Mielenkiintoisten nähtävyyksien kyläalue

29.4.2022

Marikaisjärven ja Kongasjärven kyläillassa 25.4. Marikaisjärven rannalla olevalle upealle kylätalolle oli kokoontunut toistakymmentä henkilöä. Tarjottavat olivat suussa sulavia ja vappusimaakin oli tarjolla. Pirtin uunin lämmössä saimme jutella kyläläisten kanssa. Kylätaloa on kuulemma kunnostettu monipuolisemmaksi ja asiakkaille parempaa palvelua silmällä pitäen.

Kaupungin strategian mukaisesti ollaan kiertämässä teemalla ”Pudasjärvi on kyliensä kaupunki” ja siksi olikin mukavaa kuulla, millaisia toiveita Kongasjärvellä ja Marikaisjärvellä tuli esille.

Kylätalolla on joinakin vuosina ollut latukahvila, kun pidempää Marikaisjärven latua on pidetty kyläläisten voimin auki, jolloin hiihtäjiä oli runsain määrin laduilla. Kylätaloa voisi pitää yhtenä etappina myös pidemmällä pyörämatkailun etappina, jolloin Taipaleenharjun kautta syntyisi mukava kiertoreitti tai Jongun kylän suuntaan. Kannattaa katsoa mallia esimerkiksi Äksyt ämmät –nettisivuilta tai ”Pyörällä kuuhun” -hankkeesta.

Kyläsuunnitelmia on aikaisemmin tehty vuodeksi kerrallaan, mutta nyt toiveissa kaupungin puolella on saada kyliltä useamman vuoden tähtäimellä pohdittuja ideoita ja kehittämisteemoja. Kylän toiminta pyörii monesti kylätalon ympärillä, mutta löytyypä alueelta jopa oma maauimala, ihan aktiivisessa käytössä kesäisin. Kongasjärvellä ollaan myös hyvin kilpailuhenkisiä ja ylpeitä omista palloilijoista eri sarjoissa.

Liisan rieska sekä Hoppulan munkit

Perinnereseptejä kerätään jokaiselta kylältä ja Marikaisjärvellä tällaisia erikoisuuksia ovat esimerkiksi Liisan rieska sekä Hoppulan munkit. Pudasjärven markkinoilla heinäkuussa ja muissakin tilaisuuksissa voisi myydä oman kylän logoilla varustettuja tuotteita, jolloin pussissa voi olla juuri omanlaisia syötäviä. Myös Oulu2026-kulttuuripääkaupunkihankkeisiin kuuluvan Arctic Food Labin logon saa tuotepusseihin ottamalla yhteyttä hanketoimijoihin. Kaupungilta Timosen Heidi ostaa mielellään myös paikallisia leipiä yms. kouluihin tarjottavaksi. Kyläyhdistykset voisivat tällä tavalla saada lisää tuloja toimintaansa.

Voimaa vanhuuteen –toiminnalla tarjotaan Sampo Laakkosen toimesta +75-ikäisille liikunnallisia aktiviteetteja. Yhdistyksien kautta tietoa voi jakaa oman kylän väelle.

Neulekilpailuun voi myös ilmoittaa omalta kylältä yhden tuotteen, joista raadin esivalittujen tuotteiden parista paikkakuntalaiset valitsevat sitten voittajan alkusyksystä.

Peikkohaasteeseen toivotaan myös Marikaisen- ja Kongasjärven kylältä omia luonnonmateriaaleista tehtyjä peikkoja ja kyllä sellaisia on kuulemma ollutkin jo suunnitteilla. Tapahtuma on Kelosyötteellä 3.9. ja sinne tulee paljon porukkaa jokaiselta kylältä.

Tukea kylällä asumiseen

Kaupungin puolelta on kyselty kyliltä asumisen toiminnasta, jotta saataisiin selville, millainen tilanne on eri kylillä. Voisiko kaupunki olla tukemassa kyläläisiä ja asukkaita, jotta he voisivat pärjätä omalla kylällään, eikä kaikkien tarvitsisi muuttaa taajamaan? Millaisia palveluita kylillä tarvitaan ja miltä tilanne näyttää esimerkiksi kymmenen vuoden päästä? Oulun seudun Leaderin suunnalta ollaan valmistelemassa varautumiseen liittyvää koulutusta. Myös kylien yhteinen turvallisuussuunnitelmapohja olisi hyvä olla, jotta suunnitelmat tulisi tehtyä kylittäin.

Vesistökunnostuksesta kiinnostuneille löytyy myös hyvin tietoa mm. 11.5. kello 17-18 kylän vesistöjen kunnostusinfosta, jossa ProAgrialta ja Kalatalouskeskuksesta on asiantuntijoita paikalla kertomassa, miten kylillä voidaan vesien kunnosta pitää huolta. Infoon voi osallistua myös etäyhteyden kautta. Aili Jussila on ollut aikaisemmin mukana tällaisessa toiminnassa mukana ja hän tulee kertomaan miten käytännössä toimitaan. Infoon kannattaa varata mukaan karttoja omalta kyläalueelta ja etenkin vesistöistä.

Kylien palvelut näkyviin sosiaalisessa mediassa

Leo Siira kertoi KOHOTA-digihankkeesta, jossa on kaikille pudasjärveläisille yhdistyksille ja yrityksille tarjolla digikoulutuksia ja infoja. Toiminta on alkanut juuri yritysten koulutuksilla ja yhdistyksille on myös tulossa tarjolle erilaisia infoja sekä koulutuspalveluita erilaisiin digikanaviin.

Kylätalon markkinointia on jo nyt hyvin hoidettu, mutta hinnoitteluun voisi kiinnittää huomiota, kun kustannukset ovat kuitenkin nousseet viime aikoina. Kylien palveluiden löytyminen on todella tärkeää digimarkkinoinnissa nettisivuilla ja sosiaalisen median kanavissa. Videoiden teko ei ole sekään kovin vaikeaa, kun älypuhelimella pystyy aloittamaan ihan hyvin.

Kyläläiset nostivat esille mm. julkisen liikenteen puutteen, kun taajamaan ei tahdo päästä muuten kuin omalla autolla tai kimppakyydillä. Palvelusuunnittelija Sinikka Mosorin kertoi Kyläkerttu-palvelukyydistä, joka kiertää joillain kylillä. Selvitetään, että missä kiertää.

Agregaatti varavoimaksi vesiosuuskunnalle

Matkailun yrityskehittäjä Jukka Koutaniemi kertoi yksityistieasioista ja se kiinnosti etenkin Marikaisen kylällä, jossa on ainakin kaksi yksityistietä. Myös vesiosuuskunnan toimintaa on ylläpidetty ja varavoimaksi on suunnitelmissa aggregaatin toimintakuntoon laittaminen. Esimerkiksi edellisen vuoden myrskyn jälkeen sähkökatkoksen aikana oli monta päivää vesi poikki.

Marikaisen kylällä on Murasten lammastila, jossa olisi monenlaisia matkailijoita kiinnostavia kohteita ja nähtävää. Lampaita, villalankojen kehruuta ja muita maatiloilla löytyviä kiinnostavia asioita sekä esimerkiksi kasvihuone kesäisin.

Suuret kiitokset kyläläisille tarjoiluista ja tarinoista!

Pudasjärven kyläkierroksen kävijät

Last modified: 14.2.2023

Comments are closed.