Niemitalon leipäjuustoa, jota on myyty lukuisissa elintarvikekaupoissa sekä Niemitalon myymälässä Ouluntien varrella.
Leo Siira kertoi KOHOTA-hankkeesta, johon myös kyläyhdistykset ovat tervetulleita, yritysten lisäksi. Hankkeen tavoitteena on saada osallistujille digitaalinen maailma tutummaksi ja helpommin käytettäväksi koulutusten ja työpajojen kautta. Yritykset ovatkin osallistuneet kiitettävän aktiivisesti mm. some-markkinointiin sekä nettisivujen analysointiin järjestettyihin työpajoihin. Kehitysyhtiöstä on Turpeisen Auvo mukana auttamassa sekä OSAO:lta Lakkalan Marko. Yrittäjät ovat olleet todella tyytyväisiä tähän saakka pidettyihin työpajoihin, ja toivoneet myös jo lisäoppia esimerkiksi lyhytvideoiden tekemiseen. Kipinän kyläillassa nousi esille toive osallistua koulutuksiin myös etäyhteyden kautta tai mahdollisuus saada KOHOTA-hankkeen työpajoja myös kylillä pidettäväksi.
Nuorilta apua digiin
Yhdistyksiin pitäisi saada nuoria asukkaita mukaan tekemään digitaalista näkyvyyttä erilaisiin digikanaviin. Tästä aiheesta nousikin vilkas keskustelu, kun paikalla olleet nuoret olivat heti valmiina tarttumaan toimeen. Eräskin reipas koululainen sanoi, että ”ei se ole mikään ongelma käyttää digiä”, joten kannattaa kysellä omilta nuorimmilta perheenjäseniltä tai sukulaisilta apua. Näin nuoria saadaan mukaan myös yhdistysten tekemiseen, eikä heitä somettamiseen tarvitse ainakaan kovin paljoa houkutella, kuten ei kylän yhteisiin talkoisiinkaan. Nuoret voivat hakea myös julkista tukirahaa omien ideoihinsa tai tekemiseensä esimerkiksi Oulun seudun Leaderiltä, jossa nuorisoleader-rahoitusta voi hakea 7.6. mennessä. Lisätietoja netissä: https://oulunseudunleader.fi/nuoret/nuoriso-leader/
Lentopallokisoja kylien välillä
Kylätapahtumia on tulossa mukavasti tulevalle kesälle niin Kipinässä, kuin Panumallakin. Kylien väliset lentopallon kisat ovat aina tärkeä tapahtuma. Panuman kylällä on tulossa myös kylän alueen yhteisen sillan avajaiset, kunhan silta saadaan ensin valmiiksi. Panumalla kylän palon muistoksi on suunnitteilla yhteinen tilaisuus. Aili Jussila kertoi myös tavoitteesta saada kansalaisopiston kurssin tms. kautta lisävoimia kylän palon historiatietojen keräämiseen ja koostamiseen vuodelle 2025 suunniteltuun tapahtumaan. Kannattaa seurata myös Oulu2026-kulttuuripääkaupungin hankkeita, jos vaikka sieltä löytyisi sopivaa tukea myös tuollaisiin kulttuurihistoriallisten tapahtumien suunnitteluun. Lisätietoja: https://www.oulu2026.eu/
Monen kylän alueelta on kysytty paljon vapaista tonteista tai mökeistä, mutta niitä ei ole Kipinässäkään kuin muutama enää vapaana. Monet tulijat ovat kiinnostuneita vesistöjen äärellä olevista paikoista, mutta myös ns. kuivan maan kohteet voisivat tulla kyseeseen. Oman kylän koulu on suurena vetovoimana lyhyiden etäisyyksien lisäksi niin Ouluun kuin Pudasjärvellekin. Monilla tulijoilla olisi työpaikatkin valmiiksi katsottuna. Myös Pudasjärvellä avoinna olevat virat ja yritysten työpaikat houkuttavat, mutta asuminen työpaikan lähellä tulisi olla mahdollista.
Niittokone vesistöjen kunnostukseen
Vesistön kunnostamiseen liittyen oli Pudasjärven kaupungintalolla infotilaisuus, jossa oli ProAgrian asiantuntijoita sekä Panuman kylältä Aili Jussila kertomassa käytännön kokemuksia ja vinkkejä kunnostuskohteista. Kyläillassa Aili kertoi, että Panuman niittokonetta voi lainata Ala-Kollajan yhteisten vesialueiden alueella. Panumajärven vesikasveja on niitetty ja rehevöitymistä pyritty estämään. Laskuojien ravinteiden valumia on tarkoitus myös kartoittaa sekä saada hallintaan mm. kosteikkojen avulla. Panumalla kolmen laskuojan suulle on rakennettu Metsäkeskuksen luonnonhoitohankkeena kosteikot, estämään ravinteiden ja kiintoaineksen valumisen järveen. Näistä asioista on hyvä olla yhteydessä niin ProAgriaan, kuin Pudasjärven kaupunkiin tai vesistökunnostushankkeisiin.
Riikka kertoi 7.6. Kalaleader-tapahtumasta, jonne kaikki kiinnostuneet ovat tervetulleita. Tänä vuonna Pudasjärvi on liittynyt mukaan Kainuun ja Koillismaan Kalaleaderiin, jolloin alueen yritykset voivat hakea kalanjalostukseen sekä muihin välineisiin tukea investointeihinsa. Myös erilaiset kalatalouteen liittyvät kehittämishankkeet ovat nyt mahdollisia. Lisätietoja: https://www.kainuunkalaleader.fi/
Lämpimät kiitokset kaikkien kylien väelle kyläillasta!
Kyläkierroksen väki, Sinikka, Riikka, Sointu, Leo ja Jukka
Last modified: 14.2.2023