EN | RU | FI

Iijoen virkistyskäytön ja lähikalastusmahdollisuuksien kehittäminen Pudasjärvellä -hanke alkaa

Aloituskokous Pietarilassa

Pudasjärven kaupunki on hakenut rahoitusta vesistöjen virkistyskäyttöä ja lähikalastusta edistävään hankkeeseen Oulun seudun Leaderilta. Tavoitteena on lisätä rantojen saavutettavuutta ja parantaa rantakalastusmahdollisuuksia keskustaajamassa. Hanke sai myönteisen rahoituspäätöksen Leaderilta toukokuussa, minkä jälkeen hanke on ollut tarkastettavana Pohjois-Suomen ELY-keskuksessa. ELY-keskuksen päätös saatiin 28.8. ja koska vesistörakentaminen on järkevintä matalan veden aikaan, aloitettiin hankkeen toteutus välittömästi. Hankkeen kustannusarvio on 199 513 euroa ja hankkeelle hyväksytyt kustannukset ja avustuksen summa 177 927 euroa. Loppuosuus jää kaupungin omarahoitusosuudeksi. Hankkeen pääurakoitsijan kanssa on allekirjoitettu sopimus 1.9.2020 ja hankkeen rakentamistyöt ovat nyt alkaneet. Rakentaminen toteutetaan pääosin tämän syksyn aikana.

Hankkeen rakentaminen tulee näkymään erityisesti Pietarilan rannassa, jonne on tulossa uusi massiivinen kalastuslaituri, venepaikkoja, ulkoilupolku ja varastorakennus vesiretkeilykalustolle. Myös Rajamaan lähiliikuntapuistoon tulee toinen iso kalastuslaituri sekä kalastusportaat. Lisäksi hankkeeseen sisältyy polkusilta, kalastukseen liittyviä infotauluja ja maasto-opasteita jokivarressa. Hankkeen myötä kalastamisharrastuksen aloittamisen kynnystä halutaan madaltaa ja houkutella ihmisiä virkistymään, liikkumaan ja kokemaan uutta jokirannoilla. Parempien puitteiden myötä myös erilaisten kalastustapahtumien järjestäminen helpottuu.

Hankkeen idea syntyi osana liikuntapalveluiden lähikalastusprojektia, jossa Pertti Kuusisto kartoitti keskustan lähikalastuspaikkoja ja kuntalaisten toiveita ja ideoita kalastukseen liittyen. Hanketta on valmisteltu tiiviisti syksystä 2019 alkaen yhteistyössä teknisen toimen, hallintotoimen, kaupungin puitesopimuskumppaneiden ja käyttäjien kanssa. Kesällä 2019 tehdyssä Meidän Pudasjärvi -kyselyssä nousi selkeästi esille kuntalaisten toiveet luonnon, Iijoen ja kalastusasioiden nostamisesta esille ja kehittämisestä. Tämä hanke on yksi konkreettinen teko, jolla halutaan vastata kuntalaisten toiveisiin ja tuoda oikeutta hienoille luontopuitteillemme.

Pietarilan rannan veneiden omistajia pyydetään poistamaan veneet rannasta

Pietarilan rantakalastusalueen ja venepaikkojen pintaverhoukset tehdään seulotusta pyöreästä luonnonkivestä. Rakennustöiden ajaksi kaikki veneet Pietarilan rannasta tulisi siirtää pois työmaa-alueelta.

Lisätietoa

Liikuntapaikkamestari Heino Ruuskanen
0400 346 097
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Lähikalastusopaste

Malli opastekyltistä

pudasjarvi  Lapland - The North of Finland