Ylioppilasjuhlintaa Karhupajalla

9.6.2022

Ihmisellä on tärkeää olla haaveita ja tavoitteita tulevaisuuttaan varten. Vuonna 2015 Karhupajalle työkokeiluun saapuneella Juho Jorulla oli jo tuolloin selvät sävelet ja tähtäin suorittaa lukion oppimäärä ja saada valkolakki päähänsä. Nuorella miehellä oli entuudestaan suoritettuna ammatillinen tutkinto, mutta älykkäänä, tiedonjanoisena ja sisukkaana henkilönä hän halusi näyttää itselleen ja muille, että hän pystyy saavuttamaan vielä lisää opintosuorituksia. Yhdessä tehtiin realistinen opiskelusuunnitelma, otettiin yhteyttä Pudasjärven lukion rehtoriin ja opoon, saatiin oikeat ja opiskelijalle sopivat ohjeet ja toimintatavat ja niin lähti opiskeluratas rullaamaan. Välillä kohtalo tuo tulleessaan mutkia ja haasteita asiaan sitoutuneenkin ihmisen suunnitelmia mutkistamaan ja hidastamaan. Juho ylitteli rasittavat suonsilmäkkeet ja päätyi suorittamaan Oulun aikuislukioon ylioppilastutkintoon vaadittavat opinnot. Karhupajan yksilö- ja työvalmentajat olivat vahvana ja kannustavana tukena koko opiskelumatkan ajan. Kulttuuriohjaaja Birgit Tolonen saa Juholta lämpimät kiitokset tuen järjestämisestä opiskelumateriaalin hankinnassa.

Tuoreen ylioppilaan mielestä opintojen suorittaminen aikuislukiossa sopi hänelle erinomaisesti, koska hän työskentelee tuottoisimmin, kun voi itse rauhassa suunnitella opiskelukuvionsa ja -ajankäyttönsä. Varsinaiseen opiskeluun hän ei tuhlannut kovinkaan paljon aikaa, koska tekeväisen miehen mielessä oli jatkuvasti monta muuta tärkeää projektia. Niinpä Juho tuumikin, että ellei Sointu olisi opiskeluasioissa ”potkinut säännöllisesti takamukselle” ja Jarmo Eskola vaatinut keskeyttämään pajatyöskentelyn opiskelutovia varten, ei hän ehkä olisi tässä huimassa juhlinnan ilon hetkessä päätähtenä. Rautaisella yleistiedon määrällä, luovalla ongelmien ratkaisukyvyllään ja Kyrönmaahistoria YouTube-kanavan avulla hän sujutteli itsensä hienosti maaliin.

Juho kannustaa vahvasti opiskeluasioissa epävarmassa tai muuten vaikeassa tilanteessa olevia nuoria tulemaan rohkeasti Karhupajalle pyytämään ja saamaan apua ja tukea paikan valmentajilta. ”En itsekkään aluksi uskonut tällaisen avun ja tuen määrän olevan mahdollista tavoitteeseeni pääsemiseen.” Jatko-opiskelusuunnitelmia Juholla on useampia. LVI-ala, logistiikan tutkinnot, humanistiset opinnot yliopistossa ym. kiinnostavat.

Juho Jorun aina paikkansa pitävä motto on samalla kannustus: ”Parempi myöhään kuin ei milloinkaan”.

Juhoa ylpeän iloisesti onnitellen

 

Sointu Veivo

Karhupajan ex-yksilövalmentaja

Last modified: 14.2.2023

Comments are closed.