Sarakylällä myönteistä tohinaa, koulun ja kyläyhdistyksen aktiivisuuden ansiosta

6.4.2022

Pudasjärven kaupunki on aloittanut kyläkierrokset eri kylillä. Tilaisuuksissa käydään keskustelemalla läpi kylien ominaisuuksia, toimijoita ja palveluja. Keskustelutilaisuudet ovat kaikille avoimia. Mukana keskustelemassa Pudasjärven kaupungin ja Kehitys Oy:n väkeä, Kohota -digihanke sekä valiokuntien jäseniä.

Sarakylässä vierailtiin maanantaina 21.3., jossa Kaisa Nivala toivotti yhdessä kyläläisten kanssa kyläkierroksen väen tervetulleeksi maistuvien, nuorten valmistamien kahvien kera. Sointu Veivo, Kaisa Nivala, Juhani Jurmu ja Jorma Kouva olivat myös saapuneet paikalle keskustelemaan ja viemään viestiä kaupungin päättäjien suuntaan.

Kehitysyhtiön toimitusjohtaja Riikka Tuomivaara korosti myös kaupungin strategiassa olevaa mainintaa ”Pudasjärvi on kyliensä kaupunki”.

-Siksi olemme lähtenet kyläkierrokselle kuulemaan kyläläisten tärkeitä asioita.

Palvelusuunnittelija Sinikka Mosorin kertoi kaupungintoimintatukien jaosta, kyläkortin suunnittelusta, peikkohaasteesta, neulekilpailusta ja perinnereseptien keruusta tälle vuodelle.

Syksyllä 2022 on kaikille avoin Peikkopolun tapahtuma 3. syyskuuta, jonne myös Sarakyläläiset aikovat ottaa osaa. Peikkohaasteessa tarkoitus on tehdä omanlaisia ja luonnontuotteista leikkimielellä valmistettuja peikkoja. Kyliltä tullaan keräämään myös perinnereseptejä syksyllä ja alussa tarjottavat ”sarakyläläiset” kyllä täyttävät kriteerit niin makunsa kuin paikallisuutensakin puolesta. Perinneherkkuja ja muitakin ruokia voisi tarjota myyntiin myös ”Arctic Food Lab –tuoteleimalla”, joka on Oulu2026-kulttuuripääkaupunki hankkeen oma ruokamatkailun brändi. Myös kouluille voisi kyliltä leipoa esimerkiksi leipää, kunhan asiasta sopii ensin kaupungin ruokahuoltopäällikkö Heidi Timosen kanssa. Viljeltäviä tuotteita, yrttejä ja sipuleita yms. tarvittaisiin myös.

Pudasjärven kaupunki on avannut tällä viikolla Pudasjärvi-aiheisen neulekilpailun. Asiantuntijaraadin jälkeen yleisö tulee lopulta päättämään neulekilpailun voittajan loppuvuodesta. Leo Siira kertoi KOHOTA-digihankkeesta, johon myös yhdistykset voivat osallistua. Tarkoituksena on kouluttaa henkilöitä erilaisten digitaalisten järjestelmien käyttöön. Syötteen digihankkeen tuloksena julkaistaan keväällä uudet syote.fi –nettisivut, jonne kaikki yrittäjille tarjotaan mahdollisuus saada tuotteitaan ja palveluitaan esille liittymällä Syötteen Matkailuyhdistyksen jäseneksi.

Jorma Kouva kertoi asumisen politiikasta ja sen kautta tehdyistä selvityksistä. Tavoitteena on saada selville asuntojen sekä ihmisten tilanteet. Noin puolet asukkaista ovat kylillä ja loput taajamissa, Kurenalla sekä Syötteellä. Asukkaiden mielipiteitä halutaan kuunnella ja suunnitella rakentamista tulevaisuuden tarpeiden mukaan, erilaisten asumistyyppien mukaan. Yksinasujille voisi löytyä parempia mahdollisuuksia asua omalla kylällä, vaikka yhteisasumisen mallilla, jos oman talon hoitaminen käy liian raskaaksi.

Heinäkuussa pidettävillä Pudasjärven markkinoilla on kaupungin osastolla teemana paikalliset kylät.

Etätyön tekijät kyselevät jatkuvasti pidempään asumiseen ja työntekoon sopivia kiinteistöjä. Niitä voisi olla enemmän tarjolla etenkin sellaisilla kylillä, missä on vielä oma koulu, kuten Sarakylässä.

Matkailijat kysyvät usein paikallisia palveluita ”Live-like-local”-tyylisesti eli asu kuin paikalliset, joissa matkailijat tulevat kylään vieraaksi asumaan, maksua vastaan tietenkin.

Perässähiihtotapahtuma on suunnitteilla 2.4. Sarakylälle. Eri tapahtumista voi ilmoittaa maksuttomasti kaupungin sivuilla. Kesälle on suunnitteilla Sarakylän oma yöpyöräilytapahtuma. Sen kehittäminen ja markkinointi kannattaisi tehdä yhteistyössä, vaikka Syötteen Matkailuyhdistyksen ja kehitysyhtiön kanssa, jolloin se voisi kiinnostaa laajemmastikin erilaisia kävijöitä. Mitä kaikkea tuollainen pyöräilytapahtuma voisi pitääkin sisällään, niin siinä saa ideoida ihan vapaasti.

Kaikesta näkee, että Sarakylällä on tohinaa, koulun ja kyläyhdistyksen aktiivisuuden ansiosta.

Kiitokset kylän väelle vieraanvaraisuudesta ja loistavista ideoista – yhteistyöllä tästä mennään eteenpäin!

Pudasjärven kaupunki, Pudasjärven Kehitys Oy, Kohota -digihanke.

Tämä juttu on osa kaupungin ja Pudasjärven Kehitys Oy:n kyläkierros-sarjaa

Last modified: 13.7.2022

Comments are closed.