Pudasjärven kaupungin koronaohjeistus 1. – 31.5.2022

1.5.2022

Pudasjärven kaupungin johtoryhmä päätti 27.4.2022 kunnan toimivallassa olevista rajoituksista STM:n ja alueellisen koordinaatioryhmän suositusten mukaisesti.

Koronaepidemiatilanne on Pohjois-Pohjanmaalla säilynyt tasaisena. Sairaalahoitoa tarvitsevien koronapotilaiden määrä on lähtenyt laskuun, ja tehohoitoa tarvitsevien potilaiden määrä on pysynyt matalana.

Pudasjärven kaupungin palveluissa luovutaan kävijämäärärajoituksista. Kaikki palvelut ovat avoinna normaalisti. Asiakastapaamisia on mahdollista hoitaa kasvokkain sekä etäyhteyksien avulla.

Edelleen on tärkeää hidastaa tartuntojen leviämistä väestössä. Hyviä keinoja tähän ovat käsihygieniasta huolehtiminen, riittävät turvaetäisyydet ja kasvomaskin käyttö. Tartuntoja havaitaan myös rokotetuilla, mutta rokotukset suojaavat edelleen erittäin hyvin vakavalta taudilta ja niitä suositellaan kaikille kohderyhmään kuuluville.

Hygienia- ja turvallisuusohjeet kaupungin palveluissa

Kasvomaskisuositus

Yleinen kasvomaskisuositus on päättynyt. Maskin käyttöä suositellaan kuitenkin seuraavissa tapauksissa:

  • Julkisissa sisätiloissa ja liikennevälineissä, jos hakeudut koronaepäilyn vuoksi hoitoon tai testaukseen.
  • Jos on hengitystieinfektion oireita, mutta välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.
  • Tiedät altistuneesi koronavirukselle, mutta et voi välttää kodin ulkopuolisia lähikontakteja.
  • Sosiaali- ja terveydenhuollon toimipisteissä sellaisissa tilanteissa, kun ollaan lähikontaktissa asiakkaisiin ja potilaisiin.

Lisäksi maskia voi käyttää oman harkinnan mukaan.

Hyvä käsihygienia

Käsidesiä löytyy heti sisääntulo-ovien luota. Lisäksi eri työpisteissä on useita käsidesipisteitä.

Tiloissa, joissa on eteisaulassa WC:t, asiakkaat voivat käydä pesemässä käsiään. Pese kätesi vedellä ja saippualla. Huolehdi, että pesu kestää ainakin 20 sekunnin ajan.

Kädet kannattaa pestä erityisesti, kun tulet ulkoa sisään ja aina wc-käynnin jälkeen. Lisäksi kannattaa pestä kädet, kun olet niistänyt, yskinyt tai aivastanut.

Muista myös kunnollinen kuivaus. Kuivaa kädet huolellisesti pesun jälkeen joko puhtaaseen, kuivaan kertakäyttöiseen paperipyyhkeeseen tai rullakäsipyyhkeeseen. Jos et voi pestä käsiäsi, käytä käsidesiä.

Hyvä yskimishygienia

Yski ja aivasta kertakäyttöiseen nenäliinaan ja laita nenäliina heti roskiin. Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski tai aivasta hihaan, älä käsiisi.

Turvavälit, riittävä etäisyys

Tiloissa on huomioitu, että voit pitää riittävän etäisyyden ja välttää lähikontakteja kaupungin työntekijöihin ja muihin asiakkaisiin. Riittävän etäisyyden säilyttäminen henkilöiden välillä on yksi keino estää tehokkaasti tartuntoja.

Ryhmäharrastustoiminnan ohjeistukset

  • Harjoituksiin osallistutaan ainoastaan terveenä.
  • Harjoituksiin tullaan varusteet päällä ja lähdetään suoraan pois silloin kun se on mahdollista (pukuhuoneen käytön minimoimiseksi).
  • Toiminta suunnitellaan siten, että osallistujien on tosiasiallisesti mahdollista pitää riittävä etäisyys toisiinsa koko ajan.
  • Yhteiskäytössä olevat välineet puhdistetaan harjoitusten alussa ja lopussa, sekä mahdollisuuksien mukaan käyttäjän vaihtuessa.
  • Lasten ja nuorten saattajat pitävät riittävän etäisyyden toisiinsa ja huolehtivat, ettei piha-alueelle synny ruuhkaa. Lapset ja nuoret saatetaan liikuntatilan ulko-ovelle.
  • Muiden kuin vuorolle osallistuvien oleskelu sisätiloissa on kielletty. Vuoron vastuuhenkilö odottaa ulko-ovella, päästää osallistujat sisään ja huolehtii, että ulkopuolisia ei tule sisätiloihin.

Muu vastuullisuus

Käytäthän kaupungin palveluita vain oireettomana ja terveenä. Jää hengitystieoireisena kotiin.

Tapahtumat ja yleisötilaisuudet

Tapahtumajärjestäjiä suositellaan kiinnittämään erityistä huomioita siihen, että osallistujilla on mahdollisuus riittävien turvavälien pitämiseen. Tapahtumien yhteydessä suositellaan noudatettavan OKM:n ja THL:n antamaa hygienia- ja turvallisuusohjetta: Suositus koronavirustartuntojen ehkäisemisestä yleisötilaisuuksien ja yleisten kokoontumisten yhteydessä (okm.fi)

Pudasjärven kaupungin eri palveluyksiköt viestivät koronatoimista ja niiden vaikutuksista palvelujen järjestämiseen yksityiskohtaisemmin kuntalaisille, sidosryhmille ja muille toimijoille eri tiedotuskanavia hyödyntäen.

Oulunkaaren kuntayhtymä tiedottaa sosiaali- ja terveyspalveluiden rajoitusten jatkosta Pudasjärven kaupungissa omassa tiedotteessa.

Lisätietoja

Kaupunginjohtaja Tomi Timonen, p. 050 454 8230

Last modified: 29.4.2022

Comments are closed.