Martti Aiha − Pärjänsuolta kuuluisuuteen ponnistanut taiteilija

28.4.2021

Muutama viikko sitten esittelimme Hyvän olon keskuksen pääsisäänkäynnin edustan taideteoksen toteuttajan taiteilijaryhmä NEONin.

Nyt esittelyvuorossa on Martti Aiha. Hänet valittiin viime syksynä Hyvän olon keskuksen kirjastosalin taiteilijaksi. Martti Aiha on Pudasjärveltä lähtöisin oleva kuvanveistäjä. Aihan taiteilijaura on moniulotteinen ja hänet on palkittu useaan otteeseen. Hänen töitään on esillä muun muassa nykytaiteen museo Kiasmassa, Helsingin taidemuseossa, Amos Andersonin taidemuseossa ja Sara Hildénin taidemuseossa. Lisäksi Aihan töitä on nähtävillä keskeisillä paikoilla kuten Oulun linja-autoaseman edustalla ja Helsingin Salmisaaressa.

Kysyimme häneltä, miksi hän kiinnostui Hyvän olon keskuksen taiteilijahausta. Aiha kertoi, että hänellä on edelleen vahvat siteet Pudasjärvelle, jossa hän yhä hoitaa kotitilaansa perikunnan puolesta. Useat hänen teoksistaan vuosien varrella ovat jollain tavoin liittyneet lapsuuden maisemiin ja tunnelmiin.

Hyvän olon keskukseenkin tuleva teos juontaa hänen lapsuutensa muistoista. Keinu kuului jokaisen pärjänsuolaisen talon pihapiiriin. Aihalle se edustaa ajan yhteisöllisyyttä ja se myös toimi naapuruston tapaamispaikkana kesäiltoina. Haastetta teokseen tuo sen monimuotoisuus, joka on teknisesti vaativa toteuttaa.

Tämä toimeksianto on Aihalle paikallisten siteiden vuoksi erityinen. Taiteellisesti hän kokee haastavansa omaa taiteilijuuttansa esittävän ja abstraktin ilmaisun välillä. Hän on aina pyrkinyt tuomaan taiteessaan esille mahdollisimman paljon nähtävää ja pohdittavaa. Hän ei halua antaa teoksistaan yksipuolista selitystä, vaan antaa katsojalle vapauden omiin tulkintoihin. Aiha toivoo, että tämä teos tuottaisi iloa ja mietintää pudasjärveläisten keskuudessa.

Anu Koivusaari

Last modified: 14.2.2023

Comments are closed.