Hyvän olon keskus Pirtti avasi ovensa

4.10.2021

Suomen hirsipääkaupungin Pudasjärven kaikkien aikojen suurimman hyvinvointipanostuksen, Hyvän olon keskus Pirtin ovet avautuivat käyttäjilleen maanantaina 4.10.2021. Modernilla teknologialla viritetyissä, viihtyisissä ja terveellisissä tiloissa pystytään tarjoamaan kuntalaisille huippuluokan palveluita. 

Varsinaiset juhlallisuudet vietetään myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana.

Hyvän olon keskuksen asiakaspaikoitus sijaitsee uuden Varsitien puolella, eli pääsisäänkäynnin läheisyydessä ABC-asemaa vastapäätä. Kulku Pirttiin tapahtuu pääsisäänkäynnin kautta, joskin dialyysiin, nuorisotiloihin ja Kohtaamoon on myös omat sisäänkäyntinsä. Pirtin infopiste palvelee arkisin kello 8.00 – 16.00, terveysaseman vastaanotto kello 7.30 – 16.00. Muutoin yksiköt palvelevat entisten aukioloaikojensa mukaisesti, mahdollisista muutoksista tiedotetaan kaupungin ja Oulunkaaren internetsivuilla.

Pirtin hirsisten seinien sisälleen kätkemät palvelut ovat pääosin käytettävissä heti: kirjasto, nuorisotilat, työllisyyspalvelut, kansalaisopiston toimisto, Kelan ajanvarauksella toimiva asiakaspalvelu, terveysaseman päivystys ja sen muut palvelut, kuten hammashoito ja hoito-osasto sekä sosiaalitoimi, perhepalvelut ja mielenterveyspalvelut ovat asiakkaisen käytettävissä. Dialyysi palvelee vähän aikaa asiakkaitaan vanhoissa tiloissa ja heidän muutostaan tiedotetaan erikseen. Pirtin Kohtaamo avautuu myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana ja sen toiminnasta tullaan tiedottamaan erikseen.

Pirtissä on käytössä Akseli-itseilmoittautumisjärjestelmä, jossa Kela-korttia vilauttamalla laite ohjaa ja opastaa ajan varannutta asiakasta kaikissa asioinnin vaiheissa. Ilmoittautumisen jälkeen asiakas saa tulosteen, joka sisältää ajanvarauksen tiedot, henkilökohtaisen käyntinumeron ja kulkuohjeet oikeaan odotusaulaan. Alkuvaiheessa henkilökunta opastaa asiakkaita järjestelmän käytössä.

Pirtti lyhyesti

Hyvän olon keskuksen rakennustyöt alkoivat entisen Kurenalan koulun purkamisella 2019 ja ne ovat jatkuneet tauotta näihin päiviin saakka. Samaan aikaan olemme saaneet ihailla ja ihmetellä uudisrakentamisen lisäksi keskustan tiejärjestelyjen muuttumista niin Pirtin ympäristössä kuin muuallakin. Hyvällä syyllä voi sanoa, että koko keskusta on ollut ajoittain yhtä suurta työmaa-aluetta. Yleisilme onkin sen myötä päivittynyt vastaamaan paremmin tämän päivän standardeja.

Rakennuskompleksin bruttopinta-ala on noin 9 300 m2 ja se on toteutettu pääosin hirsirakenteisena. Sopimuksen arvo on kokonaisuudessaan 43 miljoonaa euroa, josta rakennusvaiheen investoinnin osuus on 25 miljoonaa loppujen kuluessa 20 vuoden palvelujakson aikana.

Kohteen on suunnitellut Lukkaroinen Arkkitehdit Oy, rakentamisesta ja ylläpidosta vastaa elinkaarimallin mukaisesti YIT. Pirtin hirret on toimittanut paikallinen toimijamme Kontiotuote Oy. Nämä yritykset ovat myös maailman suurimman hirsisen koulurakennuksen, Pudasjärven Hirsikampuksen taustalla. Kokemusta suurista hirsikohteista on siis kattavasti.

Koska Pirtti tulee keskeisen sijaintinsa myötä toimimaan porttina Pudasjärvelle, on myös sen kulttuurisiin arvoihin pyritty panostamaan. Niinpä esimerkiksi kirjastosalin yllä lukutoukkia tarkkailee pudasjärveläislähtöisen taitelijan ja kuvanveistäjän Martti Aihan teos Keinu. Ulkona pääoven edessä puolestaan kävijöitä on vastaanottamassa monimetrinen, teräksinen Kaarna, joka on Taiteilijaryhmä Neonin luomus. Teoksen teknisen työn on suorittanut paikallinen Koillispaja Oy. Rimmintien puoleisella ulkoseinustalla ohikulkijat voivat ihailla Tülay Schakirin valotaideteosta Pahka, joka tulee paljastamaan uljaimman olomuotonsa aina syys- ja talvi-iltojen hämärtyessä pohjoisen yöksi.

Talo on uusi niin sen asiakkaille kuin työntekijöillekin, joten pääsemme alusta alkaen tekemään siitä koko Pudasjärven yhteisen olohuoneen. Ja vaikka tavarat saattavat etsiä vielä paikkaansa ja pieniä asennuksia tullaan tekemään talon avaamisen jälkeenkin, toivotamme kaikki pudasjärviset ja kauempaakin vierailevat lämpimästi peremmälle Pirttiin.

Lisätietoja antavat

Kaija Kuiri
projektikoordinaattori
p. 040 120 8975
kaija.kuiri@pudasjarvi.fi

Tomi Timonen
kaupunginjohtaja
p. 050 454 8230
tomi.timonen@pudasjarvi.fi

_P7A3436

Last modified: 14.2.2023

Comments are closed.