”Toinen sydän” töihin kävellen

Ihminen ja koira kävelylenkillä ilta-auringossa

Hyvinvointivaliokunnan keskustelujen ja ohjausesitysten sisällä ja ohessa kulkee koko ajan kuntalaisten kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin ennaltaehkäisevän ja kehittävän toiminnan ideoinnin punainen lanka. Menneen vuoden marraskuun kokouksessa hyvinvointivaliokunta pohti liikunnan merkitystä ihmisen hyvän terveyden ylläpitäjänä. Syntyi idea järjestää kaikkia kuntalaisia innostava ja houkutteleva kävelykampanja alkuvuodelle 2021. Kunnianhimoisena tavoitteena ponnahti ajatus kerryttää yhteisvoimin kilometrejä maapallon ympäryskilometrien verran (n.40 000 km). Liikuntatoimen väki laittoi töpinäksi ja organisoi Pudasjärven kaupungin järjestämänä kaikille asukkaille suunnatun Liiku ihmeessä -Pudasjärvellä! -kävelykampanjan ajalla 1.4.-31.5.2021.

Evoluution kehityksen myötä ihmisestä tuli kahdella jalalla luontaisesti liikkuva olento. Kävely ei ole vain keino siirtyä paikasta toiseen. Kävely työllistää mukavasti ihmisen aivotoiminnan sekä tuki- ja liikuntaelimistön. Kävellessä alaraajojen, pakaroiden ja vatsan lihakset toimivat eräänlaisina pumppuina painaessaan laskimoiden verta sydäntä kohti eli hoitavat ”toisen sydämen” tehtävää. Kävely ja yleensäkin liikunta vahvistavat pikkuaivojen toimintaa tasapainoaistin sekä lihasten liikkeiden koordinoinnissa. Kävely parantaa fyysisten voimien ja kestävyyden lisäksi henkisiä valmiuksia, tunteiden käsittelyä, mielen rentoutumista, stressin vähenemistä ja luovuuden kasvua ja lisääntymistä. Kävellessä veri kiertää aivoissa ja koko kehossa liukkaammin saaden turhat jännitteet vähenemään pääkopassa antaen tilaa positiivisille, oivaltaville ja realistisille ajatuksille ja ideoille. Kävellessä on aikaa käyttää kaikkien aistien tuomaa informaatiota hyväkseen. Ympäröivän elämän, ihmisten, eläinten, rakennusten, maaston ja kaiken muun aisteilla havaittavan asian rikkaus on käytettävissä juuri kyseisellä hetkellä. Virkistävässä ja rauhallisessa luontoympäristössä vaeltelu saattaa tuottaa mallikelpoisen ratkaisun johonkin mieltä askarruttaneeseen isompaankin ongelmaan.

Liiku ihmeessä - Pudasjärvellä! -kampanja kutsuu kaikki kuntalaiset kävelemään Pudasjärven upeissa maisemissa oman hyvän olon ja kunnon kohentamisen merkeissä. Omista kävelytapahtumista, maisemista ja tunnelmista voi ottaa kuvia tai videoita ja lähettää ne muidenkin iloksi ja piristykseksi kaupungin sivulta löytyvään osoitteeseen. Kampanjan päätyttyä toukokuun lopussa kaikkien osallistujien kesken arvotaan mainioita palkintoja. Lisäksi palkitaan vielä eniten kilometrejä kävelleet ihmiset. Osallistumisohjeet ja tulostettava suorituskortti löytyvät kaupungin sivuilta. Suorituskortin voi hakea myös kirjastosta tai Puikkarista. Suorituskortti palautetaan viimeistään 7.6.2021 kirjaston tai Puikkarinpalautuslaatikkoon tai sähköpostitse osoitteeseen Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen..

Valjastetaan porukalla ”toinen sydämemme” työskentelemään, kävellään Pudasjärven ainutlaatuisissa maastoissa mielen ja ruumiin hyvinvointia kasvattaen niin tämän päivän vaativiinkin tarpeisiin kuin ennaltaehkäisevästi tulevaisuuden terveyden takaamiseksi. Lähdetään kävelemään maapallon ympäri!

Sointu Veivo
Hyvinvointivaliokunnan puheenjohtaja