Omatoimikirjasto

Pudasjärven pääkirjaston aukioloaikoja laajentaa omatoimikirjasto. Kirjastoon pääsee omatoimiaikana sisälle käyttämällä kirjastokorttia pääoven läheisyydessä olevassa lukulaitteessa ja näppäilemällä siihen oma PIN-koodi. Ovet avautuvat automaattisesti.

PIN-koodin saat kirjaston henkilökunnalta, ja sama koodi käy OUTI-verkkokirjastoon kirjautumiseen.

Omatoimiaikana kirjastossa voi lainata ja palauttaa aineistoa automaatilla, noutaa varauksia, lukea lehtiä ja käyttää tietokonetta. Vain palveluaikana voi tulostaa ja kopioida, suorittaa maksuja, käyttää varaston kokoelmia, tilata kaukolainoja, katsoa elokuvia ja pelata pelikonsolilla. Mikäli asiakas on lainakiellossa, hän ei voi lainata myöskään omatoimiaikana.

Kirjastoon on asennettu tallentava kameravalvonta sekä kuulutusjärjestelmä, joka ilmoittaa omatoimiajan alkamisesta ja päättymisestä.

Omatoimikäyttöä varten on omat käyttösäännöt. Alle 16-vuotiaat voivat käyttää omatoimikirjastoa huoltajan tai takaajan suostumuksella. Luvan saaminen edellyttää huoltajan henkilökohtaista käyntiä kirjastossa sekä henkilöllisyyden todistamista.

Omatoimikirjastoon kirjautuminen on henkilökohtainen. Mikäli samalla ovenavauksella sisään tulee muita henkilöitä, kortillaan kirjautunut henkilö on vastuussa mahdollisista vahingoista. Tämä on huomioitava esimerkiksi lapsiperheiden ja erilaisten ryhmien kohdalla.

Väärinkäytöksistä seuraa omatoimikäyttöoikeuden menetys.

Omatoimikirjaston käyttösäännöt

Kirjaston omatoimikäyttö

  • Omatoimikirjastossa asiakkaat voivat käydä myös tavallisten aukioloaikojen ulkopuolella. Alle 16-vuotias saa käyttöoikeuden huoltajan suostumuksella.
  • Omatoimikirjaston asiakkaat ovat velvollisia korvaamaan aiheuttamansa vahingot sekä myös seurassaan sisään tulleiden henkilöiden aiheuttamat vahingot. Huoltaja vastaa alle 16-vuotiaan omatoimikirjaston käytöstä.
  • Väärinkäytöstä ja kirjaston käyttösääntöjen rikkomisesta seuraa omatoimikäyttöoikeuden menetys.

Alle 16-vuotiaan omatoimikirjaston käyttö

  • Alle 16-vuotiaat lapset ja nuoret pääsevät kirjautumaan omatoimikirjastoihin omalla kirjastokortillaan, mikäli kirjaston asiakasrekisteriin merkitty huoltaja tai takaaja antaa siihen luvan. Huoltajan on käytävä kirjastossa henkilökohtaisesti ja todistettava henkilöllisyytensä.
  • Omatoimikirjastossa asiakkaat voivat käydä myös asiakaspalveluaikojen ulkopuolella. Omatoimikirjastoon kirjaudutaan kirjastokortilla sekä henkilökohtaisella salanumerolla. Alle 16-vuotiaan huoltaja on vastuussa lapsen kirjastokortilla tapahtuvasta omatoimikirjaston käytöstä.
  • Kirjautuessa tunnistaudutaan omatoimikirjastoon henkilökohtaisesti. Tuntemattomia ei saa päästää samalla oven avauksia sisään. Huoltaja vastaa myös lapsen mukana sisään tulleiden henkilöiden aiheuttamista vahingoista.
  • Omatoimiaikaan kirjastossa ei ole paikalla kirjastohenkilökuntaa valvomassa ja opastamassa kirjaston käytössä. Omatoimikirjastossa voi olla myös muita asiakkaita.
  • Omatoimikirjastotilassa on valvontakamera. Kirjastolla on käytössä vartijapalvelu.
  • Kirjastokortin katoamisesta ja osoitteen tai nimen muutoksesta on ilmoitettava viiveettä johonkin OUTI-kirjastoon. Omatoimikirjastoihin ei pääse sisään kadonneeksi ilmoitetulla kirjastokortilla.
  • Omatoimikirjastojen rekisteriseloste on luettavissa Pudasjärven kaupungin www-sivuilla: