EN | RU | FI

Nuorisotoimen syyslomalla viihdyttiin satulassa ja virtuaalimaailmoissa

Pudasjärven kaupungin nuorisotoimi on keräillyt lapsilta ja nuorilta toiveita pitkin kuluvaa vuotta. Ideoita ja toiveita on ollut laidasta laitaan. Syyslomalla niistä toteutettiin kaksi: ratsastusta ja lanit. Ratsastusta on toivottu jo pitkään, toiveen esittäjinä ovat olleet lapset sekä huoltajat. Lani toive nousi esille puolestaan nuorisotilatoimikunnan kokouksessa viime keväänä. Nuorisotilatoimikunnassa nuoret mietittivät mitä toimintaa järjestetään nuorisotilalla. Mikäli sinua nuori kiinnostaa osallistuminen nuorisotilatoimikuntaan, ota rohkeasti yhteyttä nuorisotyöntekijä Maritaan vaikkapa tiistaisin Hirsikampuksella koulunuokkareiden yhteydessä. Näiden kahden toiminnon lisäksi nuorisotila oli myös syyslomalla auki maanantaista keskiviikkoon ja lauantaina oli iltakahvila, minne nuoret olivat kokoontuneet illaksi sankoin joukoin viettämään aikaa yhdessä ja pelailemaan mm. pingistä, biljardia sekä laulamaan singstaria.

Ratsastusretki Kuusamoon

ratsastusretkiRatsastusretki järjestettiin Kuusamoon Ruska Laukka -tallille. Retkelle pääsi mukaan neljä aloittelijaa ja neljä kokenutta ratsastajaa ohjaajien kanssa. Tallilla ryhmä tutustui ensin talliin ja hevosiin. Tallin henkilökunta kertoi minkälaista toimintaa he järjestävät. Ensimmäiseksi pääsi ratsastamaan aloittelija ryhmä maneesissa. Sillä aikaa toinen ryhmä pääsi hoitamaan poneja tallilla. Ponien hoitoon kuului harjaus ja stailaus. Tunnin jälkeen ryhmät vaihtoivat paikkoja. Lopuksi hevoset talutettiin yhdessä maneesista talliin omiin karsinoihinsa. Hevosilta otettiin varusteet pois, harjattiin ja annettiin palkkioksi herkkuja hyvästä työstä. Ratsastuksen jälkeen käytiin syömässä Hesburgerilla ja sen jälkeen lähdettiin ajamaan kohti Pudasjärveä. Palaute nuorilta oli erittäin hyvää. Tällaista palautetta nuoret antoivat: ”Ihan parasta, lähtisin uudestaankin” ja ”oli mukavaa, järjestäkää uudestaankin tällaisia reissuja” Kun kysyttiin, lähtisikö uudestaan vastaus oli isoilla kirjaimilla kirjoitettu TODELLAKIN. Reissun aikana ryhmäläiset tutustuivat toisiinsa ja yhteistä juttua ja naurua riitti.

Nuokkarin lanit

lanitNuorisotoimi on aikoinaan järjestänyt laneja nuorisotilalla. Jo keväällä ehdotettiin lanien järjestämistä, mutta tuolloin ei löytynyt sopivaa ajankohtaa ja päätettiin järjestää lanit syyslomalla. Mitä lanit ovat? Lanit ovat verkkopelitapahtumia, johon voi osallistua pelaajia muutamasta jopa tuhansiin. Tapahtumat voivat kestää parista päivästä kahteen viikkoon. Laneihin osallistutaan omilla tietokoneilla ja konsoleilla. Vaikka pelaaja näyttää vain pelaavan yksinään, voi hänellä olla pelissä mukana oma kaveripiiri. Laneilla pelaajat voivat kokoontua yhteen samaan paikkaan saman henkisten kanssa. Laneilla nuoret keskustelevat mm. peleistä ja omista laitteistaan toisten harrastajien kanssa. Laneihin liitetään yleisesti energiajuomat, joita juodaan vireystason ylläpitoon ja hereillä pysymiseen, mutta nuorisotoimessa energiajuomat ovat kiellettyjä eikä niitä tarvinnutkaan takavarikoida meidän pelaajilta, hienoa nuoret! Nuorisotoimen laneihin osallistui kahdeksan nuorta. Jokaiselle löytyi oma paikka ja laitteet saatiin nopeasti pelikuntoon. Tapahtuman maksimi kestoksi oli päätetty 30 tuntia. Tuona aikana nuoret pelasivat koneilla ahkerasti ja käyttivät verkkopelaamisen lomassa hyväkseen ilahduttavasti nuorisotiloilla olevia biljardi- ja pingispöytiä pelaten porukalla myös niitä. Nuorille oli tarjolla tapahtuman ajan ilmaista kahvia ja Apetit tarjosi pizzoja. Pizzat maistuivat hyvin pelaajille. Nuorilla oli koko ajan hyvä tunnelma ja uusia tuttavuuksiakin löytyi. Näin ollen voitaneen todeta myös lanien olevan yhteisöllinen tapahtuma, missä iällä ei olekaan niin suurta merkitystä, kun on yhteinen mielenkiinnon kohde. Nuorilta kysyttiin palautetta Webropol-kyselyn kautta. Palaute oli positiivista, netin nopeutta kehuttiin ja uusia laneja toivottiin.

Pudasjärven kaupungin nuorisotoimi

pudasjarvi  Lapland - The North of Finland