Pirtin pääsisäänkäynnille tuleva taideteos – sen tekevät NEON

Viliina Koivisto ja Mark Nixon ateljeessaan

Pudasjärven kaupungin kaikkien aikojen suurimman rakennushankkeen, Hyvän olon keskuksen rakentaminen etenee suunnitellussa aikataulussa. Samanaikaisesti keskukseen tulevat taideteokset muotoutuvat taitelijoiden käsissä, odottaen pääsyä omille paikoilleen.

Taiteen edistämiskeskus myönsi Pudasjärven kaupungille Hyvän olon keskuksen taidehankintoihin 50 000 euroa. Huhti-toukokuussa 2020 järjestettiin avoin portfoliohaku, jolla haettiin taiteilijoita taideteosten toteuttajiksi. Taiteilijahakuun jätti hakemuksen 178 taiteilijaa/taiteilijaryhmää. Taiteilijoiden haastattelut toteutettiin kesällä 2020, ja niiden pohjalta pyydettiin luonnokset kahdelta taiteilijalta ja yhdeltä taiteilijaryhmältä.

Lokakuussa 2020 Hyvän olon keskuksen kirjastosalin taiteilijaksi valittiin kuvanveistäjä Martti Aiha. Pääsisäänkäynnin edustan teoksen toteuttaa taiteilijaryhmä NEON: arkkitehti Mark Nixon ja kuvataiteilija Viliina Koivisto. Luoteiskulman julkisivuun tulee valosuunnittelija ja kuvataitelija Tülay Schakirin teos.

Pyysimme taiteilijaryhmä NEONia esittäytymään ja kyselimme mitä heille ja tulevalle taideteokselle kuuluu. Viliina ja Mark kertoivat työskentelevänsä taiteen, muotoilun ja arkkitehtuurin välimaastossa ja tekevänsä usein teoksia julkiseen tilaan. He ovat kiinnostuneita arkipäivästä ja niistä ympäristöistä, joissa he viettävät suurimman osan ajastaan.

Kun Hyvän olon keskuksen taideohjelman hakuilmoitus julkaistiin viime vuonna, se kiinnosti heti Viliinaa ja Markia. He halusivat osaksi projektia. Taideohjelman teemat, luonto ja hyvinvointi ovat aihealueita, joiden parissa Viliina ja Mark työskentelevät usein ja he kokevat ne tärkeiksi.

Idea taideteokseen syntyi, kun taiteilijat viettivät viikon Pudasjärvellä tutkimassa paikallista luontoa. Viliina on lapsuudessa viettänyt paljon aikaa Pohjois-Suomessa, mutta Markille, joka on kotoisin Englannista, alue ja sen luonto olivat ihan uutta. Markin kautta myös Viliina katsoi maisemia, kasveja ja eläimiä ihan uusin silmin.

Työhön lisähaastetta toi pandemia. Teos valmistetaan Pudasjärvellä ja Viliinan ja Markin aikomuksena oli tulla käymään paikan päällä talven aikana, mutta koronan vuoksi se ei ole ollut mahdollista. Siitä huolimatta projekti on edennyt mukavasti puhelimen ja sähköpostin välityksellä. He odottavat jo kovasti kesää ja sitä, että teos pystytetään ja he pääsevät näkemään sen Hyvän olon keskuksen pihassa.

Viliina ja Marki kokivat Pudasjärven maisemissa viettämänsä ajan todella inspiroivaksi. He pääsivät myös vierailemaan Hyvän olon keskuksen rakennustyömaalla ja tutustumaan hirsirakentamiseen, joka oli heille molemmille melko uutta ja todella kiinnostavaa.

Viliina ja Mark toivovat teoksen tuovan iloisia hetkiä ja myös mahdollisuuksia pysähtyä ja rauhoittua keskellä kiireistä arkea.