Saavutettavuusseloste

Pudasjarvi.fi-sivustoa koskee laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta, jossa edellytetään, että julkisten verkkopalvelujen on oltava saavutettavia. Tämä tarkoittaa, että sivuston on täytettävä Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) 2.1 -kriteeristössä esitettyjen vaatimusten tasot A ja AA.

Pudasjärven kaupungin verkkosivuston ensimmäinen versio on julkaistu 1994.

Tämä saavutettavuusseloste on julkaistu 4.2.2022. Sivuston saavutettavuuden on arvioinut Pudasjärven kaupunki itse.

Pudasjarvi.fi täyttää kriittiset saavutettavuusvaatimukset

Verkkopalvelumme sisältää muutamia saavutettavuuspuutteita, jotka on kuvattu tarkemmin alempana.

Verkkopalvelua on mahdollista tarkastella mm. vaihtoehtoisella kontrastilla, jolloin kohteet erottuvat selkeämmin. Sivuston tekstien kokoa on mahdollisuus säätää.

Ei-saavutettava sisältö

Sivustolla on ei-saavutettavaa sisältöä, joka ei kuulu lainsäädännön piiriin tai jota ei ole vielä ehditty muuttaa saavutettavaksi kohtuuttoman rasitteen vuoksi.

1. Sisältö, joka ei kuulu lainsäädännön piirin:

  • toimisto-ohjelmien tiedostot (esim. doc, pdf, odt), jotka on julkaistu ennen 23.9.2018 ja joita ei tarvita asiointiin
  • video- tai äänitallenteita, jotka on julkaistu ennen 23.9.2020.
  • karttoja, joita ei ole tarkoitettu navigointikäyttöön
  • suoria video- tai äänilähetyksiä, joita ei tallenneta säilytettäväksi tai uudelleen julkaistavaksi

2. Sisällöt, joiden osalta vetoamme kohtuuttomaan rasitteeseen:

Niiltä osin kuin ennen 23.9.2018 julkaistuja liitetiedostoja tarvitaan asiointiin, muutamme nämä keskeiset asiointiin tarvittavat liitetiedostot saavutettaviksi. Tiedostojen suuresta määrästä johtuen teemme saavutettavuuskorjauksia sitä mukaa kuin tiedostoja päivitetään. Koulutamme henkilöstöä tuottamaan sisältöä saavutettavasti ja seuraamme sivuston saavutettavuuden tilaa jatkuvasti.

Suorien video- ja äänilähetyksien (esim. valtuuston kokoukset, seminaarit, luennot) tekstittäminen on olemassa olevien resurssien puitteissa mahdotonta. Näin ollen ne ovat julkisesti nähtävillä/kuunneltavissa 14 päivää lähetyksen jälkeen, jonka jälkeen ne arkistoidaan kaupungin omille, ei-julkisille tallennusmedioille. Seuraamme tekniikan kehitystä ja otamme tekstityksen käyttöön heti, kun se voidaan järkevällä tavalla toteuttaa.

Työn alla olevat saavutettavuuskorjaukset

Osa linkitetyistä asiakirjoista on tuotettu skannaamalla, eivätkä ne ole koneellisesti luettavia. Teemme saavutettavuuskorjauksia sitä mukaa kuin tiedostoja päivitetään.

Osa kehyksistä (iFrame) ei sisällä title-määritettä tai määritelmä on tyhjä. Korjaustyöt ovat käynnissä.

Sosiaalinen media

Käytössämme olevat sosiaalisen median kanavat ovat Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn ja YouTube. Pudasjärven kaupungin YouTube-kanava sisältää videotiedostoja, joista puuttuu tekstikuvaus. Lain mukaan ennen 23.9.2020 julkaistua video- tai äänisisältöä ei tarvitse tehdä takautuvasti saavutettavaksi tai poistaa verkkosivustolta.

Pyrimme tuottamaan saavutettavia sosiaalisen median verkkosisältöjä 23.9.2020 lähtien niiltä osin, kuin se on valituissa kanavissa mahdollista.

Huomasitko saavutettavuuspuutteen digipalvelussamme? Kerro se meille ja teemme parhaamme puutteen korjaamiseksi

Sähköpostilla osoitteeseen webmaster@pudasjarvi.fi tai tällä lomakkeella.

Valvontaviranomainen

Jos huomaat sivustolla saavutettavuusongelmia, anna ensin palautetta meille eli sivuston ylläpitäjälle. Vastauksessa voi mennä 14 päivää. Jos et ole tyytyväinen saamaasi vastaukseen tai et saa vastausta lainkaan kahden viikon aikana, voit tehdä ilmoituksen Etelä-Suomen aluehallintovirastoon. Etelä-Suomen aluehallintoviraston sivulla kerrotaan tarkasti, miten ilmoituksen voi tehdä ja miten asia käsitellään.

Valvontaviranomaisen yhteystiedot

Etelä-Suomen aluehallintovirasto
Saavutettavuuden valvonnan yksikkö
www.saavutettavuusvaatimukset.fi
saavutettavuus(at)avi.fi
puhelinnumero vaihde 0295 016 000