EN | RU | FI

Yhdessä oppimalla ja tekemällä innostutaan

Kuivasta ja kuumasta kesästä huolimatta metsä antaa maukkaita herkkujaan ihmisten ruokapöytiin. Osa näistä herkkuista on sienet. Karhupajan yhteistyökumppani 4H-Yhdistys Tiina Salonpään johdolla järjesti sienikurssin, johon hän kutsui Karhupajan nuoret ja aikuiset oppimaan sienien, niiden poiminnan, käsittelyn ja ruuaksi laittamisen saloja. Sienikurssin opettaja kauppasienineuvoja Riitta Rontu aloitti kurssin luennoimalla eri sinilajeista, niiden eroavaisuuksista, käyttötarkoituksista ja tietenkin varottavista myrkkysienistä. Kurssilla opeteltiin ensin teoriassa tuntemaan erityisesti kaksi sienilajiketta, haperot ja tatit. Kurssilaisia kiinnostivat toki monet muutkin tutut ja tuntemattomammatkin lajit, joihin opettaja antoi asiantuntevan opastuksen.

Teorian jälkeen sukellettiin käytäntöön eli lentokentän läheiseen metsään asianmukaiset sienien keruuseen tarkoitetut korit, veitset ja muut tarvikkeet mukana. Oppiamme haperoita emme kovin runsaasti löytäneet, mutta erilaisia tatteja keräsimme mainion määrän. Metsästä löytyi lukuisia muitakin sienilajeja, joiden käyttötarkoitukseen saimme opettajalta ohjeet. Seuraava vaihe kurssilla olikin sienien puhdistaminen ja käsittely aterian valmistamista varten. Opettaja antoi kiinnostavat vihjeet ja neuvot miten monella keinolla sieniä voi säilöä tulevaa käyttöä varten. Kuivaaminen oli mielenkiintoinen ja kokeilemisen arvoinen säilömistapa.

Sointu Veivo
Yksilövalmentaja
Nuortenpalvelut/Karhupaja

pudasjarvi  Lapland - The North of Finland