EN | RU | FI

Oulunkaaren koronavirusohjeistus yli 70-vuotiaille

Oulunkaaren kuntayhtymä

Maailman terveysjärjestön mukaan koronavirus (COVID 19) on pandemia. Pandemia on tauti, joka on levinnyt kaikkialle maailmaan. Koronavirukseen ei ole mitään tiettyä lääkettä eikä rokotetta, ja se tarttuu pisaratartuntana esimerkiksi, kun sairastunut ihminen aivastaa tai yskii. Koronavirus voi tarttua myös kosketuksen kautta esimerkiksi kätellessä. Se voi tarttua myös erilaisten pintojen, kuten ovenkahvojen, kautta.

Valtioneuvosto on ohjeistanut yli 70-vuotiaita välttämään lähikontakteja muiden ihmisten kanssa mahdollisuuksien mukaan (karanteenia vastaavat olosuhteet). Myös liikkumista kodin ulkopuolella ja kokoontumisia muiden kanssa on syytä välttää. Syynä lähikontaktien välttämiseen on 70-vuotiaiden suurempi riski saada koronaviruksesta vakavia, sairaalahoitoa vaativia oireita. Vastustuskyky voi olla heikentynyt myös perussairauksien takia (esim. diabetes, sydän- ja verisuonisairaudet).

Hyvä hygienia on paras tapa ehkäistä koronaviruksen leviämistä

Koronaviruksen leviämiseen voi vaikuttaa seuraavilla tavoilla:

 • Pese kädet usein ja huolellisesti vedellä ja saippualla, erityisesti kun tulet ulkoa sisälle.
 • Jos et voi pestä käsiäsi, käytä käsidesiä.
 • Suojaa suusi, kun yskit tai aivastat. Käytä esimerkiksi nenäliinaa tai hihaa. Älä yski tai aivasta kämmeneesi.
 • Älä koskettele silmiäsi, nenääsi tai suutasi.
 • Jos kotonasi asuu monta ihmistä, käyttäkää omia käsipyyhkeitä.
 • Pyyhi säännöllisesti pinnat, joihin kosketaan paljon. Niitä ovat esimerkiksi ovenkahvat ja kaukosäätimet. Käytä tavallista puhdistusainetta.

Huomioi poikkeustilanne omassa arjessasi

Yli 70-vuotiaita on kehotettu välttämään lähikontakteja, joten kannattaakin nyt muistaa nämä asiat omassa arjessa:

 1. Pyydä rohkeasti asiointiapua sukulaisilta, naapureilta ja ystäviltä. Kela-kortilla myös muut voivat noutaa apteekista lääkkeitä, ja jos tämä ei ole mahdollista, yli 70-vuotias voi hakea niitä itse. Myös omasta apteekista voi kysyä neuvoja aiheeseen liittyen.
 2. Jos mahdollista, hyödynnä yritysten kotiinkuljetusta ym. palveluita. Palvelut saattavat olla maksullisia. Monet kaupat ovat myös järjestäneet erillisiä asiointiaikoja yli 70-vuotiaille ja niitä kannattaa hyödyntää, mikäli asiointiapua ei ole saatavilla.
 3. Asiointiapua on saatavilla myös monesta järjestöstä tai seurakunnasta, joiden puoleen kannattaa rohkeasti kääntyä. Myös Oulunkaaren kunnat ovat järjestäneet matalan kynnyksen apua yli 70-vuotiaille ja niiden nettisivuilta tai palvelunumeroista voi tiedustella apua.

Pysyttele mahdollisimman paljon kotona. Ulkoilla voi normaalisti. Jos asiointi on välttämätöntä tehdä itse ja apua ei ole saatavilla, noudata erityistä varoivaisuutta. Muista myös säilyttää vähintään metrin etäisyys toisiin ihmisiin. Jos muiden ihmisten tapaaminen on välttämätöntä, vältä kättelyä, halaamista ja muita lähikontakteja, ellei se ole hoidon ja huolenpidon turvaamiseksi välttämätöntä esimerkiksi hoitohenkilökunnalle. Sukulaisiin, ystäviin ja tuttaviin voi pitää yhteyttä puhelimitse tai muiden etäyhteyksien avulla. Lastenlapsia ei myöskään kannata tässä tilanteessa ottaa hoitoon.

Oulunkaarelta apua ongelmatilanteissa

Oulunkaaren sosiaalihuolto- ja vammaispalvelulain perusteella myönnetyt palvelut ovat poikkeustilanteessakin edelleen voimassa ja niitä saa käyttää. Mikäli arjessa tulee vastaan ongelmia esimerkiksi kauppa-asioinneissa tai taloudellisessa toimeentulossa, apua saa Oulunkaaren alueellisista palveluohjauksen numeroista. Niissä kartoitetaan ensin, millaisia palveluita tarvitaan ja millainen tilanne on. Palveluohjauksen numerot (arkisin):

 • Pudasjärvi: p. 040 701 2230
 • Ii: p. 050 3950 494
 • Simo: p. 040 572 7329
 • Utajärvi: p. 050 917 7346
 • Vaala: p. 050 448 5541

Oulunkaari myös tarjoaa palvelutarvearvioon ja hoito-ja palvelusuunnitelmaan perustuvia tuki- ja turvallisuuslaitteita maksutta kotihoidon asiakkailleen, mikäli niiden avulla voidaan vähentää kotihoidon palveluiden käyttöä. Laitteita voidaan tarjota maksullisena käyttöön myös niille ikääntyneille, jotka haluavat laitteen esimerkiksi tukemaan sosiaalista toimintakykyä ja yhteydenpitoa muihin.

Tällaisia laitteita ovat muun muassa Evondos-lääkerobotti, joka annostelee ikääntyneen lääkkeet turvallisesti lääkärin ohjeiden mukaan, sekä HoivaTouch- videopalvelupääte, jolla mahdollistuu yhteydenpito ikääntyneen sekä omaisen ja kotihoidon kanssa ja jonka avulla voi osallistua erilaisiin ryhmäistuntoihin. Lisäksi tarjolla on erilaisia turvaratkaisuja, esimerkiksi paikantavan rannekkeen sisältävä turvapuhelin ja Minnan Avun Turvassa kotona -palvelu sekä Seniortekin ”kukkatolppa”-järjestelmä etäseurantaa varten. Palveluohjauksen numeroista saa lisätietoa aiheesta.

Oulunkaaren kunnat apuna erilaisin tavoin

Oulunkaaren kunnat ovat järjestäneet asiointiapua ja vapaaehtoisrinkejä yli 70-vuotiaiden avuksi. Lisätietoja kuntien ja yritysten tarjoamasta avusta löydät esimerkiksi näiltä kuntien internet-sivuilta:

THL:n kuva kokoaa yhteen poikkeustilanteen vaikutukset arkeen

Koronan vaikutus arkeen

 

pudasjarvi  Lapland - The North of Finland