Miltä maistui Pintamon kylällä

6.4.2022

Pudasjärvi on kyliensä kaupunki, maaliskuun 31. päivänä kävimme Pintamolla. Sinikka Mosorin avasi illan ja kertoi kyläkierroksen olevan viides. Olemme käyneet Livolla, Sarakylässä, Syötteellä, Iinattijärvellä ja nyt oli Pintamon vuoro. Pudasjärven yhteisövaliokunnan edustajana toimi Sointu Veivo. Pintamon kylällä meitä oli paikalla kaikkiaan 14 innostunutta kylätoimijaa. Heti kyläpirtille saavuttua saimme maistella paikallisia herkkuja.

Pintamon kyläilta maistui savustetulle kalalle, hirviherkuille ja hillatäytekakulle. Mahtavia ja maistuvia herkkuja maistellessa päästiin keskustelemaan kylän vahvuuksista.

Sinikka Mosorin kertoi kylien perinnereseptien ovat haussa. Idea on lähtenyt siitä, että yhdeltä kylältä tuotiin Kaita-Annin vaaleita piparkakkuja. Mitä Pintamolta löytyy? Kuivalihakeitto, savustetut kalat lähijärvistä pyydettynä, sienet, lihat ja marjat mainittiin heti tuoreeltaan.

Ideoimme kalailtaa, jossa keskitytään kalan käsittelyyn sekä tuotteistamista myyntiin. Nyt myyntiä on hidastanut alan lainsäädäntö, joka on monin osin estänyt toiminnan. Mukaan kalailtaan kutsutaan Kainuun ja Koillismaan Kalaleader ry. Tartumme aiheeseen ja selvitetään kalanjalostusmahdollisuudet. Kyliltä saatavia tuotteita kysytään myös keskuskeittiössä, ruokahuoltopäällikkö Timosen Heidiin voi ottaa yhteyttä.

Kylillä on omat logot, joita kannattaa käyttää omissa kylätuotteissa. Leivät, rieskat ja leivonnaiset kiinnostavat kulkijoita ja kylän oma pakkaus brändää sopivasti tuotteet. Tanssi-iltojen aikaan ja karavaanari alueen myötä paikalliset tuotteet kiinnostavat. Heiltä saadaan myös ideoita, mitä tarvitaan. Haluamme tielle kyltin, jossa on opaste Pintamon Kyläseurantalolle.

Sinikka Mosorin kävi läpi illan teemoja ja eteni vesistön kunnostamiseen liittyviin tarpeisiin. Muutamilta kyliltä on tullut jo kysyntää. ProAgrian kanssa on sovittu, että 11.5. illalla pidetään Kyläneuvoston teemailtana vesistön kunnostusta suunnitteleville informatiivinen alustus. Mukana on myös Panumajärven ja -ojan kokemusasiantuntija Aili Jussila kertomassa asiasta yhdistystoimijoiden näkökulmasta.

Kyläsuunnitelmat ja toimintasuunnitelmat tehdään yleensä vuodeksi kerrallaan. Suunnitteilla olevien kyläkorttien/-suunnitelmien avulla on tavoitteena tehdä 3-vuotinen suunnitelma. Mitä tavoitteita meillä on ja mitä toimenpiteitä meidän pitää tehdä, että pääsemme tavoitteisiin? Hyvät suunnitelmat tahtovat toteutua, kun niitä katsotaan jälkikäteen. Kylille saadaan myös sopivia teemailtoja, kun suunnitelmat ovat selvillä.

Peikkohaaste on tulossa 3.9. Iloksemme saimme kuulla, että Pintamolla on jo valmis idea toteutettavaksi.

Neulekilpailu on nyt julkaistu. Ideoita haetaan jokaiselta kylältä. Neule voi olla mikä tahansa neulomalla tehty tuote. Tästä intoutuneena kävimme heti ihailemassa Pintamon kylätalon tanssisalin seinillä olevia eri vuodenaikojen mukaisia hienoja tilkkutöitä.

Vanhuudesta voimaa -hankkeessa on +75 ikäisille liikuntaan ja hyvään oloon liittyviä koulutuksia etänä. Kaupungin liikuntaohjaaja Sampo Laakkonen on yhteyshenkilönä ja vielä yhdistykset ehtivät ilmoittautua mukaan.

Frisbeegolf kiinnostaa ja pari koria on valmiina. Pintamon erikoisuutena on hiekkahiihtolatu, joka on kylän oma juttu. Hiihto on hauskaa ja suksi ei lipsu, kertoo idean keksijä Paavo Holappa.  Keskustelun satoa aiheen ympäriltä: ”Hiihtolatu tehdään ketunmullalle, jota ei löydy jokaiselta kylältä. Tervetuloa hiihtämään, meillä ei pääse helpolla. Hiekkahiihtoladun avajaisiin kylällä on jo valmiita suunnitelmia.”

Pintamolla on myös hyviä karaokelaulajia. Tanssi-iltana voi käydä hiihtämässä ja majoittua karavaanarialueella. Maastopyöräilylle on myös hyvä reitti suoraan Syötteelle.

Niinhän siinä kävi, ettei Pintamolta lähetty nälissään. Kylien tarpeita ja ideoita saatiin myös esille, kyllä nyt kelpaa.

Tekstin takana Riikka Tuomivaara, Sinikka Mosorin, Sointu Veivo ja pintamolaiset

Last modified: 14.2.2023

Comments are closed.