EN | RU | FI

Kivaa puhetta Karhupajalla

Kivapuhe-hankkeen projektipäällikkö Siiri Nuutinen kävi Karhupajalla kertomassa ja keskustelemassa hankkeensa tiimoilta kivasta puheesta ja sen vastakohdasta vihapuheesta. Hän tähdensi, että me ihmiset kohtaamme jatkuvasti erilaisuutta, joka muodostuu kanssaihmistemme erilaisista taustoista ja lähtökohdista.

Jokaisella persoonalla on oma henkilökohtainen tarinansa, jonka sisältöä toinen ei voi ennakolta tietää. Siitä voi oppia hyviä asioita kuuntelemalla ennakkoluulottomasti toisen puhumaa kertomusta. Tarvitaan vain rohkeutta ja uskallusta kohdata monenlaisia erilaisuuksia ja antautua puhumaan niistä.

Vihaisen tunteen vallassa puhutut sanat eivät ole vihapuhetta, vaan yhden normaalin tunteen tuomia harkitsemattomia purkauksia ja asioita, joita voi pyytää anteeksi ja selvitellä rauhanomaisesti kiivaiden tunteiden laannuttua. Varsinainen vihapuhe on toista loukkaavaa sanojen ja ilmausten käyttöä, jolla hyökätään jotain yksilöä tai ihmisryhmää vastaan jonkun tietyn ominaisuuden takia. Vihapuhe on aina tuomittavaa käytöstä.

Kivapuhe-hanketta toteutetaan tiiviisti nuorten kanssa yhdessä tavoitteena löytää kaikille nuorille avointa harrastustoimintaa musiikista, liikuntaan, tanssiin, ruuanlaittoon, valokuvaukseen tai mihin tahansa toimintaan, joka on nuorten toiveista ja tarpeista lähtöisin. Nuorten ideoimat ja yhdessä toteutetut teemapäivät ja tempaukset ovat mahdollisia ja toivottuja.

Sointu Veivo
yksilövalmentaja

pudasjarvi  Lapland - The North of Finland