Alakoulujen lukudiplomi

Nalle lukee puussa

Pudasjärven alakouluissa voi suorittaa lukudiplomin. Diplomin suorittaminen kehittää lukutaitoa, auttaa lukuharrastuksen aloittamisessa ja jatkamisessa sekä tutustuttaa kirjallisuuteen.

Lukutaito ja lukuinto kasvavat lukemalla ja tutkimalla erilaisia tekstejä. Sanavarasto karttuu, mikä auttaa omien tekstien tuottamisessa. Oppimisen taidot, tunnetaidot ja kyky ymmärtää toisen ihmisen maailmaa kehittyvät lukemalla.

Ohjeita oppilaalle

  1. Kirjoita nimesi vihkon kanteen ja pidä vihko tallessa.
  2. Valitse kirja.
  3. Kerro kirjan nimi opettajalle ja kirjoita kirjan tiedot vihkoon.
  4. Lue kirja ja nauti tarinasta.
  5. Tee tehtävä ja pyydä opettajaa (tai muun aikuisen) kuittaus listaan.
  6. Kun olet lukenut kaikki kuusi (6) kirjaa ja olet tehnyt tehtävät, saat opettajalta lukudiplomin.

Vinkki! Voit lukea kirjaa kotona yhdessä vanhempiesi kanssa ääneen vuorotellen.

Ykkösluokkien lukudiplomi

Tokaluokkien lukudiplomi

Kolmosluokkien lukudiplomi

Nelosluokkien lukudiplomi

Viitosluokkien lukudiplomi

Kuutosluokkien lukudiplomi

Mestarilukija lukudiplomi

Ohjeita opettajille ja vanhemmille

Jokaiselle alakoulun vuosiluokalle on oma diplominsa. Joka vuosi luetaan kuusi kirjaa ja tehdään kuusi tehtävää.

Kirjavinkkilistat ovat 1.-2., 3.-4. sekä 5.-6. -luokilla samat. Listat auttavat löytämään lukemista. Kirjan voi valita listan ulkopuolelta, kunhan se sopii kyseiseen kirjaryhmään. Luettavat kirjat sovitaan opettajan kanssa.

Kirjan voi lukea myös e-kirjana tai kuunnella joko äänikirjana tai ääneen luettuna. Kirjan voi lukea tai kuunnella millä tahansa kielellä.

Lukihäiriön, oppimisvaikeuden, keskittymisvaikeuden, sairauden, vamman ym. vuoksi voi olla vaikeaa lukea tavallisia kirjoja. Silloin voi kuunnella Celian äänikirjoja Celianet -palvelussa. Tarkista oikeus Celian palveluihin ja kysy lisää koulun erityisopettajalta tai kirjastosta.

Lukemisen tai kuuntelemisen jälkeen kirjasta tehdään tehtävä. Jokaiselle luokalle on omat tehtävänsä. Opettaja voi halutessaan vaihtaa tai keksiä itse tehtäviä ja määritellä palautustavan ja -muodon.

Kirjat laitetaan ylös diplomivihkoon. Opettaja/muu aikuinen kuittaa suorituksen. Opettaja hyväksyy lopullisen suorituksen myös silloin, jos diplomi on tehty omien vanhempien tai muun aikuisen kanssa.

Mestarilukijan diplomin saa, kun on suorittanut lukudiplomin kaikkina kuutena vuonna ja lukenut 36 kirjaa. Aiemmin suoritetut muut lukudiplomit hyväksytään Mestarilukijan diplomiin.

Lukudiplomin kirjoja voi lainata kirjastosta ja kirjastoautosta. Esimerkkejä sopivista kirjoista on kirjastossa esillä. Kirjoja voi etsiä ja varata OUTI-verkkokirjastosta. Varaaminen ei maksa mitään. Tutustu e-kirjoihin ja e-äänikirjoihin Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan eKirjastossa, ja vapaasti saatavilla oleviin e-kirjoihin Kirjastot.fi-sivustolla. Tutki myös mitä kodin kirjahyllystä löytyy.

Lukemisen iloa!