Livon kylällä monipuolista ja vilkasta toimintaa

6.4.2022

Pudasjärven kyläkierroksien ensimmäinen kyläilta aloitettiin torstaina 17.3. Livolta. Kylän yhteinen päämäärä on pitää oma kylä omavaraisena, elinvoimaisena ja kiinnostavana, jonne on myös muiden mukava tulla!

Tutustuimme Livokas ry:n monipuoliseen toimintaan ennen kyläillan aloitusta. Oli mielenkiintoista huomata kuinka erilaisia käsitöitä, matkamuistoja, kynttilöitä yms. löytyy myynnistä entisellä Livon koululla. Myös matonkutomiseen sopivia kangaspuita sekä kirpputori täynnä toinen toistaan kiinnostavia löytöjä.

Kaupunginvaltuutetuista yhteisövaliokunnan puheenjohtaja Jorma Kouva liittyi myös seuraan ja aikoi viedä kylän terveisiä päättäjien suuntaan.

Kylähistoriaa täydennetään

Wikipedian mukaan ensimmäisiä asukkaita on Livon kylällä ollut jo 1500-luvun lopulta lähtien, joten historiaan mahtuu monenlaisia vaiheita ja tarinoita. Niitä onkin kerätty talteen vuosien varrella. Kylähistoriakirja ”Elettiinhän sitä ennennii” on parhaillaan täydennettävänä uutta painosta varten.

Kyläsuunnitelmia on Livon kylällä tehty nyt jo noin 20 vuoden ajan. Heti alkuvuosina jossain vaiheessa huomattiin, että kaikki mitä oli uskallettu paperille kirjoittaa, olivat toteutuneet. Niinpä kyläsuunnitelmia täytyy päivittää muutaman vuoden välein, jotta uusiakin suunnitelmia ja ideoita saadaan toteutuslistalle. Kauppa ja työllistämistoiminta ovat jo pitkään olleet kylällä suurimmat toimintakokonaisuudet. Osa ideoista odottaa vielä sopivaa ajankohtaa eli kaikkea ei olekaan tarkoitus tehdä heti seuraavana vuonna. Nykyisin syksyn varsinaisessa kokouksessa päivitetään suunnitelmat ja tavoitteet. Niitä kerätään kyläläisiltä ja mökkiläisiltä vuoden mittaan ja talven jälkeen niihin voidaan hakea tukea mm. kaupungilta tai maaseudun kehittämisrahoista esimerkiksi Leader-toimijalta.

Useita toimivia yhdistyksiä

Aktiivisella kylällä on siis muitakin yhdistyksiä Livokas ry:n lisäksi, kaikkiaan lähes kymmenen yhdistystä toimii Livon kylällä. Monissa yhdistyksissä ja toimijoissa on se hyvä puoli, että asukkaita saadaan yhteiseen toimintaan heidän omien vahvuuksiensa mukaan. Kylätoiminnassa näkyy kokonaisvaltaisesti yhteiskunnan erilaisia toimia, kun kaikkea voi tehdä, mutta ei kuitenkaan ole pakko. Omavaraisuuden lisäämiseen on suunnitteilla hankkia esimerkiksi kylän oma aggregaatti, josta varasähköä saadaan kylätalona toimivalle entiselle koululle. Kylätalo lämpenee jo kestävän kehityksen periaatteiden mukaan maalämmöllä.

Livon kylällä on jo vuosia sitten kerätty omia reseptejä vihkoseen, jonka avulla kuka vaan voi alkaa leipomaan perinteisiä leivonnaisia yms. Reseptivihkoa tulee jälleen myyntiin. Livolla ilmestyy myös kylän oma lehti – Livon sanomat, kolme kertaa vuodessa. Juttujen tekoon osallistuvat monet kyläläiset ja aktiiviporukat kasaavat niistä valmiin lehden. Ammattilaisia löytyy moneen tarpeeseen, mutta ammattipätevyyden omaavaa sähkömiestä pitää vielä kutsua kauempaa töihin. Monet muut hommat onnistuvat kyläläisten taidoilla.

Karhunveistoviikko suunnitelmissa

Livojokisoutu on myös ollut joskus ohjelmassa ja sitä voisi elvyttää uudelleenkin. Voisiko tämän aloittaa Livonniskalta ja laskea läpi kyläkunnittain? Joki tulisi tutuksi ja samalla vauhdittaisi kylämatkailua. Matkalla testattaisiin pysähdyspaikat ja palvelut. Karhunveistoviikko, Kari Tykkyläisen alkuperäisen idean pohjalta rakennettu tapahtuma, olisi hienoa saada järjestettyä taas koronan jälkeen. Onkikilpailut MM-kesäpilkkien aikaan on ollut hyvin kiinnostava vuosittain. Lapsetkin ovat päässeet hyvin mukaan touhuihin sitä kautta.

Livolla on kiinnostusta toimia päiväretkikohteena esimerkiksi Syötteen matkailussa ja yritysten ja yhteisöjen omissa virkistyspäivissä. Jokialueiden kehittäminen on merkittävää, niiden historia huomioiden, asukkaat ja mökkiläiset mukaan ottaen. Koskipaikkojen ennallistaminen on toteutettu, mutta siinä työssä menetettiin kalastukselle tärkeitä virtaamia koskialueilla. Viime kesänä Livojoella tehtiin Metsähallituksen toimesta koskien kutupaikkojen sorastuksia.

Livojoen kaavoitus on toteutettu, mutta sen pääpaino oli vapaa-ajan asutuksen järjestämisessä. Kyläläisten toiveisiin vakituiseen asumiseen kaavoitetuista tonteista ei vastattu. Poikkeuslupamenettelyn kautta rakentamisen paikkoja on edelleen mahdollista hakea pysyvään asumiseen sopiviksi. Vapaa-ajan asukkaita kyllä kiinnostavat jokialueet ja oman mökin hankkiminen upean maiseman ääreltä. Metsähallitus on saanut myytyä useita tontteja.

Hirsirakentamista, tuulivoimaa

Kylähistorian kerääminen digitaaliseen muotoon on tärkeää. Kylien elinvoimaisuuteen vaikuttaa myös eri ikäryhmien mahdollisuudet asua ja elää omalla kylällään. Mistä löytyvät ne kaikkia kiinnostavat tuotteet ja palvelut, joita myös kylällä voitaisiin tuottaa? Siinäpä hyvä asia pohdittavaksi. Maisemanhoidon toimenpiteitä on tärkeää tehdä joka vuosi, jotta maisemat säilyvät perinnemaiseman tyylisinä. Soiden ennallistaminen metsäojitusten jäljiltä kiinnostaa myös Livon kylällä. Tuulivoiman tuleminen kylän alueelle voi välillä arveluttaa, mutta jokaisella kylällä tätä voidaan pitää myös mahdollisuutena tällaisena kallistuvan energian aikakautena. Hirsirakentamisen historiaa löytyy myös Livon kylältä ja sitä tuleekin nostaa esille mm. Oulu2026 –hankkeissa.

Puutarhaviljely voisi olla myös oman kylän toimijoita aktivoivaa ja yhdistävää toimintaa. Jokaiselle kylälle voitaisiin saada myös kasvihuone, joka rakennettaisiin kiertotalouden periaatteella. Arkkitehti suunnittelisi huoneet ja kaupungin purkukohteista siirrettään sopivat ikkunat kohteisiin. Yksi EU-tukien erityistavoite on kiertotalouden lisääminen. Pidetään tämä mielessä, kun nähdään vielä maatalouspuolen tukirahoitusten infot. Olisipa hieno ja hyödyllinen juttu!

Kyläkierroksella kerrottiin, että kaikille Pudasjärven kylille on tänä vuonna tarjolla Peikkohaaste eli Siuruan kylä haastoi kylät tekemään omia peikkoja, jotka sitten viedään lauantaina 3.9. Kelosyötteen Peikkopolulle. Tulossa on myös neulekilpailu, jossa voi itse suunnitella ja toteuttaa Pudasjärvi-aiheisen neuletuotteen. Kilpailun ohjeet ja säännöt löytyvät kaupungin nettisivulta.

Kehitysyhtiön toimitusjohtaja Riikka Tuomivaara nosti esille Oulu2026-kulttuuripääkaupnkihankkeessa toimivan Arctic Food Lab –tuotemerkin, joita kyläyhdistykset ja muut voivat ottaa käyttöön oman kylän tuotteissa. Tuotemerkkiin voi lisätä oman kylän tai yhdistyksen merkin ja saada aikaan omia tuotteita esittelevän pakkauksen. Pakkaukset muuntuvat helposti eri tuotteiden pakkaustarpeisiin.

Upealta Livon kylältä on mukavaa jatkaa muille kylille kaupungin ja kehitysyhtiön kyläkierrosta – kiitokset kaikille sinne Livolle!

Tämä juttu on osa kaupungin ja Pudasjärven Kehitys Oy:n kyläkierros-sarjaa

Last modified: 6.4.2022

Comments are closed.