EN | RU | FI

Nuorisotoimen kevät - normaalia ja poikkeuksellista

Pudasjärven Hyvän Olon Keskus

Nuorisotoimen vuosi alkoi perinteiseen tapaan touhukkaasti. Kävimme kouluilla, valmistelimme lasketteluretkiä ja hiihtolomaa, pidimme kokki- ja liikuntakerhoja. Lisäksi teimme yhteistyötä Meidän Pudasjärvi -hankkeen kanssa ja suunnittelimme, miten aiemmin kerätyt nuorten mielipiteet saataisiin toteutettua.

nuorten tilan viihtyisyyttä ja hyvis-päivää

Tammikuussa toimintamme jatkui perinteiseen malliin. Lisäksi teimme seurakunnan kanssa normi-oppitunteja 8-luokkalaisille. Kyselimme nuorilta ajatuksia siitä, mitä he pitivät normeina ja tutkimme kuinka paljon normit vaikuttavat ympäröivään maailmaamme ja ovatko normit muuttuneet ajan saatossa.

Tammikuussa aloimme pohtimaan Meidän Pudasjärvi -hankkeen työntekijöiden ja nuorten valtuuston kanssa sitä, mitä pitäisi parantaa. Yhdeksi kohdaksi nousi viihtyisä nuorten tila. Puhuimme aikatauluista ja kuinka rahoittaisimme sen. Ehdotettiin Oulun seudun Nuoriso Leaderille hakemusta, jolla voitaisiin tehdä lasten ja nuorten toimesta nuorisotilaan hieno seinämaalaus ja uusia itse sisustusta. Tilaan voisi hankkia myös uusia pelejä, joita nuoret ja lapset haluaisivat. Ajankohdaksi suunniteltiin helmikuuta.

Helmikuussa oli Hyvis-päivä kaikille kaupungin 6-luokkalaisille. Päivä toteutettiin yhteistyössä koulujen, oppilashuollon ja seurakunnan kanssa. Päivän aikana oppilaat kiersivät rasteja, joissa käytiin läpi monia hyvään elämään ja mielenterveyteen liittyviä asioita. Lisäksi järjestimme lasketteluretken Syötteelle.

Helmikuussa valmistelimme tulevaa hiihtolomaa. Hiihtoloman toiminnot perustuivat esitettyihin toiveisiin ja uusissa paikoissa käymisiin. Helmikuussa oli tarkoitus järjestää nuorisotilan tuunausiltoja, mutta valitettavasti jouduimme siirtämään ne maaliskuulle rahoituspäätöksen viivästymisen takia. Sovimme uudeksi ajankohdaksi maaliskuun viikot 11 ja 13. Lisäksi suunnittelimme tarkemmin asiat, joita muuttaisimme nuorisotilassa.

Poikkeuksellisen kevään touhuja

Maaliskuussa jännitimme jo koronaepidemiaa ja toivoimme kuitenkin voivamme toteuttaa kaikki suunnitellut asiat. Hiihtoloma sujui suunnitelmien mukaan ja meni mukavasti.

Hiihtoloman jälkeen aloitimme nuorisotilan tuunauksen ja ehdimme pitämään yhden illan ennen kuin jouduimme hiljentämään toiminnot. Illan aikana suunnittelimme miten sisustamme verhoilla tilaa, pohdimme kuinka tilaa voisi koristella nuorten toivomilla led-valonauhoilla, millainen seinämaalaus tilaan tehtäisiin, poistimme pari ovea ja järjestelimme huonekaluja. Sovimme, että tilan tuunaus jatkuisi myöhemmin sopivana ajankohtana. Koronan aikana nuorisotilalla on tehty nuorten ehdottama, turvallisuutta lisäävä muutos ohjaajien toimesta. Aiemmin tilaa hallinnut ruskea väliseinä on madaltunut ja maalattu valkoiseksi. Se, jääkö se valkoiseksi on nuorten päätettävissä.

Nuorisotyön tekeminen muuttui korona-aikana paljon. Yhtä lailla lapset, nuoret ja perheet, kuin myös nuorisotyöntekijät olivat uuden haasteen edessä. Nuorisotyö siirtyi kasvokkain kohtaamisesta some-maailmaan, digitaaliseksi nuorisotyöksi. Aloimme käyttämään Instagramia entistä tehokkaammin ja pohdimme erilaisia uusia juttuja, joita voisimme tehdä. Kokeilimme uutta järjestämällä kokkikerhon etänä WhatsAppin kautta hyvin onnistuneesti.

Toukokuussa poikkeustilasta johtuviin rajoituksiin tuli uusia linjauksia ja aloitimme toiminnan asteittain. Toiminnoissa otamme huomioon turvavälisuositukset ja hyvästä hygieniasta huolehtimisen.  Perinteisiä lasten päiväleirejä emme järjestä tänä vuonna vaan toteutamme erilaisia ja -pituisia toimintapäiviä, joihin voi ilmoittautua päiväkohtaisesti. Lisäksi olemme saaneet kevään mittaan kyselyitä nuorisotilan aukeamisesta. Nuorisotila on auki kesäkuussa jonkin verran, tilanteiden mukaan. Nuorille olemme suunnitelleet omaa iltaa, yönuokkaria. Silloin voisimme mennä yhdessä touhuamaan liikuntahallille ja viettää aikaa pikku toiminnoissa nuorisotilalla. Tänä vuonna valitettavasti emme voi järjestää perinteistä perheretkeä.

Elokuussa yritetään päästä perusarkeen meilläkin ja syyskuulla päästä suunnittelemaan Meidän Pudasjärvi-toimintapäiviä. Olemme jo sopineet alustavasti, että järjestämme neljä toimintailtaa nuorisotilalla lokakuussa. Niiden iltojen aikana on tarkoitus nuorten kanssa antaa nuorisotilalle piristystä ja pohtia marraskuulle lisää toimintaa viidelle päivälle.

 

 

 

pudasjarvi  Lapland - The North of Finland