Mistä löytyvät puolen Suomen ahkerimmat lukijat? Kipinästäkö?

9.6.2021

Toukokuussa päättyi Suuri Luetaan! –lukukilpailu, joka oli suunnattu päiväkoti- ja alakouluikäisille. Lukukilpailun järjestivät Pohjois-Suomen AVI ja Pohjoisen kirjastot. Kilpailualueena oli Kainuu, Pohjois-Pohjanmaa ja Lappi.

Lukuaikaa oli maaliskuun puolivälistä toukokuun puoliväliin ja lukemisessa kilpailtiin viidessä eri sarjassa: päiväkotiryhmät, eskarit, 1.-2. luokat, 3.-4. luokat ja 5.-6. luokat. Joka sarjassa voittajat palkittiin yllätyslaatikolla ja sarjojen ensimmäiselle ja toiselle sijalle sijoittuneet saivat kirjapalkinnon järjestäjän toimesta. Lisäksi kaikille kilpailuun osallistuneille ryhmille toimitettiin Pudasjärven kirjastolta kunniakirja.

Koko kilpailussa oli 3204 osallistujaa, jotka lukivat yli 9 miljoonaa sivua! Pudasjärvellä luettiin yhteensä 185 457 sivua. Lukijoita oli 101 ja kilpailupisteitä kerättiin 20 093. Hieno suoritus!

Pudasjärveltä parhaiten menestyivät Kipinän koulun eskarit. He sijoittuivat eskareitten sarjassa 2. sijalle.

Onnea! Muutenkin Kipinän koululaiset kunnostautuivat osallistumalla koko koulun voimalla lukukilpailuun. Muutamia osallistujia oli myös Hirsikampukselta ja Lakarilta. Koko kilpailun TOP5 -listan ja kaikki tulokset voi käydä kurkkaamassa www.lukumittari.fi -sivulta.

Pudasjärven kirjasto haluaa kasvattaa lukuinnostusta ja Luetaan! -lukukilpailu olikin tähän oiva apuväline. Kirjastolta pidettiin lukuvuoden aikana etävinkkauksia kaikille alakouluille. Vinkkaukset toteutettiin siten, että kirjastolla kerättiin ikäryhmittäin kirjakassit, jotka lähetettiin kouluille kirjastoauton mukana. Kirjojen saavuttua koululle, kirjat esiteltiin Teams-yhteyden välityksellä eri luokka-asteille.  Tämä tuki osaltaan myös Luetaan! -lukukilpailua.

Tunnelmia Kipinän koululta

Kipinässä oltiin koko koulun voimin liikkeellä lukukilpailussa. Lukukilpailun toinen sija eskareiden sarjassa on hurjan hyvä saavutus, sillä kilpailualueena oli koko Pohjois-Suomi.

– Eskarit innostuivat lukukilpailusta kovasti, ja kaikki antoivat oman panoksensa. Opettajana painotin, että jokaisella sivulla on merkitystä, ja kaikki lukivatkin innokkaasti koko kilpailun ajan, kertoo esikoulun opettaja Niina Kemppainen Kipinän koululta.

Jokaiselle eskarille tehtiin oma lukupassi, johon sivuja kerättiin myös kotona. Tästä lukupassista sivut merkittiin Lukumittariin joka aamu ja katsottiin yhdessä, montako pistettä tuli lisää. Eskarit motivoituivat entisestään, kun he huomasivat pisteiden juoksevan sadoissa ja tuhansissa.

Lukemista löytyi omasta takaa Kipinän koululta, jossa on mukavasti luettavaa eri tasoisille lukijoille. Lisäksi Niina-opettaja haki sopivia kirjoja kirjastoautosta luettavaksi ja kuunneltavaksi.

– Kirjaston tekemä kirjavinkkaus oli myös tosi hyödyllinen, ja lapset halusivatkin lukea kaikki vinkatut kirjat! Opettajana luin joka päivä lapsille pienen hetken, mutta suurimman pistepotin lapset keräsivät lukemalla itse ja kuuntelemalla äänikirjoja tai aikuisten lukemia kirjoja kotona, kertoo Niina.

Eskarit lukivat kaiken kaikkiaan niin paljon erilaisia kirjoja, että jokainen huomasi löytävänsä kirjoista itseään kiinnostavia asioita. Lukemalla ja kuuntelemalla päästiin erilaisiin tunnelmiin laidasta laitaan. Tarinoista myös keskusteltiin yhdessä luokassa.

– Parasta kilpailussa oli, että lukuinto kasvoi oikein silmissä kilpailun edetessä, ja mukava oli huomata, että lukutaito kehittyi monella lapsella hienosti, kuvailee Niina, ja jatkaa, että lukemisesta tuli kilpailun aikana koko ryhmän yhteinen juttu, johon jokainen halusi panostaa. Ja kirsikkana kakun päällä palkinnon saaminen hyvästä työstä tuotti paljon iloa!

Kesälomalla Kipinän eskarilaiset aikovat ottaa rennosti, nauttia luonnosta, uida ja tietenkin myös lukea!

Last modified: 2.2.2022

Comments are closed.