Yrittäjän työttömyysturva laajenee

Yrittäjille tulee oikeus hakea työttömyysturvaa koronakriisin aikana, eikä yritystä tarvitse lopettaa

Yrittäjien724 euron työmarkkinatukea voidaan maksaaajalta 16.3.–30.6.2020. Yrittäjän pitää ilmoittautua työnhakijaksi viimeistään 15.4., mikäli haluaa saada etuutta jo 16.3. lukien. Laki tulee voimaan mahdollisimman pian, todennäköisesti jo ennen pääsiäistä.

Hallitus antoi eduskunnalle esityksen, jolla laajennetaan yrittäjän oikeutta saada työttömyysturvaa yritystoiminnan harjoittamisen rinnalla. Yrittäjän ei tarvitse lopettaa yrityksen toimintaa. Lakimuutos koskee kaikkia yrittäjiä yrityksen koosta ja yhtiömuodosta riippumatta. Nykyään yrittäjä voi pääsääntöisesti saada työttömyysturvaa vain, jos lopettaa yritystoiminnan.

Päätoiminen työskentely päättynyt taitulot alle 1089,67 € / kk

Työmarkkinatuen saaminen edellyttää, että yrittäjän päätoiminen työskentely on päättynyt tai yritystoiminnasta saatava tulo on vähemmän kuin 1 089,67 euroa kuukaudessa jokaista yrityksessä yrittäjänä työskentelevää henkilöä kohti.

Esityksen mukaan työmarkkinatukea (724 €/kk) voidaan maksaa ilman omavastuuaikaa. Työmarkkinatukea voidaan maksaaajalla16.3.–30.6.

Jos yrittäjä rekisteröityy työnhakijaksi viimeistään 15.4., hänellä on oikeus työmarkkinatukeen takautuvasti, kunhan tuen saamisen edellytykset täyttyvät. Työnhakijaksi voi ilmoittautua vaikka heti.  Jos yritystoiminnasta on tuloja, ne sovitellaan työttömyysetuuden kanssa. Enintään 300 euron kuukausittaiset tulot eivät kuitenkaan lähtökohtaisesti vähennä työttömyysetuutta lainkaan. Tämän jälkeen työttömyysetuus vähenee siten, että jokainen tienattu euro pienentää etuutta 50 sentillä.

Lisätietoja

TE-palvelujen valtakunnallinen henkilöasiakaspalvelu, puh. 0295 025 500(yrittäjien kysymykset)

https://valtioneuvosto.fi/artikkeli/-/asset_publisher/1410877/yrittajille-oikeus-tyottomyysturvaan-koronavirusepidemian-vuoksi