Nuorisoseura näkyi myös kyläillan osallistujissa

2.5.2022

Hetekylän Hetepirtille kyläiltaan oli kokoontunut torstaina 28.4. ennätysmäärä nuorisoa ja hieman vanhempiakin kertomaan oman kylän tapahtumista ja kuulumisista. Matkailun yrityskehittäjä Jukka Koutaniemi ja palvelusuunnittelija Sinikka Mosorin kertoivat alkuun Pudasjärven kaupungin strategian mukaisesta tavoitteesta saada kaikilta kyliltä ideoita ja toiveita kaupungin suuntaan, koska Pudasjärvi on ”kyliensä kaupunki”. Niinpä näitä kyläiltoja onkin pidetty jo toistakymmentä ja muutama on vielä tulossa.

Sinikka kertoi Peikkopolun tilaisuudesta, jossa syyskuun 3. päivänä on tarkoitus saada jokaiselta kylältä vietyä Kelosyötteelle luonnonmukaisia peikkoja. Hetekylällä peikon tekoa oli jo ansiokkaasti aloitettu. Eipä ollut ollenkaan hassumman näköinen peikko meitä odottamassa Hetepirtin ovella. Neulekilpailu ja reseptien kerääminen ovat myös tänä vuonna kaupungin ohjelmassa. Kesän aikana on hyvä tehdä neuleita ja osallistua kilpailuun. Reseptejä kerätään myös syksyllä, vähintään yksi resepti joka kylältä. Hetepirtin pöydillä olikin omatekoisia rieskoja myytävänä, mutta niiden resepti lienee salainen.

Jukka kertoi myös Arctic Food Lab –ruokamatkailuhankkeesta, joka liittyy Oulu2026 kulttuuripääkaupungin teemoihin. Jokaiselle ruoka- tai elintarviketuotteelle voi hakea AFL-logoa, jolloin sitä voi käyttää omien tuotteiden markkinoinnissa. Lisätietoja saa kehitysyhtiön kautta tai ottamalla suoraan yhteyttä Oulu2026-toimijoihin.

Digiä ja sosiaalista mediaa

Leo Siira ja Auvo Turpeinen kertoivat KOHOTA-hankkeesta, jossa yhdistyksiä ja yrityksiä koulutetaan digimaailman saloihin. Koulutuksiin pääsee vielä hyvin mukaan ja koulutuksia tullaan järjestämään eri tasoisia ja eri aikoina. Myös sosiaalisen median käyttäminen markkinoinnissa on tärkeää etenkin tapahtumien markkinoinnissa ja yritysten esille tuomisessa.

Auvo korosti paikalla oleville yrittäjille digitaalisen markkinoinnin tärkeyttä. Pienemmätkin yrittäjät voivat tuoda itsensä tunnetuksi netin ja sosiaalisen median kautta. Myös kalastukseen ja kalanjalostukseen on nyt entistä enemmän mahdollisuuksia, kun Pudasjärvi on mukana Kalaleader-toiminnassa, jonka kautta paikkakunnalle on mahdollista saada kalastusinvestointeihin tukea ja koulutuksia. Myös mökkiläiset etsivät nykypäivinä palveluita omille kiinteistöilleen netin ja somen kautta esimerkiksi mökkitalkkaria tai vaikka halkojen ostajat etsivä klapien myyjiä.

Kehitysyhtiön kautta sekä etenkin Syötteen matkailuyhdistyksen avulla voi löytyä uudenlaisia kumppanuuksia matkailutoimijoiden keskuudesta. Pudasjärven osuuspankki auttaa myös kyläyhdistyksiä ja sieltä voi kysellä lisää tukien hakemisesta mm. kulttuuriteemalla 27.5. mennessä. Osuuspankin kautta on nuoria mahdollisuus työllistää myös kesätöihin. Pudasjärven 4H-toiminnan kautta voi nuorille myös löytyä kesäyrittäjyyteen tukea.

Leikkivälineille olisi käyttöä

Kyläläiset harmittelivat, kun läheisen koulun pihalta oli lasten leikkivälineet ja keinut viety pois eikä kylän alueelta löydy kunnollista leikkipaikkaa. Sille olisi kyllä tarvetta, kun alaikäisiä lapsia on kylällä runsaasti. Kyläläiset voisivat itse huolehtia Hetepirtin piha-alueelle sijoitettavista leikkivälineistä ja keinuista, jos niitä vain voisi ostaa jostain edullisesti. Kaupungin varastoissa on käytöstä poistettuja kalusteita, mutta niitä ei ole vielä saatu myyntiin. Myös vapaina olevia taloja ja tontteja kaipaillaan. Ostajia löytyy, vaikka kuinka paljon, mutta myyjistä on pulaa. Vakituisia asukkaita tulisi Hetekylän alueelle hetkessä useita perheitä.  Kylällä on aikaisemmin järjestetty tansseja Hetepirtillä ja joulun aikoihin useitakin erilaisia tapahtumia. Nuorille on omia tapahtumia ja kansalaisopisto järjestää jumppaa yms. Nuorille on järjestetty kylätalolle hyvin erilaisia sisäliikuntamahdollisuuksia mm. sählyn pelaamiseen, mutta harrastusten ohjaajia tarvittaisiin lisää.

Läheisen lammen erikoisuus on runsas ruutana kalakanta. Sitä nousisi ihan saavikaupalla, jos joku vaan pyytäisi. Olisiko tuo erikoinen kala mahdollinen matkailunähtävyys tai saisiko sen ympärille järjestettyä hienon tapahtuman esimerkiksi Aittojärven Lahnarallin tyyliin? Siinäpä pohdittavaa kyläläisille ja muillekin kiinnostuneille.

Lämpimästi kiitoksia mukavasta kyläillasta Hetekylän väelle!

Pudasjärven kyläkierroksen poppoo

Last modified: 14.2.2023

Comments are closed.