EN | RU | FI

Pudasjärven kaupunki ottaa kaksi askelta virtuaaliohjauksen suuntaan

Virtuaalivesijumppaa Puikkarissa

Virtuaalinen sisäpyöräily eli spinning

Kansalaisopisto ja liikuntapalvelu käynnistävät yhdessä mahdollisuuden harrastaa virtuaaliohjattua sisäpyöräilyä liikuntahallin spinningtilassa. Tätä virtuaalispinningpalvelua tarjotaan kansalaisopiston kursseina 7.9.2020 alkaen sekä omatoimisena palveluna 1.7. alkaen Puikkarin aukioloaikoina.

Mikäli tuntuu mukavalta sisäpyöräillä viikottain vakituisesti kokoontuvassa ryhmässä, siihen on tilaisuus arki-iltaisin, kun vain etukäteen ilmoittautuu itselle sopivan illan kurssiin. Kansalaisopiston tulevan lukuvuoden ohjelmassa on sekaryhmät joka illalle: kahtena iltana poljetaan erittäin kehittävää 60 min ohjelmaa ja kolmena iltana 45 min kehittävää ohjelmaa. Vaihtelunhaluisille riittää useita erilaisia ohjelmia, joita voi lukukauden mittaan vaihdella eri kokoontumiskerroilla.

Omatoimisesti spinningiä pääsee polkemaan Puikkarin kuntosalimaksulla aina silloin, kun siellä ei ole ohjattuja ryhmiä. Halutessasi voit käydä tekemässä alkulämmittelyn sisäpyöräilysalissa ja jatkaa sitten treeniä kuntosalilla.

Virtuaaliohjatuilla sisäpyöräilytunneilla ohjaaja on suurella näyttöruudulla. Valittavissa on jo 14 eritasoista ja -pituista ohjelmaa (30, 45 ja 60 min), joten jokaiselle löytyy sopiva ohjelma. 30 min palauttava ohjelma ei lukeudu kansalaisopiston kurssitarjontaan, mutta omatoimisesti voi siihenkin tutustua. Varsinkin sellaisille, jotka eivät aiemmin ole harrastaneet lajia, tämä lyhyt ohjelma voi mainiosti tutustuttaa sen saloihin. Myös ohjaajan voi valita puolenkymmenen ohjaajan joukosta. Uusia ohjelmia julkaistaan palveluun 3 kk:n välein, joten aktiivisille polkijoille tulee vaihtelua harjoitteluun. Omatoimisella polkijalla on helppo käynnistää ohjelma kosketusnäytöltä muutamalla hipaisulla, ja tarvittaessa Puikkarin henkilökunta auttaa käytössä.

Palvelun myötä halutaan rohkaista myös uusia käyttäjiä kokeilemaan sisäpyöräilyä liikuntalajina ja saada omatoimikäytön myötä spinningpyörät entistä aktiivisempaan käyttöön, koska polkemassa voi käydä yksin tai kaverin kanssa myös muina aikoina kuin säännöllisesti kokoontuvien ryhmien ajankohtina. Lisäksi ohjelmat sisältävät infografiikkaa harjoituksen tueksi, mikä on monelle tervetullut uutuus. Kuvaruudun reunassa näkyvä värikäs graafinen osoitin kertoo tunnin rakenteesta ja intensiteettitason muutoksista tunnin edetessä, joten se palvelee kaikkia, jotka haluavat seurata esim. sykemittarinsa prosenttinäyttöä ja vastuksen vaikutusta.

Sisäpyöräily on tehokas ja turvallinen kuntoilumuoto. Se sopii lajiksi myös sellaisille, joiden liikkuminen on sairauden tai loukkaantumisen myötä rajoittunut – sillä on helppo aloittaa liikunta tauon jälkeen. Vastusta säätämällä voi tunnin ottaa kevyemmin tai lisäämällä vastusta haastaa itseä kunnolla. Tunneilla hiki nousee pintaan ja kestävyyskunto kohenee. Laji on tehokas rasvapolttaja: aikuisella 65 kg painavalla naisella palaa jopa 700 kcal yhden tunnin aikana!

Virtuaalispinningpalvelu on hankittu leasing-sopimuksella, joka on voimassa maaliskuuhun 2021 saakka. Palvelu on jo käytössä mm. lukuisissa kuntokeskuksissa eri puolella Suomea. Jos asiakkaat kokevat sen hyväksi, harkitaan sopimuksen jatkamista.

Tervetuloa uudet ja kokeneet polkijat!

Virtuaalivesijumppa

Puikkarissa oli reilun kuukauden koekäytössä virtuaalivesijumppapalvelu. Altaan reunalla on vettä kestävä kosketusnäyttö, josta voi valita itselleen sopivan vesijumppaohjelman. Ohjelmistoon kuuluu eripituisia yleistreenejä sekä ylä-, ala- ja keskivartalopainotteisia treenejä virtuaaliohjaajan ohjauksessa, joita on täydennetty sanallisin ohjein. Mukana on myös ohjelmia lämmittelyyn ja venyttelyyn. Puikkarissa sopiva paikka näyttöruudulle löytyi pääaltaan matalasta päästä, jolloin samalla saatiin vähemmällä käytöllä ollut ”hukkatila” aktiiviseen käyttöön.

Virtuaalivesijumpan kokeilujaksosta saatiin paljon positiivista palautetta ja se oli aktiivisesti käytössä, joten palvelua päätettiin ostaa lukuisten muiden uimahallien tapaan vuoden sopimuksella myös Puikkarissa. Vesijumpan käyttö kuuluu uintilipun hintaan, siitä ei peritä erikseen maksua. Erityisesti kiitosta on tullut siitä, että pääsee jumppaamaan silloin kun itselle sopii ja voi jumpata myös lyhyemmän jumpan. Virtuaaliohjaajat ovat ”töissä” joka päivä koko Puikkarin aukioloajan ja siten liikuttavat huomattavan määrän ihmisiä. Koejakson aikana videoita toistettiin keskimäärin 26,3 kertaa päivässä (vain yli 2 min pyörineet toistot laskettu mukaan). Vilkkaimpina päivinä toistoja tuli jopa 60 päivässä.

Useissa referenssiuimahalleissa, joissa palvelu on ollut pidempään jo käytössä, on huomattu, että virtuaalivesijumpan myötä on saatu uusia ihmisiä mukaan vesijumpan pariin ja saatu lisää kävijöitä myös liveohjattuihin ryhmiin. Myös uimahallien kävijämäärät vuositasolla ovat virtuaalivesijumpan myötä nousseet.

Puikkarin allasosasto avataan jälleen 3.8.2020 kesäaukioloaikojen mukaisesti.

pudasjarvi  Lapland - The North of Finland