Karhupajan valmentajat ja etsivät nuorisotyöntekijät tukevat yhdessä nuoriamme

Karhupajalla on työkokeilussa liuta nuoria, joilla ei ole vielä aivan tarkasti tiedossa minkälaiseen koulutukseen he haluavat lähteä. Tarmokkaat nuoret ovat kartoittaneet yhdessä valmentajien kanssa nuoria itseään kiinnostavia oppilaitoksia ja niiden koulutustarjontaa. Nuoren/aikuisenkin on huomattavasti helpompaa löytää erilaisia opiskelu- tai työpaikkasuuntia, kun apuna ovat valmentajat ja etsivät. Viimeisimpänä tutustumiskohteena oli Osaon Haukiputaan yksikkö viime torstaina, johon yksilövalmentaja Sointu Veivo ja etsivät Juha Mertala ja Sara Hakala nuoremme opastivat.  Opo Erja Ukkola ja koulun opettajat esittelivät suuren uuden koululaitoksen monipuolista koulutustarjontaa ja koulutustiloja. Yksi parhaimmista ja houkuttavimmista esittelijöistä oli oppilaitoksessa toista vuotta autoasentajalinjalla opiskeleva pudasjärvinen nuorimies. Hän kertoi koulun hyvästä opetuksesta, asuntolan mainioista ominaisuuksista ja henkilökohtaisesta tuesta, jota oppilaat saavat, jos sitä tarvitsevat ja haluavat. Samaa asiaa korosti koulun henkilökunta kertoen, että heidän tavoitteenaan on saada jokainen opiskelija maaliin eli ammattitodistus käteen.

Opettajien mukaan eri linjoilta valmistuneet ammattilaiset saavat erittäin hyvin työpaikkoja, jos vain itse ovat motivoituneita lähtemään työelämään. Samoin he korostivat sitä, että yrittäjät kysyvät ensimmäisenä tulevan työntekijän kykyä ”ymmärtää kelloa” ja toisena kehitysinnokkuutta. Vasta tämän jälkeen kysellään henkilön työtaitojen tasoa. Jos perustaidot on koulussa opittu, varsinaiset työpaikan erityistaidot opitaan ja opetetaan työntekijälle työpaikalla.

Toisena tutustumiskohteena oli Karhupajan yhteistyökumppani, Iin nuorten työpaja, jonka työpajoihin ja työmuotoihin saimme tutustua. Taidepajan puolelta samoin kuin puupajan töistä saimme kivoja vinkkejä omaan pajatyöhömme.