EN | RU | FI

Karhupajan nuorille Nada-akupunktiohoitoa

Sosiaalityöntekijä Teija Pohjolainen on antanut kevään 2019 aikana Karhupajan nuorille tietoa ja mahdollisuuden kokeilla Nada-akupunktiohoitoa. Hoitoon on saanut osallistua kaikki asiasta kiinnostuneet ja innostuneet nuoret, joita olikin yllättävän monta.

Nada-menetelmä (viiden pisteen korva-akupunktio) on alun perin kehitetty tukemaan päihteistä vieroittautumista sekä niiden käytöstä kuntoutumista. Vuosien varrella on huomattu, että se sopii kaikkien riippuvaisuuksien hoidon tueksi, mutta myös muista syistä johtuvien ahdistus-, masennus-, ja unioireiden hoitoon. Helpostusta on myös saatu vaihdevuosioireisiin, levottomiin jalkoihin, erilaisiin kiputiloihin jne.

Nada-menetelmässä käytetään viittä korva-akupunktiopistettä; shenmen, sympatikus, munuainen, maksa ja keuhkot. Neuloja voidaan tilanteesta riippuen käyttää myös vähemmän, esimerkiksi kolme neulaa; shenmen, sympatikus ja keuhkot. Hoito-aika tapahtuu rauhallisessa ryhmässä ja hoitoaika on noin 40-45min. Parhaan tuloksen saavuttamiseksi menetelmä kannattaa yhdistää muihin psykososiaalisiin hoitoihin, kuten terapiaan, keskusteluihin ja erilaisiin ryhmiin. On huomattu, että asiakkaiden on ollut helpompi keskittyä muihin hoitoihin korva-akupunktion jälkeen.

Korva-akupunktioneulojen lisäksi tai niiden sijasta voidaan käyttää korvakuulia, jotka voidaan jättää paikalleen useammaksi päiväksi. Usein käytetään myös Shenmen –pisteen takapuolelle, korvalehden taakse laitettavia pieniä magneetteja. Näitä voidaan käyttää esimerkiksi lapsille, joilla on ADHD- tai muita vastaavia keskittymishaasteita. Kokemuksen mukaan monet ovat saaneet apua magneeteista myös uneen ja stressin lievitykseen.

Pohjolainen tutustutti nuoria kiinalaisiin lääketieteen perusteisiin, joista Qitä voidaan kutsua läsimaalaisittain energiaksi. Se on elämän voima, energia, joka pitää sisällään kaiken elollisen ja liikkeen, niin ihmisessä kuin häntä ympäröivässä maailmankaikkeudessakin. Kiinalaisessa lääketieteessä koko maailmankäsitys on energeettinen. Qitä saadaan perimän kautta, ilmasta, jota hengitämme ja ruoasta jota syömme. Akupunktion avulla vaikutetaan Qihin.  Yin / Yang – teoria ilmaisee asioiden suhteita toisiinsa. Se on väliaine eri ilmentymien tutkimiseen ja selittämiseen. Yin ja Yang ovat toistensa vastakohtia, ne ovat koko ajan liikkeessä, ne täydentävät sekä rajoittavat toisiaan ja ovat vuorovaikutuksessa toistensa kanssa. Näin esimerkiksi ihmisen elimistö tasapainottaa itseään automaattisesti koko ajan. Viiden pisteen akupunktiohoidon tarkoitus on saada tasapainoa.

Akupunktio-oppiin ja –hoitoon osallistuneet nuoret ovat olleet alkuihmettelyjen jälkeen innostuneita ja tyytyväisiä saadessaan mahdollisuuden osallistua uudenlaiseen toimintaan Karhupajalla. Teija Pohjolainen puolestaan kertoo olleensa tervetullut ja arvostettu oppeineen ja hoitoineen nuorten kanssa toimiessaan.

Tekstin tietojen lähteinä ovat ratkaisukeskeisen psykoterapian kouluttaja ja lääkäri Pekka Aarnisalo ja sosiaalityöntekijä Teija Pohjolainen..

pudasjarvi  Lapland - The North of Finland