EN | RU | FI

Kaupunki markkinoilla

Pudasjärven kaupunki oli tänäkin vuonna markkinoilla isolla joukkueella ja tutulla paikalla päiväkodin ja torigrillin lähellä. Pääteemana oli rakennettu ympäristö ja hirsirakentaminen, mutta muutakin löytyi – kuten 1000 ämpäriä. Ämpärin tavoin kaupunki tarjoaa mahdollisuuksia moneen!   

Markkinatelttaan johdatti viihtyisä penkkikahvila, tosin ilman kahvia. Ihmisten mielipaikoista ja kehittämistä kaipaavista paikoista keskusteli kartan kera projektipäällikkö Ulla-Maija Paukkeri Hyvän mielen paikat –hankkeesta. Hieno idea on esimerkiksi rantoja ja keskustaa kiertelevä luontopolku hirsikohteineen, ja osa reittiä olisi kävelysilta Hirsikampuksen luona.

Iijoki onkin monelle mieluista paikka ja kalastus mieluisa harrastus. Pertti Kuusisto esitteli perhonsidontaa, joka kiinnosti muitakin kuin perhokalastajia. Esittelyn tarjosi Iijoen vesistön kalastusalue.

Teltalla kävijöitä kiinnosti rakentamiseen liittyvä tieto lähtien tonteista ja luvista tulvariskeihin ja kierrätykseen. Purkissa olevien naulojen määrän arvasi Martti Räisänen lähes naulan kantaan: vain kolmella yli oikean eli 1477:n. Muut palkinnot arvottiin.    

Kansalaisopiston Mika Suoperä vastaili kysymyksiin syksyn kursseista ja jakoi kurssitiedotetta. Villiruuan saavutettavuuden kehittäminen eli esimerkiksi kerääjäkurssit kiinnostivat myös, kertoi hankevetäjä Sonja Kinnunen. Nuorten polku –hanke tavoitteli alle 30-vuotiaita nuoria ja esitteli muutenkin toimintaansa. OSAO:n liiketoimintajohtaja kartoitti koulutustarpeita, ja arpa saattoi antaa simulaattoriratsastusta tai remonttityötä.

Hirsipääkaupungin talot ja kylät –tehtävä johdatteli etsimään oikeaa kylää kuudelle hirsirakennukselle. ”Enhän minä tiiä” muuttui nopeasti ”eikös tuo oo se Tykkyläinen” –huomioksi hetken katselulla ja numero 4 löysi paikan Siurualta. Myös Syötteen luontokeskus (6) ja Livon kesäkahvila (1) olivat useille tuttuja, ja kesänavetan paikaksi tiedettiin Aittojärvi – tai Kyngäs. Hirvaskosken nyttemmin peltikaton saanut entinen rauhanyhdistys (3) ja Pintamon kauppa (5) toivat enemmän päänvaivaa. Vinkit ja ryhmätyö kuitenkin auttoivat; tositietäjiä olivat kyliä töissään kierrelleet. Tehtävän järjesti Moderni hirsipääkaupunki –hanke. Kaikkien yhteystietonsa jättäneiden kesken arvoimme hirressä pysyen Pudasjärven kotiseutumuseon lahjoittamat 10 vapaalippua tälle kesälle. Voittajille on ilmoitettu.

Hirsipääkaupungin talot ja kylät -tehtävä vei hirsipääkaupungin keskustan ulkopuolisiin kohteisiin.

Lieneekö markkinasää ollut liian hyvä ja teltta antanut vastaukset, kun aiemmin suosittu kaupungin tarjoama mökkiläistapaaminen jäi hiljaiseksi. Hirsipääkaupunki-kiertoajelubussiin ihmiset kuitenkin malttoivat lähteä. Palautteen mukaan opastus avasi hirsipääkaupungin historiaa ja kehittymistä uudella tavalla. Järjestäjä oli Moderni hirsikaupunki Pudasjärvi –hanke oppaana projektipäällikkö Aila Ryhänen.

Kuvia perjantain markkinapäivästä löydät täältä

Arvontojen voittajat

Kotiseutumuseovisiitin voittivat Timo Hanhisuanto, Rauha Rääpysjärvi, Kaisa Keskiaho, Aki Niemitalo, Maire Kiminki, Kaisa Tiirola, Leena Vikström, Sisko Ylisiurua, Kauko Kosamo ja Ritva Soukka

Kansalaisopiston arvontaan osallistuneista arpaonni suosi seuraavia henkilöitä: Kauko Torvinen (reppu), Reijo Kemppainen (Raivaajapitäjä Pudasjärvi -kirja) ja Raili Torvinen (Kun Pudasjärvi Ruotsiin lähti -kirja).

Hyvinvointivaliokunnan järjestämissä arvonnoissa kirjapalkinnon voittivat Sinikka Takala ja Matti Jokikokko.

Voittajille on ilmoitettu henkilökohtaisesti. Palkinnot ovat noudettavissa kaupungintalon asiakaspalvelupisteestä arkisin klo 8 – 16.

Lämpimät onnittelut kaikille voittajille!

pudasjarvi  Lapland - The North of Finland